Banner
28-01-2018

Weetje: Internationale Dag van de Privacy

Mettom bestaat uit een groep nieuwsgierige mensen, misschien ben ik zelf wel de nieuwsgierigste van ons allemaal. Onze nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat we er soms, op een zeker moment, ineens achter komen dat het een speciale dag is. Zoals vandaag. Vandaag is de Internationale Dag van de Privacy. Een goed moment om hier eens wat meer over te weten te komen en met jullie te delen!

De Internationale Dag van de Privacy bestaat sinds 2006, de tijd waarin social media, smartphones en geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens snel aan terrein wonnen. De regels omtrent het beschermen van persoonsgegevens gaan zelfs terug naar de jaren ’70 van de vorige eeuw. In deze tijd begon de opkomst van informatietechnologie en de mogelijkheid om persoonsgegevens geautomatiseerd en op veel grotere schaal te verwerken.

Door deze ontwikkeling werd de behoefte om personen te beschermen tegen misbruik dat kan plaatsvinden bij de verzameling en verwerking van persoonsgegevens steeds groter. Om deze reden is op 28 januari 1981 de ‘Convention for the Protection of Individuals with regard to Automatic Processing of Personal Data’ ondertekend. Dit verdrag kun je zelf, mocht je dat willen, trouwens ook makkelijk nalezen via deze link: https://www.coe.int/en/web/conventions/full-list/-/conventions/treaty/108.

Voor het lezen van dit artikel dacht je waarschijnlijk dat de Internationale Dag van de Privacy vooral een relevant onderwerp van deze tijd zou zijn, maar niets is dus minder waar. En 28 januari is ook niet willekeurig gekozen. Weer wat geleerd!

- door Tim Claassen, manager automatisering, ICT en kwaliteit bij Mettom Payrolling