Veelgestelde vragen over het coronavirus en personeel - Mettom

Veelgestelde vragen over het coronavirus en personeel

We kunnen ons voorstellen dat het, in deze coronatijd, moeilijk is om te bepalen hoe je om dient te gaan met je personeel als ondernemer. In de afgelopen tijd hebben we veel vragen gehad van onze klanten over hun personeel. Uiteraard delen we deze vragen met antwoorden graag met jou zodat we elkaar verder helpen in deze vreemde tijd.

Veelgestelde vragen coronavirus: thuisblijven?

Mag ik mijn medewerker naar huis sturen of toegang tot het werk verbieden?
Je bent als werkgever verantwoordelijk voor het bieden van een gezonde en veilige werkomgeving. Sowieso wordt op dit moment opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Wanneer dit binnen je bedrijf mogelijk is, kies er dan voor om je medewerkers thuis te laten werken. Is dit niet mogelijk en vertoont jouw medewerker (milde) klachten zoals neusverkoudheid, keelpijn? Dan kun je jouw medewerker naar huis sturen of de toegang tot het werk verbieden.

Coronavirus en als ziek registreren

Mag ik, als mijn medewerker thuis zit met milde klachten, hem of haar als ziek registreren?
Wanneer jouw medewerker lichte klachten vertoont zou hij of zij normaal gesproken gewoon kunnen werken. Dit is dus geen reden om je medewerker als ziek te registreren. Wanneer het voor jouw bedrijf mogelijk is, kan je medewerker dus gewoon vanuit thuis werken. Als thuiswerken voor jouw bedrijf geen optie is, ga dan in overleg met je medewerker over hoe hij of zij zich toch op een andere manier kan inzetten voor je bedrijf. Als jullie geen oplossing kunnen vinden moet je het salaris van je medewerker gewoon doorbetalen.

Mijn medewerker is besmet met het coronavirus maar kan nog wel werken. Moet ik hem of haar als ziek registeren?
Wanneer je medewerker besmet is maar lichte klachten heeft en nog wel kan werken mag je hem of haar niet als ziek registreren. Je medewerker moet uiteraard wel thuis blijven. Wanneer het voor jouw bedrijf mogelijk is, kan je medewerker gewoon thuiswerken. Als thuiswerken geen optie is, probeer dan samen met je medewerker te overleggen over hoe hij of zij zich toch nog ‘nuttig kan maken’ voor je bedrijf. Je dient het salaris van je medewerker in ieder geval wel door te betalen.

Mijn medewerker is besmet met het coronavirus en voelt zich echt ziek. Mag ik hem of haar dan wel als ziek registreren?
Wanneer je medewerker te ziek is om te werken dan mag je hem of haar wel als ziek registreren. Je volgt dan ook de normale stappen die je zou volgen bij een zieke medewerker.

Mag ik, als mijn medewerker zich ziekmeldt, vragen of hij of zij het coronavirus heeft?
Je mag je medewerker niet vragen naar wat voor klachten hij of zij heeft. Dit mag in ‘normale’ gevallen van ziekte niet en dit geldt ook voor het coronavirus. Vaak vertellen medewerkers zelf wel wat er aan de hand is. Dit mag je echter niet vastleggen.

Overige vragen

Mijn medewerkers zijn niet ziek, maar ik heb geen werk meer voor hen. Wat kan ik doen?
Als je geen werk meer hebt voor je medewerkers ben je verplicht om het salaris van je medewerkers door te betalen. Je kunt dan een beroep doen op de NOW, Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud. De NOW-regeling dient aangevraagd te worden door de juridisch werkgever. Voor de medewerkers die via Mettom worden verloond dient Mettom dit te doen. Heb je zelf medewerkers in dienst? Dan dien je zelf de NOW aan te vragen. Voor meer informatie over de NOW verwijzen we je graag door naar de website van Rijksoverheid.

Mag ik tegen andere collega’s vertellen dat mijn medewerker het coronavirus heeft opgelopen?
In principe mag je dit niet tegen andere collega’s vertellen. Dit heeft alles te maken met de privacy van de betreffende medewerker. Mocht er een risico zijn dat andere medewerkers besmet zijn door de medewerker die het coronavirus opgelopen heeft dan kun je wel maatregelen nemen om je bedrijf zo veilig mogelijk te houden om te werken. Je moet dan zelf een goede afweging maken tussen de privacy van je medewerker en de verplichting om een veilige werkplek te bieden aan je medewerkers.

Mag ik de werktijden van mijn werknemers aanpassen?
Ja, alle werkgevers zijn opgeroepen om tot en met in ieder geval 28 april waar mogelijk de werktijden van werknemers te spreiden. Dit kan betekenen dat jij er ook voor kiest om de werktijden van jouw werknemers aan te passen.  

Meer weten over coronavirus en personeel?

Uiteraard snappen wij dat dit niet alle vragen zijn die je hebt omtrent jouw personeel en het coronavirus. Toch zijn dit de vragen die wij het meeste horen van onze klanten en dit zijn onze antwoorden erop. Wil jij samen met je personeel werken aan betere tijden voor je bedrijf? Lees dan vooral even onze blog met ideeën om dit samen met je personeel te realiseren.

Heb je andere vragen omtrent personeel en het coronavirus? Neem dan gerust contact met ons op want we helpen je vrijblijvend met antwoorden op jouw vragen!

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze updates, whitepapers en uitnodigingen voor events.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

    9 .4
    9 .4
    Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
    Sluiten