Payroll of uitzendbureau: wat zijn de verschillen? - Mettom

Payroll of uitzendbureau: wat zijn de verschillen?

Je bent ondernemer en het gaat steeds beter met je zaak. Eerst kon je het in je eentje allemaal nog wel aan maar het wordt steeds lastiger om alle werkzaamheden alleen op te pakken. Waarschijnlijk overweeg je om personeel aan te nemen maar hier komt echt heel veel bij kijken. Misschien heb je het idee om jouw personeel via een uitzendbureau aan te nemen of om te kiezen voor payrolling. Wist je dat er veel verschil is tussen deze twee vormen? We nemen je graag mee in de wereld van uitzendbureau en payroll.

wat-is-payrolling

Wat doet een payrollbureau?

Payroll heeft, net als uitzenden, alles te maken met het werkgeverschap. Wanneer je een medewerker of al een wat groter personeelsbestand hebt kun je deze medewerker(s) ‘op de payroll zetten’. Dit betekent dat jouw personeel op papier in dienst komt bij het payroll bedrijf. Het payrollbedrijf wordt dus juridisch werkgever van jouw personeel maar de betreffende medewerkers blijven altijd uitsluitend bij jouw bedrijf werkzaam. Je personeel kan dus niet ‘weggezet worden’ bij een ander bedrijf. Je werft je eigen medewerkers maar je personeel komt juridisch gezien dus bij het payroll bedrijf in dienst. Dit betekent dat het bedrijf voor jou de arbeidsovereenkomsten en salarisstroken maakt,  de salarisuitbetaling voor zijn rekening neemt en het risico loopt bij ziekte. Alle administratieve rompslomp die komt kijken bij het werkgeverschap geef je dus eigenlijk uit handen als je werkt met een payroll constructie. Tegelijkertijd betaal je maar één bedrag voor al jouw personeelskosten met het payroll tarief.

Ook een payroller houdt zich bezig met twee groepen: de klanten (opdrachtgevers) en medewerkers. Voor klanten en medewerkers doet een payroll bedrijf onder andere het volgende:

  • Arbeidscontracten opmaken en salarisstroken maken die juridisch helemaal in orde zijn.
  • Juridisch- en HR-advies zowel aan de klantenkant als aan de medewerkerskant.
  • Zorgen voor een adequate pensioenvoorziening voor het personeel zodat je als bedrijf een goede werkgever wordt.
  • Zorgen voor interessante secundaire arbeidsvoorwaarden voor het personeel.
  • Deskundige begeleiding bieden als het gaat om ziekte en verzuim.

Het payrollbedrijf wil het beste voor jou als werkgever. Daarom regelt een payroll bedrijf alle personeelszaken voor je maar je hebt wel een vast personeelsbestand. Daardoor voelen medewerkers die via payroll verloond worden zich vaker verbonden met hun werkgever. Medewerkers ontvangen een volwaardige arbeidsovereenkomst van het payroll bedrijf. Veel payroll bedrijven bieden ook contracten voor onbepaalde tijd om zo personeel echt te binden. Eigenlijk voelt een medewerker zich gewoon verbonden aan het bedrijf waar hij of zij werkt en niet zo zeer aan de payroller. En dat is natuurlijk heel belangrijk wanneer je als bedrijf mensen aan je wilt binden maar niet zoveel verstand hebt van personeelszaken.

payroll-uitzendbureau-wat-is-dat

Wat doet een uitzendbureau?

Uitzendbureaus zijn, net als een payroll bedrijf, actief op de arbeidsmarkt. Een uitzendbureau bemiddelt tussen bedrijven die werknemers zoeken en mensen die op zoek zijn naar een baan. Ben jij als ondernemer dus op zoek naar een geschikte werknemer maar kun je deze niet vinden? Je kunt je dan als bedrijf inschrijven bij een uitzendbureau en het bureau zorgt er vervolgens voor dat het op zoek gaat naar een geschikte kandidaat. Aan de andere kant kunnen mensen die bijvoorbeeld moeilijk een baan kunnen vinden zich inschrijven bij een uitzendbureau. Wanneer er een match is gevonden met een bedrijf zorgt het uitzendbureau ervoor dat je als werkzoekende bij het bedrijf op gesprek kunt.

Wil jij zelf aan de slag met de werving van personeel?

Een uitzendbureau houdt zich dus bezig met twee groepen: aan de ene kant de klanten (opdrachtgevers) en aan de andere kant werkzoekenden (kandidaten). Voor klanten doet een uitzendbureau onder andere het volgende:

  • Vacatures maken en delen op de kanalen van het uitzendbureau om zo geschikte kandidaten te vinden.
  • Wanneer er een of meerdere kandidaten gevonden zijn zorgt het uitzendbureau ervoor dat er een gesprek tussen de potentiële medewerker en het bedrijf plaatsvindt.
  • Het uitzendbureau regelt alle administratie omtrent de uitzendkracht (medewerker). De uitzender regelt bijvoorbeeld de salarisbetaling, loonstroken en jaaropgaves.

Het uitzendbureau stelt aan jou als ondernemer arbeidskrachten ter beschikking op uitzendbasis. Je betaalt hiervoor een vooraf afgesproken tarief. Meestal is het aantal uren per week dat de uitzendkracht werkt flexibel. Hij of zij ontvangt een uitzendovereenkomst van het uitzendbureau. Dit is een soort arbeidscontract. De duur van de werkzaamheden is vaak flexibel: zo kun je als bedrijf snel op- en afschakelen in je personeelsbestand. Het zorgt er aan de ene kant voor dat je snel kunt inspelen op veranderingen in de markt maar aan de andere kant straalt het misschien minder vertrouwen naar je nieuwe medewerker uit.

Verschil payroll uitzendbureau

Zoals je hierboven al tussen de regels door kon lezen zijn een payroll bedrijf en een uitzendbureau niet hetzelfde. De grootste verschillen tussen payroll en uitzendbureau zijn de volgende.

1. Werving en selectie: bij uitzenden wel, bij payroll niet

Bij een uitzendbureau werft het bureau het personeel, wanneer je in zee gaat met een payroll bedrijf doe je dit zelf. Je hebt dus zelf vanaf het moment dat iemand bij je solliciteert feeling met deze persoon.

2. Mindere flexibiliteit bij payrolling maar wel sneller binden van medewerkers

Een uitzendbureau is als het ware een flexibele werkgever. De contracten zijn vaak van korte duur en zo kan de opdrachtgever, dus jij als werkgever, snel op- en afschakelen in je personeelsbestand. Daarnaast kun je als je samenwerkt met een uitzendbureau je medewerkers voor 5,5 jaar flexibel houden. Wanneer je gebruikmaakt van een payroll constructie ligt het iets anders. De flexibiliteit is minder, maximaal 3 contracten in 3 jaar tijd. Je moet dus sneller een vast contract bieden. Waarschijnlijk weet je na 3 jaar echter wel of je de juiste persoon in huis hebt en het bieden van een contract voor onbepaalde tijd na 3 jaar is voor veel bedrijven dan ook geen probleem. Bovendien bind je jouw medewerker op deze manier sneller aan je bedrijf. Dat is ook een blijk van vertrouwen richting je medewerker!

3. Verbondenheid met het bedrijf

De verbondenheid van een uitzendkracht met je bedrijf is vaak minder groot dan wanneer je samenwerkt met een payroll bedrijf. Een uitzendkracht voelt zich niet snel echt een onderdeel van het team. Wanneer je een medewerker via payroll verloont is dit een ander verhaal: je medewerker krijgt een normale arbeidsovereenkomst met goede secundaire arbeidsvoorwaarden: dit alles past waarschijnlijk goed bij jou als leidinggevende voor je personeel. Jouw personeel voelt zich sneller verbonden met je bedrijf.

4. Kosten: payrolling stuk goedkoper

Een uitzendbureau is per definitie duurder dan een payroll constructie. Omdat er een stuk werving komt kijken bij een samenwerking met het uitzendbureau zie je dit ook terug in de kosten. De factor van een uitzendbureau is daarom dus altijd hoger dan die van een payroll bedrijf. Dit zijn echter maandelijks terugkerende kosten en op jaarbasis is dit dus veel geld. Wanneer je van plan bent om te gaan payrollen moet je weliswaar zelf je medewerkers werven, maar de kosten zijn ook aanzienlijk lager.

verschil-payroll-uitzenden

WAB invloed op uitzenden of payrolling

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) heeft sinds 2020 een duidelijk verschil gemaakt tussen uitzenden en payrolling. Wanneer je een uitzendkracht aanneemt, mag je je medewerker op uitzendbasis nog tot 5,5 jaar flexibele contracten aanbieden. Daarnaast ben je verplicht om de ABU cao te volgen, dat betekent dat je niet altijd de arbeidsvoorwaarden zult volgen die gelden in jouw branche. Dit is voor medewerkers natuurlijk minder aantrekkelijk. Payrollmedewerkers hebben recht op alle arbeidsvoorwaarden die je zelf zou bieden, een payroller volgt dus de voor jou geldende cao. Daarnaast geldt voor payrollmedewerkers dezelfde ketenregeling als voor eigen medewerkers. Dit betekent dat je 3 contracten in 3 jaar mag geven. Meestal weet je als werkgever na 3 jaar wel of je een medewerker voor de langere termijn aan je wilt binden. Vanuit goed werkgeverschap is het daarom niet eens zo slecht om minder flexibiliteit te hebben als werkgever!

De keuze: payroll of uitzendbureau?

Wanneer je zelf niet op zoek wilt gaan naar je personeel en je vindt het kostenplaatje geen issue, dan kun je misschien beter gaan voor een uitzendbureau. Ook als je denkt dat je maximale flexibiliteit nodig hebt als het gaat om je personeel ben je wellicht beter af bij een uitzendbureau. Wil je zelf een echte band opbouwen met je personeel en zelf op zoek gaan naar de perfecte medewerker? Wil je minder betalen maar verwacht je wel een complete dienstverlening? En wil je, in het kader van goed werkgeverschap, voor de lange termijn een samenwerking aangaan met je medewerker? Dan is payrolling misschien meer iets voor jou.

Kunnen we jou ook ontzorgen met onze dienstverlening?

Neem contact met ons op om een vrijblijvende kennismaking in te plannen.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

    9 .4
    9 .4
    Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
    Sluiten