Banner
14-09-2018

De passie van payrolladviseur Albert: trailrunning

Naast mijn werk als payrolladviseur bij Mettom ben ik fanatiek trailrunner en organiseer ik ook hardloop- en trailrunevenementen. Je kunt wel stellen dat trailrunning écht mijn passie is!

Trailrunnen lijkt het meest op hardlopen, maar dan op onverharde paden, bij voorkeur in bergachtig terrein met flink wat hoogtemeters. Het is een groeiende sport die bij steeds meer hardlopers bekend raakt. De grootste verschillen met hardlopen op de weg is dat je altijd loopt in een afwisselende omgeving die nooit gaat vervelen en dat de onderlinge prestatie van minder groot belang is.

Mijn voorkeur gaat uit naar het lopen van trails in gebieden zoals de Alpen, Pyreneeën of andere hooggebergtes omdat hier veel lange, steile en technische beklimmingen te vinden zijn en het uitzicht eigenlijk altijd adembenemend is, zeker wanneer je je op grote hoogtes bevindt. Gezien de lengte en hoogteprofielen van de meeste races die ik loop (langer dan 100 km met meer dan 5000 hoogtemeters) is het in dergelijk terrein onmogelijk om alles hardlopend af te leggen. Bergop worden de steilere stukken daarom meestal gehiket, op de vlakkere stukken en afdalingen loop je wel altijd zo hard mogelijk.

Een goed alternatief en tevens prima gebieden om je voor te bereiden op races in Alpengebied zijn bijvoorbeeld de Ardennen, Eifel en de Vogezen. Net even dichter bij huis en daardoor net even wat praktischer om in het weekend even naartoe te rijden voor een lange training. Nog dichter bij huis zijn gebieden als Zuid Limburg, de hoge Veluwe maar ook de Gulbergen in Mierlo waar een trailrunner aan zijn trekken kan komen.

Na een sportieve jeugd waarin ik fanatiek gezwommen en gevoetbald heb en een 8 jaar lange carrière als infanterist bij Defensie die ook de nodige fysieke uitdagingen bood heb ik in 2008 een carrièreswitch gemaakt naar de uitzendbranche. De voornamelijk  zittende werkzaamheden zorgden voor de nodige extra kilo’s. Na een paar jaar vond ik dat het roer om moest en zocht ik een nieuwe sportieve uitdaging. Na een korte periode met focus op triatlons kwam ik in aanraking met trailrunning. Al snel had ik in de gaten dat dit de sport is die het beste bij me past. Een sport die extremen kan bieden door het aanbod van lange races die soms langer dan 24 uur kunnen duren, het avontuur en het langdurig op jezelf aangewezen zijn in bergachtig terrein gaan mij nooit vervelen. Zowel fysiek als mentaal kun je jezelf helemaal geven. Mooie bijkomstigheid is dat je tijdens lange trainingen en races onbewust allerlei zaken op een rijtje zet en prioriteert. Mooi meegenomen natuurlijk!

In eerste instantie hebben trailrunning en ondernemerschap niet al teveel met elkaar te maken. Voor mij wel: Sinds 2015 organiseer ik wekelijks trailrun-trainingen op de Gulbergen en sinds 2016 ook trips naar de Ardennen & Eifel en reizen naar Andalusië, Transsylvanië en het Mullerthal.

Sinds 2017 ben ik werkzaam bij Mettom. Hier komt mijn grote netwerk van lopers goed van pas, zeker gezien mijn focus op de sportbranche. Bij Mettom krijg ik ook echt de ruimte om te ondernemen. Kers op de taart is voor mij toch wel dat ik namens Mettom iedere maand een lunchrun organiseer op Strijp-S, om ondernemers door sport met elkaar te verbinden.

En misschien nog wel de meest voor de hand liggende overeenkomst tussen trailrunning en werken bij Mettom is, dat wanneer je verder gaat waar anderen stoppen, daar vaak hele mooie dingen uit voort kunnen komen!

Nieuwsgierig geworden naar Trailrunning en/of wat Mettom voor jou kan betekenen?

Ik drink graag een kop koffie met je, dus neem gerust contact met me op!

- Albert van Dommelen, payrolladviseur bij Mettom Payrolling