Goed werkgeverschap: wat houdt het precies in? - Mettom

Goed werkgeverschap: wat houdt het precies in?

Goed werkgeverschap: wanneer je personeel gaat aannemen wil je ervoor zorgen dat je de beste werkgever wordt voor jouw personeel. Je wilt alles goed regelen voor je personeel. Daarnaast is het vanuit de wet verplicht om je als goede werkgever te gedragen. Wat houdt goed werkgeverschap in? Wat is er vanuit de wet verplicht? En wat kun je extra doen om de beste werkgever te worden voor jouw personeel? Lees gauw verder.

goed-werkgeverschap-wetgeving

Goed werkgeverschap vanuit de wetgeving

In artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek is vastgelegd wat de wetgeving is omtrent goed werkgeverschap (en goed werknemerschap). In deze wet staat het volgende: ‘De werkgever en de werknemer zijn verplicht zich als een goed werkgever en een goed werknemer te gedragen’. Maar wat houdt het nu precies in? Want deze wet kunnen we natuurlijk heel ruim opvatten. De wet omtrent goed werkgeverschap houdt in ieder geval in dat je je als werkgever ten opzichte van je werknemer goed dient te gedragen: je maakt afwegingen en beslissingen niet alleen in je eigen belang. Je weegt ook de belangen van je werknemer mee.

beginselen-goed-werkgeverschap

6 beginselen van goed werkgeverschap

Met de teksten uit de wetgeving blijft goed werkgeverschap vaag. Daarom zijn er 6 beginselen samengesteld om de wetgeving omtrent goed werkgeverschap concreter te maken.

  1. Wees zorgvuldig: dit wordt ook wel het zorgvuldigheidsbeginsel genoemd. Je dient je als werkgever zorgvuldig te gedragen ten opzichte van jouw personeel. Wanneer je ingrijpende beslissingen neemt moet je bijvoorbeeld onderzoeken welke feiten en belangen een rol spelen. Ook moet je, wanneer je ingrijpende beslissingen wilt nemen, deze overleggen met je medewerkers en moet ingaan op eventuele bezwaren van je personeel. Tot slot moet je niet alleen je eigen belangen meewegen, maar die van de werknemer ook overwegen.
  2. Behandel medewerkers gelijk: je moet iedere medewerker op een gelijke manier behandelen. Je mag bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers.
  3. Vertrouwensbeginsel: jouw medewerkers moeten op jou kunnen vertrouwen. Je personeel heeft een bepaalde verwachting van jou als werkgever. Zorg dat je deze verwachtingen waarmaakt.
  4. Maak geen misbruik van je positie: je hebt als werkgever een sterkere positie dan je medewerker. Je mag hier geen misbruik van maken. Wanneer je beleid maakt dien je rekening te houden met de belangen van jouw personeel.
  5. Motiveer je beslissingen: wanneer jij een ingrijpende beslissing maakt moet je deze helder motiveren. Zo geef je de mogelijkheid aan je medewerkers om deze beslissing te overwegen en eventueel bezwaar te maken.
  6. Zorg voor een behoorlijke verzekering: je moet als werkgever zorgen voor een ongevallenverzekering voor je personeel. Deze verzekering vergoedt de schade van werknemers na een ongeval.  
hoe-word-je-de-beste-werkgever

Hoe je de beste werkgever wordt

Er komt veel kijken bij het aannemen van personeel. Je dient als werkgever echter altijd rekening te houden met de wetgeving en de beginselen omtrent goed werkgeverschap. Wij denken dat dit niet genoeg is. Als je de beste werkgever wilt worden voor jouw personeel moet je een stapje extra zetten, zeker omdat medewerkers steeds selectiever worden in de keuze voor een werkgever. Dit stapje extra kun je volgens ons bijvoorbeeld laten zien met de volgende inspanningen:

  • Ben transparant en creëer betrokkenheid: wanneer je als werkgever transparant bent in bijvoorbeeld financiële cijfers creëer je betrokkenheid en begrip bij jouw medewerkers. Je personeel waardeert je hierdoor als goede werkgever.
  • Ben professioneel: je wilt als werkgever geen flater slaan als het gaat om professioneel werkgeverschap. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle administratie omtrent je medewerker goed geregeld is. Ben jij geen ster in administratie? Overweeg dan een samenwerking met een professionele partner.
  • Doe iets extra’s voor je personeel: laat zien dat je je medewerkers waardeert. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een persoonlijk kaartje te sturen op een verjaardag, fruit aan te bieden op de werkplek en te zorgen voor een presentje wanneer de Sint in het land is.
  • Zorg voor interessante secundaire arbeidsvoorwaarden: je kunt hierbij denken aan het aanbieden van opleidingen voor je personeel. Mensen willen zich doorlopend blijven ontwikkelen. Als jij degene bent die hier invulling aan kan geven ben je een goede werkgever.

Wil je weten hoe jij ervoor staat met je personeelszaken? Doe de gratis Mettom Quickscan en ontdek het met een persoonlijk rapport.

Goed werkgeverschap: een must!

Zoals je gelezen hebt is het vanuit de wetgeving verplicht om je als goede werkgever te gedragen. Je medewerker dient zich trouwens ook als goede werknemer te gedragen. Kun jij extra tips gebruiken om de beste werkgever te worden voor jouw personeel? Lees er meer over in onze blog met 10 tips voor goed werkgeverschap.

Kunnen we jou ook ontzorgen met onze dienstverlening?

Neem contact met ons op om een vrijblijvende kennismaking in te plannen.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

    9 .4
    9 .4
    Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
    Sluiten