Goed werkgeverschap: wanneer je groeit met je bedrijf en je gaat personeel aannemen is het super belangrijk dit goed in te richten. Natuurlijk wil je het werkgeverschap op een zo goed mogelijke manier inrichten. En bovendien zo professioneel mogelijk. Op deze pagina nemen we je mee in alles wat je moet weten over goed werkgeverschap!


wat-is-goed-werkgeverschap

1. Wat is goed werkgeverschap?

Omdat het super belangrijk is om goed werkgeverschap in te richten voor je medewerkers is er in de wet vastgelegd wat de wetgeving is omtrent goed werkgeverschap.

In deze wet staat het volgende: ‘De werkgever en de werknemer zijn verplicht zich als goede werkgever en goede werknemer te gedragen’. Dit klinkt misschien vaag, maar het komt erop neer dat je je als werkgever ten opzichte van je werknemer goed dient te gedragen: je maakt jouw afwegingen en beslissingen niet alleen in je eigen belang. Je weegt dus ook de belangen van je werknemer mee.

6 beginselen van goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap blijft met de teksten uit de wet redelijk vaag. Om de wetgeving concreter te maken zijn er daarom 6 beginselen voor goed werkgeverschap samengesteld.

 1. Wees zorgvuldig
 2. Behandel medewerkers gelijk
 3. Vertrouwensbeginsel
 4. Maak geen misbruik van je positie
 5. Motiveer je beslissingen
 6. Zorg voor een behoorlijke verzekering
beste-werkgever-worden-en-goed-werkgeverschap

Meer dan deze beginselen

Goed werkgeverschap gaat volgens ons niet alleen over wetgeving en de bovenstaande beginselen. Er komt namelijk zoveel kijken bij het aannemen van personeel! Wij denken daarom dat je, als je enkel rekening houdt met de 6 beginselen, je niet genoeg doet om een goede werkgever te zijn.

Als je de beste werkgever wilt worden voor jouw personeel moet je echt een stapje extra zetten. Laat dit stapje extra bijvoorbeeld zien met de volgende inspanningen:

Hoe heb jij jouw personeelszaken geregeld? Ontdek het met de Mettom Quickscan!


personeel-aannemen-en-goed-werkgeverschap

2. Personeel aannemen en goed werkgeverschap

Wanneer je bedrijf groeit kom je op een bepaald moment voor de keuze te staan: kan ik het nog af met een externe specialist of moet ik personeel gaan aannemen? Wanneer je personeel gaat aannemen komt hier veel bij kijken. Niet alleen de administratie en risico’s zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden. Goed werkgeverschap is tegenwoordig minstens zo belangrijk!

Personeel aannemen: op zoek naar de juiste medewerker

Het is steeds moeilijker om aan goed personeel te komen. Er zijn meer vacatures dan dat er personeel beschikbaar is. Bovendien komen mensen niet alleen meer af op een mooi salaris. Alle randvoorwaarden moeten goed geregeld voor jouw personeel. Goed werkgeverschap is voor de werkzoekende van vandaag dus ook super belangrijk. Maak bij het zoeken naar een medewerker gebruik van onze tips!

 1. Stel een duidelijk functieprofiel op
 2. Vertel in je vacature wat een medewerker bij jou kan komen halen
 3. Laat collega’s aan het woord om je bedrijf persoonlijkheid te geven
 4. Gebruik het netwerk van collega’s in de zoektocht naar personeel
 5. Maak gebruik van gesponsorde vacatures op LinkedIn
 6. Benut een netwerkbijeenkomst voor de werving van personeel
 7. Laat goed zien waar jouw bedrijf voor staat
 8. Goede reacties? Tijd voor een sollicitatiegesprek!
 9. Zet een open vacature op je website
 10. Lukt het zelf niet? Huur een professional in!

CTA PERSONEEL WERVEN
wat-komt-kijken-bij-personeel-aannemen

Medewerker gevonden. Wat komt erbij kijken?

Wanneer je de juiste medewerker gevonden hebt komt het echte werk: je moet het werkgeverschap gaan inrichten voor je personeel. Er komt veel kijken bij het aannemen van personeel. Houd in ieder geval altijd rekening met de volgende zaken die je moet regelen:

Zelf doen of uitbesteden?

Je kunt (een deel) van je personeelszaken uitbesteden als je hier zelf geen verstand van hebt. Dit komt de inrichting van goed werkgeverschap soms ten goede omdat je je niet bezig hoeft te houden met alle randzaken en risico’s. Bovendien kan een samenwerkingspartner zelfs samen met jou invulling geven aan goed werkgeverschap!

Loonadministratie uitbesteden

In de loonadministratie houd je alle gegevens over jouw personeel en de loonbetalingen bij. Denk bijvoorbeeld aan de loonstaat, de loonstroken en de jaaropgave. Deze administratie kun je uitbesteden aan een loonadministratiekantoor. Wanneer je de loonadministratie uitbesteedt houd je zelf meer tijd over voor andere dingen. Daarnaast verandert de wet- en regelgeving steeds en als je de loonadministratie hebt uitbesteed hoef je je hier niet meer in te verdiepen.

In de loonadministratie houd je alle gegevens over jouw personeel en de loonbetalingen bij. Denk bijvoorbeeld aan de loonstaat, de loonstroken en de jaaropgave.

Wanneer je de loonadministratie uitbesteedt word je niet helemaal ontzorgd op het gebied van werkgeverschap. Je moet ook nog veel dingen zelf regelen zoals contracten en secundaire arbeidsvoorwaarden. Wel weet je zeker dat jouw administratie goed geregeld is.

Uitzendbureau voor personeelszaken

Als je zelf geen medewerker kunt vinden en je wilt je personeelszaken uitbesteden zou je kunnen kiezen voor een uitzendbureau. Een uitzendbureau zoekt en vindt de juiste kandidaat voor jou en regelt alles op de achtergrond. Het uitzendbureau stelt aan jou als ondernemer arbeidskrachten ter beschikking op uitzendbasis. Je betaalt hiervoor een vooraf afgesproken tarief. Het gaat bij uitzendkrachten vaak om flexibele krachten. Je kunt je afvragen of uitzenden ten goede komt voor goed werkgeverschap. Goed werkgeverschap gaat namelijk ook om het binden van je medewerkers. Die binding mist vaak bij flexkrachten. Daarnaast is het tarief van een uitzendbureau vaak aan de hoge kant. Wist je dat uitzenden en payroll trouwens verschillende dienstverleningen zijn?

verschil-payroll-uitzenden


Payrollbedrijf inzetten

Een payrollbedrijf is specialist in werkgeverschap. Het payrollbedrijf zorgt niet alleen voor de administratie maar zorgt er ook voor dat je medewerker uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen. Daarnaast is een payrollbedrijf HR-specialist. Het heeft mensen in dienst die jou antwoord kunnen geven op (juridische) HR-vraagstukken.

Je bepaalt zelf het salaris van je medewerkers. Juridisch gezien komen jouw medewerkers echter in dienst bij het payrollbedrijf. Ze blijven toch altijd bij jou werkzaam en kunnen niet op een andere plek tewerkgesteld worden. Een payrollbedrijf helpt jou om goed werkgeverschap in te vullen en is de meest complete versie van het uitbesteden van je personeelszaken.


goed-werkgeverschap-5-pijlers

3. Invulling van goed werkgeverschap

Werkgeven is een vak apart. De invulling van goed werkgeverschap vinden ondernemers soms lastig want: je bent ondernemer geworden om bezig te zijn met je passie en niet per se om personeelszaken te regelen. Natuurlijk wil je wel de beste werkgever worden voor jouw personeel. Je wilt de juiste medewerkers vinden en aan je binden!

Goed werkgeverschap: 5 pijlers

Volgens ons hangt goed werkgeverschap samen met 5 pijlers. Voor deze 5 pijlers hebben we tips om te werken aan goed werkgeverschap. Door deze tips op te volgen zul je zien dat de invulling van goed werkgeverschap een stuk makkelijker wordt. De 5 pijlers zijn volgens ons:

administratie-vertrouwen-en-goed-werkgeverschap

Administratie omtrent werkgeverschap op orde

Zorg ervoor dat je alle administratie omtrent jouw personeel goed geregeld hebt. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een juridisch onderbouwde arbeidsovereenkomst. Ook het afsluiten van verzekeringen voor je personeel hoort hierbij. Heb je geen idee hoe je de administratieve rompslomp moet regelen? Overweeg dan om de personeelsadministratie uit te besteden. In het vorige hoofdstuk lees je hier meer over.

Vertrouwen en betrokkenheid

Wanneer je je medewerkers het gevoel geeft van vertrouwen en hen vrij laat in hun werk voelen ze zich meer betrokken bij jou. Ook zullen ze jou meer gaan waarderen als werkgever. Ze voelen zich thuis binnen jouw bedrijf. Probeer niet alles te controleren wat je medewerkers doen.

Neem daarnaast jouw medewerkers mee in de besluitvoering. Je kunt er ook voor kiezen om je medewerkers hier actief bij te betrekken. Een transparante werkgever wordt eerder gezien als goede werkgever. Daarom is dit een belangrijke pijler voor goed werkgeverschap.

arbeidsvoorwaarden-professionele-basis-voor-goed-werkgeverschap

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast de administratie en vertrouwen en betrokkenheid worden secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker. Een werkgever die veel secundaire arbeidsvoorwaarden biedt wordt gewaardeerd als goede werkgever. Denk bij secundaire arbeidsvoorwaarden bijvoorbeeld aan:

 • Pensioen
 • Reiskostenvergoeding
 • Opleidingsmogelijkheden
 • Verlofregeling

Andere secundaire arbeidsvoorwaarden waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld een dertiende maand, een bonusregeling, WGA-aanvullingsverzekering en een fiets van de zaak.

Professionele basis voor ontwikkeling

Zorg voor professioneel werkgeverschap. Behandel al jouw medewerkers gelijk maar houd er rekening mee dat iedereen verschillend is. Zet in op vitaliteit en werkgeluk. Houd ook regelmatig ontwikkelgesprekken met je medewerkers. Opleidingsmogelijkheden horen natuurlijk bij secundaire arbeidsvoorwaarden maar zijn wat ons betreft ook onderdeel van deze professionele basis.

Waardeer je medewerkers

Doe iets extra’s voor je medewerkers om ze te laten zien dat je om ze geeft. Dit kan je in kleine dingen laten zien of groots als iemand een aantal jaar in dienst is. Een inspirerende plek om te werken is ook een manier om je medewerkers te waarderen. Een inspirerende werkplek zorgt ervoor dat mensen zich meer op hun gemak voelen en dat zij zich gelukkiger voelen.

Voer functioneringsgesprekken

Dit is niet één van de vijf pijlers van goed werkgeverschap, maar als het om professioneel werkgeverschap gaat wel heel belangrijk. Zorg ervoor dat je periodiek in gesprek gaat met je medewerker over zijn of haar functioneren. Zo kunnen jullie van elkaar leren en elkaar beter leren te begrijpen! Het voeren van functioneringsgesprekken is niet moeilijk!

hoe-payroll-bijdraagt-aan-goed-werkgeverschap

Hoe payroll bijdraagt aan goed werkgeverschap

Wil je jouw personeelszaken uitbesteden en denk je aan payrolling? Wanneer je de samenwerking aangaat met een payroll bedrijf kun je rekenen op de volgende voordelen:

 • Het opmaken van juridisch onderbouwde arbeidscontracten
 • De totale loonadministratie wordt van je overgenomen: jij wordt een professionele werkgever
 • Het verzuimrisico en de verzuimbegeleiding worden geregeld
 • Het payrollbedrijf regelt een adequate pensioenvoorziening voor jouw personeel
 • Je medewerkers ontvangen op tijd hun salarisstrook en loon
 • Medewerkers krijgen opleidingsmogelijkheden middels een opleidingsportaal
 • Het payrollbedrijf biedt een WGA-aanvullingsverzekering
 • Jouw medewerkers krijgen collectieve personeelsvoorzieningen
 • Het payrollbedrijf weet alles over HR-gerelateerde zaken en adviseert jou hierin

Voor jou betekent het veel minder risico als het gaat om werkgeverschap, de invulling van goed werkgeverschap is geregeld, secundaire arbeidsvoorwaarden worden aangeboden en jij kunt doen waar je goed in bent.


werkgeluk-en-goed-werkgeverschap

4. Werkgeluk en goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap en werkgeluk: twee dingen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden! Investeren in werkgeluk betaalt zich vaak dubbel en dwars terug. Gelukkige medewerkers blijven langer bij je werken en zullen jou waarderen als goede werkgever. Voor werkgeluk kun je volgens ons voor een groot gedeelte zelf zorgen. Het heeft alles te maken met hoe jij je opstelt als werkgever richting je medewerkers!

Samen met je collega’s werken aan werkgeluk

Werkgeluk is vaak iets dat niet ontstaat bij slechts één persoon. Binnen een team kan het werkgeluk namelijk versterkt worden door collega’s onderling. Daarom is het heel belangrijk om samen met je collega’s te werken aan werkgeluk. De invulling hiervan kun je bijvoorbeeld doen door het volgende:

 • Geef iedere dag een compliment aan je collega
 • Maak lol met je collega’s
 • Heb interesse in je collega’s

Effectief werken zorgt voor gelukkige medewerkers

Wanneer je ervoor zorgt dat jij en je medewerkers effectief kunnen werken zul je merken dat iedereen zich productiever voelt. En wanneer je je productiever voelt, heb je sneller een voldaan gevoel en ben je gelukkiger. Je kunt effectief werken door bijvoorbeeld iedere dag een planning te maken met de taken die je op die dag moet doen. Begin vervolgens met de taak waar je het meeste tegenop ziet en streep af wat je hebt gedaan.

Goed-werkgeverschap-inspirerende-werkplek

Waardeer je medewerkers

Wil jij de beste werkgever worden? Zorg er dan voor dat je jouw medewerkers op de juiste manier waardeert. Als je jouw medewerkers laat voelen dat zij er toe doen voelen zij zich ook effectief meer gewaardeerd en gelukkiger. Manieren om jouw medewerkers te waarderen zijn bijvoorbeeld de volgende:

 • Zet fruit neer in de kantine voor je personeel
 • Stuur een kaartje als je medewerker jarig is
 • Vier een jubileum met taart en bloemen
 • Nieuwe medewerker? Versier het bureau!
 • Spreek je waardering uit bij bijvoorbeeld een kerstborrel

Waardering van medewerkers: een fijne werkplek

Bovenstaand zijn allemaal makkelijk toepasbare tips om je medewerkers te waarderen. Ook het bieden van een fijne werkplek speelt hierin een rol. Door een inspirerende werkplek voelen mensen zich meer op hun gemak op het werk. Investeer bijvoorbeeld in goede bureaus en passende stoelen. Zorg daarnaast voor een fijne sfeer met bijvoorbeeld planten of kunst. Medewerkers die zich thuis voelen op hun werk zijn over het algemeen gelukkiger. De kans is groot dat zij dus langer bij je blijven werken. Mogelijk is het investeren in een goede werkplek voor jou een grote investering. Minder snel praktisch toepasbaar maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om steeds een beetje te doen!

Investeren in opleidingen

Zorg ervoor dat jouw medewerkers zich kunnen ontwikkelen op professioneel én persoonlijk vlak. Bied bijvoorbeeld trainingen of sessies aan die passen bij jouw personeel. Belangrijk is om per persoon te kijken wat past. Niet iedereen is natuurlijk hetzelfde. De gemiddelde medewerker van vandaag hecht veel waarde aan zijn of haar ontwikkeling. Daarom is het investeren in opleidingen een goede manier om jouw waardering te laten zien aan je medewerkers.

De gemiddelde medewerker van vandaag hecht veel waarde aan zijn of haar ontwikkeling. Investeren in opleidingen is dus een goede manier om jouw waardering te laten zien aan je medewerkers.

De huidige trend voor opleidingen zien we in het bieden van opleidingen via online portalen. Zo zijn Goodhabitz en Studytube mooie platformen die heel veel verschillende trainingen bieden. Binnen heel veel verschillende categorieën. We kunnen ons voorstellen dat het inkopen van een dergelijk portaal een flinke investering is. Wanneer je samenwerkt met een payrollbedrijf is een opleidingsportaal inbegrepen binnen het payrolltarief. Je kunt zo’n portaal dan onbeperkt inzetten voor je personeel!

werkgeluk-werkt-voor-goed-werkgeverschap

Werkgeluk werkt

Zelf kun je al veel stappen zetten als het gaat om werkgeluk voor jouw medewerkers. Vanuit goed werkgeverschap loont het om te investeren in werkgeluk. Wanneer je klaar bent voor de volgende stap zou je er ook voor kunnen kiezen om een werkgelukdeskundige in te huren om het werkgeluk binnen jouw organisatie te vergroten. Bij Mettom hebben we de dienstverlening Mettom Happiness. We werken hiervoor samen met werkgelukdeskundige Karin Vermulst. Deze dienstverlening levert volgens ons het volgende op:

 • Een vergroting van je zelfinzicht
 • Betere samenwerkingen op de werkvloer
 • Gelukkige en hierdoor energieke medewerkers
 • Prettige werksfeer
 • Tevreden klanten
 • Langdurige arbeidsrelaties

Kortom: investeren in werkgeluk betaalt zich dubbel en dwars terug.

Hoe ga jij om met werkgeluk en alles wat te maken heeft met goed werkgeverschap? Doe de gratis Mettom Quickscan en ontdek hoe jij ervoor staat!

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

  9 .4
  9 .4
  Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
  Sluiten