Wat is een payroll constructie?

Een payroll constructie is een manier om je personeelszaken op een professionele manier uit te besteden. Bij een payroll constructie ga je zelf op zoek naar een geschikte medewerker, dit is dus anders dan bij een uitzendbureau. Bij een payroll constructie komt deze medewerker vervolgens juridisch gezien in dienst bij het payroll bedrijf. Een medewerker blijft enkel bij jou werkzaam. Je bepaalt als werkgever daarnaast zelf, binnen de kaders van de wet en een eventuele cao, het salaris van je medewerker.

Bij een payroll constructie wordt het payrollbedrijf dus juridisch gezien de werkgever van jouw medewerker. Het payrollbedrijf verzorgt daarom ook de arbeidsovereenkomsten, salarisstroken en de salarisuitbetaling. Bovendien loopt het payrollbedrijf het risico bij ziekte. Wanneer je werkt met een payroll constructie geef je alle administratie omtrent personeel uit handen.

Welke voordelen kent een payroll constructie voor de werkgever?

Bij een payrollconstructie laat je alle complexiteit rondom het werkgeverschap over aan het payrollbedrijf. Ontzorging zou je daarom kunnen zien als het grootste voordeel voor jou als werkgever. Je kunt focus houden op je core business en ervaart gemak als het gaat om personeel aannemen. In veel gevallen kan een payroll constructie daarnaast voor een kostenbesparing zorgen. Je betaalt namelijk maar één factuur en hoeft zelf bijvoorbeeld geen pensioenregeling, ziekteverzuimverzekering en opleidingen te regelen.

Enkele andere voordelen van een payroll constructie zijn de volgende:

 • Je brengt het verzuimrisico buiten de deur
 • Het payroll bedrijf zorgt voor een adequate pensioenregeling
 • Scholing in de vorm van een opleidingsportaal zit meestal in het tarief inbegrepen
 • WGA-aanvullingsverzekering voor jouw medewerkers: een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde
 • Je kunt altijd terecht bij het payrollbedrijf terecht met vragen over HR

Welke voordelen kent een payroll constructie voor de werknemer?

Een payroll constructie voor medewerkers kent een aantal belangrijke voordelen. Om te beginnen zijn personeelszaken gewoonweg beter geregeld voor de werknemer als je als werkgever werkt met een payrollbedrijf. Dit komt doordat je als werkgever waarschijnlijk niet zoveel af weet van HR. Een payrollbedrijf is hier expert in en zorgt ervoor dat alles perfect geregeld is.

Enkele belangrijke voordelen van een payroll constructie voor jouw medewerker zijn de volgende:

 • Alles is helemaal goed geregeld. Jouw medewerker hoeft zich geen zorgen te maken over bijvoorbeeld een tijdige salarisuitbetaling.
 • Begeleiding bij ziekte
 • Een adequate pensioenregeling zodat jij gezien wordt als betere werkgever
 • Opleidingsmogelijkheden
 • Een HR-vraagbaak waar je medewerkers op ieder moment terecht kunnen met hun vragen

Kosten payroll constructie

De kosten van een payroll constructie komen vaak lager uit dan je in eerste instantie zou denken. Payroll bedrijven zetten hun dienstverlening op grote schaal weg en profiteren daardoor van schaalvoordelen. Daarnaast hebben zij hun processen verregaand geautomatiseerd. Hierdoor kunnen payrollbedrijven de kosten laag houden en kostenbesparingen realiseren voor jou als ondernemer en werkgever.

Het payrolltarief (het brutosalaris x de zogenaamde omrekenfactor) dekt alle personeelskosten zoals werkgeverslasten, verzekeringen, het pensioen en opleidingsmogelijkheden. Binnen het tarief zijn vaak alle bijkomende kosten inbegrepen. Let hier overigens wel op als je in gesprek gaat met een payrollbedrijf.

De kosten van een payroll constructie zijn afhankelijk van jouw situatie. Variabelen die het tarief bepalen zijn:

 • Wat is het bruto salaris van jouw medewerker?
 • Is er een cao op jouw bedrijf van toepassing?
 • Wil je een medewerker aannemen met vaste of variabele uren?

Waar moet je op letten bij een payroll constructie?

Hoewel alles bij een payroll bedrijf meestal goed geregeld is, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je een payroll constructie aangaat. Let bijvoorbeeld op de volgende zaken wanneer je in gesprek gaat met een payroller:

 • Betrouwbaarheid van de payroll partner: zorg ervoor dat je met een partij gaat samenwerken die NEN-4400 gecertificeerd is. Met dit keurmerk bewijst het payrollbedrijf dat het betrouwbaar is en de zaken op orde heeft. Daarnaast moet je kijken of een payrollbedrijf beschikt over een G-rekening. Het geld dat op deze rekening gestort wordt, kan alleen gebruikt worden voor een betaling aan de Belastingdienst. Dit kan jou als ondernemer beschermen tegen aansprakelijkheidskwesties.
 • Let er bij het tarief op dat alle voor jou belangrijke kosten gedekt zijn binnen het payroll tarief. Soms zitten niet alle kosten inbegrepen binnen het tarief. Hier moet je dus wel goed navraag naar doen als je in gesprek gaat met een eventuele payrollpartner.
 • Check of een payrollbedrijf jouw business kent en of alle arbeidsvoorwaarden die een medewerker zou krijgen als hij bij jou in dienst zou komen ook krijgt bij het payrollbedrijf. Dit is namelijk een wettelijke verplichting.

Meer weten over de payroll constructie?

payroll-constructie-payroll-kosten-berekenen

Payroll calculator: bereken vrijblijvend jouw payrollkosten

Wil je weten wat de payroll kosten bij Mettom voor jou zijn? Vul enkele gegevens in in onze payroll calculator en ontdek jouw payrolltarief!

feit-fabel-payroll

Infographic: feiten en fabels over payrolling

Wil je weten welke fabels en feiten bestaan rondom payrolling? Download gratis onze infographic en ontdek 10 misvattingen over payrolling.

goed-werkgeverschap-payrolling

Blog: Hoe payroll bijdraagt aan goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap en payrolling: deze twee gaan volgens ons hand in hand. Waarom payroll bijdraagt aan goed werkgeverschap lees je in deze blog.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

  9 .4
  9 .4
  Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
  Sluiten