Banner
19-10-2017

Kennissessie Mettom: krachtig communiceren, lichaamstaal liegt nooit!

Aan het eind van de middag wordt alles klaargezet. De zaal is klaar voor gebruik! Ingeborg Odekerken, de spreker van de avond komt binnen. Ze is klaar om krachtig te communiceren en het ons te leren. Natuurlijk gaat niet alles goed: als een stel middelbare schooldocenten proberen we de beamer aan de praat te krijgen. Blauw beeld. Kabeltje in een andere ingang: het werkt! We kunnen aan de slag.

Eén voor één druppelen de opdrachtgevers en medewerkers binnen. Koffie? Thee? We drinken wat en praten wat bij. We kunnen beginnen! Iedereen focust zich op de stoeltjes en wurmt zich op een van de rijen. Alsof het een klas vol echte studenten is, blijft de rij vooraan enigszins leeg. Twee ‘studenten’ nestelen zich vooraan. Iedereen is meteen enthousiast. We hebben te maken met een groep gemotiveerde mensen.

Ingeborg Odekerken ‘komt op’. Wát een vrouw. Ze staat er meteen. Met beide benen op de grond. Aan alles zie je dat deze vrouw ons wel eens even wat gaat vertellen over lichaamstaal. Ingeborg begint: “De PowerPoint werkt, dat is al een goed begin!”. In de zaal wordt gegniffeld. Het doel van de workshop wordt meteen duidelijk: leer met andere ogen te kijken naar je gesprekspartner, of zelfs liefdespartner. Er wordt gelachen in de zaal: dat willen we wel, die lichaamstaal van onze partner begrijpen!

Ingeborg houdt ons wakker met haar stem en haar interessante verhaal. Ze doet een monotone leraar na die heel saai is. Ik begin langzaam met mijn ogen te knipperen. Gelukkig is ze snel terug met haar fijne stemgeluid en haar overtuigende verhaal. Ik ben er weer helemaal bij!

De training is een interactieve en hierdoor wordt het publiek enthousiaster. We hebben het over het geven van handen. Verschillende handen: dominante handen, slappe handen en de zogenaamde ‘hand hug’. Alles wordt getest door onze medewerkers en opdrachtgevers en het levert zowel veel discussie als gelach op. We hebben het over verschillende vormen van lichaamstaal en hoe deze in te zetten. Het zogenaamde spiegelen komt aan bod en wordt meteen tot uitvoering gebracht door twee enthousiastelingen.

Na de pauze, voor velen vol oefening, gaan we door met een masterclass ‘pitchen’. Een van de deelnemers mag op het podium gaan staan om haar verhaal te pitchen. “Dit is wel erg buiten mijn comfort zone en ik snap niet dat ik hierop ‘ja’ heb gezegd”, zegt ze. Toch staat ze daar maar! Ze pitcht drie keer en iedere keer wordt ze weer beter. Na de laatste keer staat ze zelfs met beide benen, sterk op het podium. Dit moet iedereen leren!

Nadat ‘de baas van Mettom’ ook een masterclass pitchen heeft gekregen is de training ten einde. Er wordt nog wat nageborreld en nagepraat. Iedereen is erg enthousiast over de avond en is vastbesloten om lichaamstaal in te gaan zetten om zo krachtiger te communiceren. Ingeborg wordt door vele handen bedankt. Ik hoop dat er geen ‘slappe handjes’ bij waren of ‘hand hugs’. Men zegt weleens: “Daar had je bij moeten zijn”. En zo is het ook: hier had je bij moeten zijn!