Schijnzelfstandigheid is een term die de laatste jaren steeds vaker opduikt in de wereld van zzp ondernemers. Als je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, wil je natuurlijk de vrijheid en flexibiliteit ervaren die horen bij het zelfstandige ondernemerschap. Het gevaar van schijnzelfstandigheid ligt echter altijd op de loer. Het is daarom van cruciaal belang dat je je als freelancer bewust bent van de risico’s die hiermee gepaard gaan.
Als zzp’er is het heel belangrijk om te begrijpen wat schijnzelfstandigheid inhoudt. En hoe je jezelf kunt beschermen tegen mogelijke risico’s. Ontdek in deze blog de essentiële informatie die elke freelancer moet weten hierover!
Schijnzelfstandigheid is een juridische term die verwijst naar een situatie waarin een zzp’er, ondanks zijn zelfstandige status, in de praktijk een werknemer is.
Enkele kenmerken van schijnzelfstandigheid zijn onder andere:
Schijnzelfstandigheid kan verstrekkende gevolgen hebben, zoals het betalen van achterstallige premies en boetes. Het is daarom van vitaal belang om als zzp’er de signalen van schijnzelfstandigheid te herkennen en je te wapenen tegen mogelijke risico’s.
Zowel de opdrachtgever als jij als zzp’er zijn verantwoordelijk voor afspraken die je maakt over de samenwerking en over eventuele gevolgen van schijnzelfstandigheid. Zorg er dus voor dat je, als je van plan bent om als zzp’er te blijven werken, goede afspraken maakt met je opdrachtgevers. Op deze manier kun je schijnzelfstandigheid zoveel mogelijk voorkomen. Heb je deze ambitie niet? Dan kun je ook met je opdrachtgever in gesprek over een mogelijkheid voor indiensttreding via bijvoorbeeld een payroll constructie.
Het vermijden van schijnzelfstandigheid is belangrijk voor zowel zzp’ers als voor opdrachtgevers om financiële en juridische problemen te voorkomen. Voor zzp’ers hebben we de volgende tips als het gaat om schijnzelfstandigheid:
Door deze maatregelen te nemen, kun je de risico’s van schijnzelfstandigheid beperken en een gezonde, juridisch correcte werkrelatie als zzp’er behouden. Bekijk onze blog over de Wet DBA voor extra informatie.