Wat is een verzuimverzekering?

De eerste twee jaar van ziekte moet je als werkgever het loon van je medewerkers voor ten minste 70% doorbetalen. Vaak is dit in het eerste jaar zelfs 100% van het brutoloon. Als werkgever krijg je ongetwijfeld te maken met ziekteverzuim en dan wil je niet met deze hoge kosten opgescheept zitten. Bij verzuim komt er namelijk nog meer kijken dan alleen de kosten van het doorbetalen van het loon. Je moet ook allerlei verplichtingen nakomen (denk aan Wet Verbetering Poortwachter) én misschien wel iemand anders aannemen die het werk van jouw zieke medewerker gaat opvangen. Sommige ondernemers kiezen voor een verzuimverzekering voor dit soort kosten.

Al met al kost het ziekteverzuim ondernemers veel geld en energie. Als je een verzuim verzekering voor je personeel hebt afgesloten, krijg je een vergoeding voor de kosten van de loondoorbetaling. Zo verzeker je jezelf tegen een hoop risico’s. Daarnaast helpen verzekeraars vaak mee met ziekteverzuim te voorkomen en verminderen.

Een verzuimverzekering kun je zelf samenstellen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf kiezen wat de periode van het eigen risico wordt of hoeveel procent van de loonkosten je wilt verzekeren.

Waarom is een verzuimverzekering belangrijk? Is een verzuimverzekering verplicht?

Een verzuimverzekering afsluiten is voor een werkgever niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Wanneer een medewerker namelijk ziek wordt, moet deze tot twee jaar voor een groot deel van het salaris worden doorbetaald. Afhankelijk van de gemaakte afspraken is dit in het eerste jaar vaak 100% van het loon en in het tweede jaar ten minste 70% van het loon. Een verzuimverzekering afsluiten neemt dus een hoop risico’s bij je weg. Let ook goed op wat er allemaal binnen de verzuimverzekering die je afsluit valt. Vaak denken ondernemers dat ze goed verzekerd zijn, maar wanneer ze dan te maken krijgen met ziekteverzuim blijkt dat ze de werkgeverslasten bij ziekte niet hebben meeverzekerd en alsnog een flinke kostenpost hebben.

Wanneer je al deze risico’s goed afgedekt wilt hebben, moet je eens nadenken of een samenwerking met een payrollbedrijf iets voor jouw organisatie is. Een payrollbedrijf neemt alle risico’s op het gebied van personeel uit handen en bij verzuim van je medewerkers kom je dan ook niet voor onverwachte kosten te staan. Een payrollbedrijf is gespecialiseerd in werkgeven en weet dus precies hoe en welke verzekeringen ze moeten afsluiten. Daarnaast neemt een payrollbedrijf alle werkzaamheden omtrent de re-integratie van je personeel over. Dit is complexer dan je denkt en kost je veel tijd en energie die je beter in je corebusiness kunt steken.

Wat kost een verzuimverzekering?

Voor een verzuimverzekering betaal je een premiepercentage over de totale loonkosten. Deze premie is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de volgende factoren om de verzuimverzekering kosten te berekenen:

  • De bedrijfsactiviteiten
  • Aantal werknemers en hun gemiddelde leeftijd
  • Eigen risicoperiode
  • Wat was het verzuim ik de voorgaande jaren
  • Wat wil je laten verzekeren in de verzuimverzekering (percentage loon en werkgeverslasten)
  • Hoogte van de salarissen

Afhankelijk van al deze factoren bepaalt de verzekeraar een premiepercentage die je over jouw totale loonkosten per jaar moet betalen. Deze premie verzuimverzekering varieert, afhankelijk van hoeveel risico je wilt wegnemen, gemiddeld tussen de 1,5% en 5,5%.

Wat kost een zieke medewerker?

Ziekteverzuim kost per dag gemiddeld €250. Een zieke werknemer kost dus veel geld. Denk bijvoorbeeld aan de volgende kostenposten:

  • Kosten brutoloon zieke medewerker
  • Werkzaamheden moeten worden gedaan door en andere werknemer die ook betaald krijgt
  • Mogelijk productieverlies
  • Kosten verzuimbegeleiding
  • Kosten re-integratie

Om de kosten van het verzuim zoveel mogelijk te beperken, is een goede verzuim verzekering een absolute aanrader. Zorg dat je zieke medewerkers ook de juiste begeleiding krijgen, zodat ze hopelijk weer snel aan het werk kunnen. De juiste begeleiding kan wel tot 4 weken aan ziekteverzuim besparen. Wanneer je het risico bij ziekteverzuim niet voldoende wegneemt, kost dit veel geld. Bovendien krijg je dan te maken met langdurend verzuim wat de bedrijfsvoering niet ten goede komt.

Meer weten over de verplichtingen rondom werkgeverschap?

arbodienst-verplicht-verzuimverzekering

Blog: Arbodienst en werkgeverschap: arbodienst verplicht!

Ga je personeel aannemen? Dan is een contract met een arbodienst verplicht. Lees er alles over in deze blog.

wab-regeling

Wet arbeidsmarkt in balans: wat houdt de wab regeling in?

De Wet Arbeidsmarkt in Balans: een belangrijke wet om rekening mee te houden als het gaat om personeel aannemen.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

    9 .4
    9 .4
    Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
    Sluiten