Blogs.

Wet DBA 2025: wat is de impact op jouw bedrijf?

We hebben graag zekerheid in het leven. Zo ook in de arbeidsrelatie die we aangaan op de werkvloer. De werkrelatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers kon zekerheid bieden met de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Sinds 1 mei 2016 is deze wet vervangen door de Wet DBA. Deze wet heeft echter niet de duidelijkheid en rust gebracht die er gehoopt werd. Het kabinet besloot daarom om de wet te vervangen.

Wet DBA

Wat is de Wet DBA?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is in 2016 ingevoerd om de arbeidsrelatie tussen bedrijven en zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) te verduidelijken. Het doel van deze wet was om meer duidelijkheid te scheppen over wanneer iemand als zelfstandig ondernemer werkt en wanneer er sprake is van een dienstbetrekking. Hierdoor wilde de overheid schijnzelfstandigheid tegengaan, waarbij iemand als zzp'er wordt ingehuurd, maar eigenlijk hetzelfde werk doet als een werknemer in loondienst.

Waarom is de Wet DBA belangrijk?

De Wet DBA is belangrijk omdat het bedrijven en zzp'ers helpt te bepalen of er sprake is van een echte zelfstandige relatie of een verkapt dienstverband. Oorspronkelijk was de wet bedoeld om werkgevers te beschermen tegen hoge boetes en naheffingen en om te voorkomen dat zzp'ers onterecht als zelfstandigen worden gezien. Dit zou de positie van echte zelfstandigen moeten versterken en schijnzelfstandigheid moeten terugdringen.

Wat houdt de nieuwe Wet DBA in? 

De Wet DBA 2025 brengt enkele belangrijke wijzigingen met zich mee om de onduidelijkheden van de huidige wet op te lossen. De belangrijkste veranderingen zijn:

  • Duidelijkere criteria voor zelfstandigheid: er worden nieuwe, heldere criteria opgesteld om te bepalen of iemand daadwerkelijk als zelfstandige werkt.
  • Handhaving en controle: de Belastingdienst krijgt meer middelen en bevoegdheden om handhaving en controle uit te oefenen. Zo krijgen zij beter inzicht in bedrijven en zzp'ers die de wet al dan niet correct naleven.
  • Eenvoudigere modelovereenkomsten: modelovereenkomsten worden makkelijker gemaakt voor bedrijven en zzp'ers. Zij kunnen deze gebruiken om hun arbeidsrelatie in vast te leggen.

Werk jij met zzp’ers? Dan is het cruciaal om op de hoogte te zijn van deze nieuwe wetgeving. Voorkom mogelijke juridische problemen en zorg ervoor dat je op een correcte en veilige manier met zzp'ers samenwerkt.

Wil je meer weten over zelf personeel aannemen? Download dan gratis onze checklist! 

Checklist personeel aannemen

Wat is de impact van het opheffen van het handhavingsmoratorium?

In 2025 wordt het handhavingsmoratorium van de Wet DBA opgeheven, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor opdrachtgevers en de arbeidsmarkt. Tot nu toe was er sprake van een terughoudend handhavingsbeleid, waardoor bedrijven relatief weinig risico liepen bij het inhuren van zzp'ers. Met het opheffen van dit moratorium komt hier verandering in. Opdrachtgevers zijn nu nauwkeuriger om te voorkomen dat de arbeidsrelatie met zzp'ers als verkapt dienstverband wordt gezien. Dit betekent dat bedrijven strikter dienen te controleren of hun zzp'ers daadwerkelijk als zelfstandigen werken volgens de nieuwe criteria.

De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn. Als een arbeidsrelatie onterecht als zelfstandig wordt aangemerkt, kunnen er fikse boetes en naheffingen volgen. Dit vergroot de noodzaak voor bedrijven om goed voorbereid te zijn op de nieuwe regels. Wil je meer weten over de risico's en hoe je veilig zzp'ers kunt inhuren? Lees dan onze blog over de risico's van het inhuren van een zzp'er

Handhavingsmoratorium

Boetes vanuit de Belastingdienst

Het niet naleven van de nieuwe Wet DBA kan leiden tot aanzienlijke boetes vanuit de Belastingdienst. Zodra het handhavingsmoratorium wordt opgeheven, zal de Belastingdienst strenger gaan controleren op schijnzelfstandigheid. Voldoet jouw bedrijf niet aan de nieuwe regels en geef je zzp’ers nog steeds onterecht als zelfstandigen aan? Reken dan maar op een aantal naheffingen en boetes. Deze financiële sancties kunnen oplopen, afhankelijk van de omvang van de overtreding en het aantal betrokken zzp'ers. Beoordeel daarom altijd goed je arbeidsrelatie en pas het, indien nodig, op tijd aan, aan de nieuwe wetgeving.

Uitvoeringstoets Belastingdienst

Voor de invoering van de Wet DBA 2025 heeft de Belastingdienst een uitvoeringstoets uitgevoerd. Deze toets is bedoeld om te beoordelen hoe de nieuwe regels in de praktijk kunnen worden uitgevoerd en welke gevolgen dit heeft voor bedrijven en zzp'ers. De uitvoeringstoets richt zich op de uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en naleving van de wet. Daarbij wordt gekeken naar de administratieve lasten voor bedrijven, de handhavingsmogelijkheden voor de Belastingdienst, en de impact op de arbeidsmarkt. Door deze toets krijgt de overheid beter inzicht in de praktische implicaties van de wet en kunnen bedrijven zich beter voorbereiden op de veranderingen die de Wet DBA 2025 met zich meebrengt.

De impact van nieuwe regels voor ZZP'ers in 2025

De nieuwe regels die in 2025 ingevoerd gaan worden, zullen een aanzienlijke impact hebben op zzp'ers. Deze regels zijn bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen, en om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Voor veel zzp'ers betekent dit dat zij strikter zullen moeten aantonen dat ze daadwerkelijk zelfstandig werken en niet in een verkapt dienstverband zitten.

Eén van de belangrijkste veranderingen is dat zzp'ers mogelijk vaker in loondienst moeten werken als hun werkzaamheden niet voldoen aan de nieuwe criteria voor zelfstandigheid. Dit kan invloed hebben op hun vrijheid en flexibiliteit. Dat zijn twee van de belangrijkste redenen waarom veel mensen voor het zzp-schap kiezen. Daarnaast kunnen zzp'ers te maken krijgen met een striktere controle van de Belastingdienst. En wat dat betekent? Meer administratieve rompslomp, en dat ze zorgvuldiger moeten zijn in het vastleggen van hun werkafspraken en het naleven van de regels.

Voor zzp'ers is het daarom essentieel om goed op de hoogte te zijn van wat de nieuwe regels inhouden en hoe ze zich kunnen voorbereiden. Ben je een zzp'er en wil je meer weten over schijnzelfstandigheid? Bij Mettom vind je alle informatie in onze blog over schijnzelfstandigheid bij zzp'ers

Wil je weten of jij voldoet aan de regels zodat je flinke boetes kunt voorkomen? Doe dan de gratis scan! 

Doe hier de schijnzelfstandigheid scan

Modelovereenkomsten en compliance

Modelovereenkomsten zijn door de Belastingdienst goedgekeurde gestandaardiseerde contracten om de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en een zzp'er vast te leggen. Deze overeenkomsten helpen bedrijven te bepalen of er sprake is van een dienstverband of van zelfstandige arbeid. Een goedgekeurde modelovereenkomst verkleint het risico dat de samenwerking met een zzp'er als verkapt dienstverband wordt gezien.

Met de invoering van de nieuwe Wet DBA in 2025 komen er ook nieuwe modelovereenkomsten beschikbaar. Het is belangrijk om deze nieuwe overeenkomsten te gebruiken, aangezien de criteria voor zelfstandigheid worden aangescherpt. Zorg er dus voor dat je volledig compliant bent met de nieuwe wetgeving door:

  • Hou modelovereenkomsten up-to-date: zorg ervoor dat je altijd gebruikmaakt van de meest recente modelovereenkomsten die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd.
  • Leg afspraken goed vast: wees duidelijk over de aard van de werkzaamheden en leg vast dat de zzp'er zelfstandig werkt, zonder gezagsverhouding.
  • Evalueer regelmatig: controleer regelmatig of de manier waarop je met zzp'ers samenwerkt nog steeds voldoet aan de geldende regels en pas de overeenkomst aan als dat nodig is.

Waarom een BV geen bescherming biedt tegen de Wet DBA voor bedrijven

Het oprichten van een besloten vennootschap (BV) wordt vaak gezien als een manier om persoonlijke aansprakelijkheid te beperken en fiscale voordelen te behalen. Het biedt echter geen garantie tegen de gevolgen van de Wet DBA. Hoewel een BV een andere rechtsvorm heeft dan een eenmanszaak, blijven de onderliggende voorwaarden voor het vaststellen van de arbeidsrelatie belangrijk. De Wet DBA richt zich op de werkelijke arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer. Dit betekent dat, ongeacht de rechtsvorm, de Belastingdienst kan beoordelen of er sprake is van een verkapt dienstverband. Dit gebeurt op basis van criteria zoals gezag, loon, en de mate van zelfstandigheid.

5 richtlijnen voor werkgevers

Het navigeren door de Wet DBA en de nieuwe regels die in 2025 van kracht gaan, zal voor werkgevers een echte uitdaging zijn. Bij Mettom geven we je vijf richtlijnen die je kan volgen om alvast een goede start te maken:

  1. Gebruik goedgekeurde modelovereenkomsten: zorg ervoor dat je altijd de meest recente en goedgekeurde modelovereenkomsten van de Belastingdienst gebruikt. Schep duidelijkheid over de arbeidsrelatie met zzp’ers.
  2. Voorzie geen vaste werkplek: zzp’ers moeten de vrijheid hebben om te kiezen waar zij binnen het bedrijf werken. Voorkom dus dat ze een vaste werkplek hebben.
  3. Leg afspraken schriftelijk vast: zorg ervoor dat alle afspraken met zzp'ers duidelijk en schriftelijk zijn vastgelegd. Voorkom op die manier misverstanden. Het dient ook als bewijs van de zelfstandigheid van de zzp’er.
  4. Communiceer openlijk met zzp'ers: praat openlijk met zzp'ers over hun rol, verantwoordelijkheden en verwachtingen. Dit helpt om een goede werkrelatie op te bouwen en eventuele twijfels over de arbeidsrelatie te bespreken.
  5. Blijf op de hoogte van de wetgeving: blijf de ontwikkelingen rondom de Wet DBA volgen. Schrijf je in voor nieuwsbrieven of volg relevante organisaties om op de hoogte te blijven van wijzigingen die invloed kunnen hebben op je bedrijfsvoering.

Heb je vragen over de Wet DBA, de impact op jouw bedrijf of hoe je het best omgaat met zzp'ers? Neem dan contact op met ons. We staan klaar om je te helpen met advies op maat en praktische oplossingen. Samen zorgen we ervoor dat jij goed voorbereid 2025 ingaat! 

Plan een vrijblijvende afspraak met onze experts