Wat valt onder werkgeluk?

Wanneer je medewerker werkgeluk ervaart betekent dit dat je medewerker voldoening en plezier uit het werk haalt. Werkgeluk is de perfecte mix van voldoening, blijheid en motivatie in het werk. Ook zorgt werkgeluk ervoor dat jouw medewerker enthousiast en gemotiveerd raakt. Het draait ook om een positieve werkomgeving, goede relaties met collega’s en erkenning van de inzet van medewerkers. Geluk op de werkvloer is een belangrijke factor voor de productiviteit en de sfeer binnen het bedrijf. Kortom: werkgeluk is de sleutel tot het vinden van plezier en voldoening in het professionele leven.

Wat zorgt voor werkgeluk?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het werkgeluk van medewerkers.

1. Uitdagend werk

Om ervoor te zorgen dat je medewerker werkgeluk ervaart en gemotiveerd blijft, is uitdaging een belangrijke factor. Uitdagend werk creëren voor je medewerker kan op verschillende manieren:

  • Je medewerker uitdagingen bieden door uitdagende taken
  • Ervoor zorgen dat de medewerker zichzelf blijft uitdagen door doelstellingen
  • Ontwikkelingsmogelijkheden zoals trainingen of scholing bieden om persoonlijke en professionele vaardigheden te ontwikkelen

2. Werkomgeving

Een prettige werkomgeving draagt bij aan het vergroten van het werkgeluk. Een prettige werkomgeving bestaat in ieder geval uit het volgende:

  • Een ruimte met veel lichtinval
  • De juiste temperatuur
  • Goede luchtkwaliteit
  • Een prettig bureau en een goede stoel
  • Een inspirerende werkplek, denk aan planten of een gezellige kantine

Daarnaast hoort bij een prettige werkomgeving ook de sfeer die jouw bedrijf ademt. Deze sfeer wordt voor een groot deel bepaald door de relatie tussen collega’s. Investeer dus als werkgever in een goede relatie door bijvoorbeeld een bedrijfsuitje.

3. Waardering

Het waarderen van jouw medewerker helpt ook bij het creëren en vergroten van werkgeluk. Ieder mens heeft waardering nodig, je krijgt hier positieve energie van. Denk bijvoorbeeld aan de volgende manieren om jouw waardering te laten blijken.

  • Geef je medewerker een persoonlijk en gemeend compliment
  • Een beloning zoals een bonus aan het eind van het jaar
  • Zorg altijd voor vers fruit bij jou op kantoor
  • Regel een kleinigheidje rondom Sinterklaas of Pasen
  • Geef je medewerker bloemen bij een jubileum of verjaardag
  • Bied het juiste salaris aan jouw medewerker. Werkzaam in de IT of Marketing? Download onze gratis werkgeverswijzer.

Hoe ontstaat werkgeluk?

Werkgeluk ontstaat door verschillende elementen. Uitdagend werk, werkomgeving en waardering zoals hierboven genoemd spelen een grote rol bij het ontstaan van werkgeluk. Naast deze elementen speelt een positieve en ondersteunende werkcultuur waarin open communicatie centraal staat een rol bij het bevorderen van werkgeluk. Ook het hebben van betekenisvol werk is van belang bij het ervaren van werkgeluk. Medewerkers die het gevoel hebben dat zij bijdragen aan iets waardevols geeft voldoening en motiveert hen. Persoonlijke groei en ontwikkeling spelen daarnaast een grote rol als het gaat om werkgeluk. Tot slot zorgt het hebben van een goede relatie met collega’s en een gezonde werk en privébalans voor geluk op de werkvloer.

Wist je dat, als jij een professionele werkgever bent, dit ook bijdraagt aan het werkgeluk van jouw medewerkers? Zeker voor beginnende werkgevers is dit een lastige, want heb jij nou daadwerkelijk kaas gegeten van werkgeverschap? Door jouw personeelszaken uit te besteden door middel van payrolling, word je meteen een professionele werkgever en is alles goed geregeld. Check de payroll kosten hier.

Hoe kun je werkgeluk meten?

Het meten van werkgeluk is een uitdagende taak omdat werkgeluk persoonlijk en subjectief is. Toch zijn er verschillende manieren om werkgeluk binnen jouw organisatie te meten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende manieren voor het meten van werkgeluk:

  • Het afnemen van enquêtes of vragenlijsten waarin medewerkers hun tevredenheid, betrokkenheid en algemeen welzijn kunnen beoordelen.
  • Houden van kwalitatieve interviews of focusgroepen om dieper in te gaan op ervaringen en behoeften van medewerkers.
  • Observeren van gedrag zoals productiviteit en samenwerking.
  • Het bijhouden van indicatoren zoals verloopcijfers, ziekteverzuim en klanttevredenheid. Dit zijn indirecte maatstaven voor het meten van werkgeluk.

Waarom is werkgeluk belangrijk?

Het geluk op de werkvloer levert een hogere productiviteit bij de medewerkers op, wat een positieve invloed is voor het bedrijf. Daarnaast uit werkgeluk zich ook in een fijne en prettige werksfeer, op deze manier creëer je een plek waar mensen graag willen komen werken. Het investeren in werkgeluk brengt nieuwe creativiteit en ideeën, en leidt uiteindelijk tot betere prestaties én een hogere omzet.

Meer weten over werkgeluk

wat-is-werkgeluk-10-tips

Whitepaper: 10 tips voor het vergroten van werkgeluk

Lees welke tips jij kunt gebruiken voor het vergroten van het werkgeluk.

wat-is-werkgeluk-payrolling

Blog: Waarom werkgeluk toeneemt dankzij payroll

Door te kiezen voor payrolling neemt het werkgeluk van jou en je medewerkers toe. Wil je weten waarom?

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

    9 .4
    9 .4
    Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
    Sluiten