Wat is een tijdelijk contract?

Een tijdelijk contract wordt ook wel een contract voor bepaalde tijd genoemd. Een tijdelijk contract ga je met je medewerker aan voor een bepaalde tijd. Dit kan bijvoorbeeld een jaar zijn. In een tijdelijke arbeidsovereenkomst is altijd een einddatum opgenomen.

Wanneer geef je een medewerker een tijdelijk contract?

Als iemand voor het eerst bij jou in dienst komt geef je hem meestal eerst één of meerdere tijdelijke contracten. Op deze manier ontdek je of je medewerker de kwaliteiten heeft om zijn functie goed uit te voeren en of hij goed binnen het team past.

Hoe loopt een tijdelijk contract af?

Een tijdelijk contract eindigt automatisch. Dit wordt ook wel ‘van rechtswege’ genoemd. Het tijdelijke contract eindigt op de einddatum die op het contract staat. Heb je met jouw medewerker een tijdelijk contract gesloten voor 6 maanden of langer? Dan heb je als werkgever een aanzegtermijn. Dit betekent dat je als werkgever op tijd moet laten weten of de arbeidsovereenkomst van jouw medewerker wordt verlengd. Je dient dit uiterlijk 1 maand vóór de einddatum van het contract aan jouw medewerker te laten weten. Doe je dit niet? Dan kan het zijn dat jouw medewerker hiervoor een vergoeding claimt.

Je kunt een tijdelijk contract in principe niet voor de einddatum opzeggen. Behalve als jullie hier afspraken over hebben gemaakt. Jullie moeten je overigens beide houden aan de opzegtermijn die in het contract staat of die door de wet of cao bepaald is.

Beslis je dat je het contract van jouw medewerker niet verlengt? Dan moet je in veel gevallen een transitievergoeding betalen aan je medewerker. De medewerker heeft namelijk vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. De hoogte hiervan is wettelijke bepaald. Als de medewerker zelf ontslag neemt, hoef je deze transitievergoeding niet te betalen.

Hoeveel tijdelijke contracten kan ik mijn medewerker bieden?

Volgens de wet kun je jouw medewerker gedurende 3 jaar 3 tijdelijke contracten aanbieden. Deze contracten mogen elkaar met hoogstens 6 maanden opvolgen. Het vierde contract wordt automatisch een vast contract. De opvolging van deze contracten noemen we ook wel de ketenregeling. De ketenregeling kan anders zijn als er bijvoorbeeld een cao van toepassing is op jouw bedrijf.

Hoeveel proeftijd kan ik geven bij een tijdelijk contract?

Bij een contractduur van 6 maanden of minder kun je geen proeftijd opnemen in de arbeidsovereenkomst. Als je jouw medewerker meer dan 6 maanden in dienst neemt kun je een proeftijd opnemen van één maand. Geef je een contract voor 2 jaar of langer? Of voor onbepaalde tijd? Dan kun je een proeftijd opnemen van twee maanden. Let op: check in je cao of deze proeftijden ook voor jou van toepassing zijn.

Meer weten over de wet- en regelgeving omtrent personeel?

tijdelijk-contract-wab

Blog: Wat houdt de Wet Arbeidsmarkt in Balans in?

De Wet Arbeidsmarkt in Balans moet vast personeel financieel aantrekkelijker maken. Lees in onze blog alles over deze wetgeving.

functioneringsgesprek-voeren

Blog: Arbodienst en werkgeverschap

Ga je personeel aannemen? Dan is een contract met een arbodienst verplicht. In deze blog lees je alles over de arbodienst.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.