Als ondernemer met personeel krijg je er vroeg of laat mee te maken: een zieke medewerker. En dan? Je wilt natuurlijk dat je medewerker zo snel mogelijk en duurzaam herstelt, maar je hebt ook verplichtingen. De Wet verbetering poortwachter helpt hierbij, maar wat houdt deze wet precies in? En vooral: hoe voorkom je langdurig verzuim? In deze blog lees je wat jij als werkgever moet weten én hoe je verzuim slim aanpakt.
De Wet verbetering poortwachter is er om langdurig ziekteverzuim te voorkomen en de terugkeer naar werk te bevorderen. Simpel gezegd: jij als werkgever en je medewerker moeten samen aan re-integratie werken. Dit betekent dat je binnen vaste termijnen stappen moet zetten, zoals het opstellen van een plan van aanpak en het inschakelen van een arbodienst. Doe je dit niet (of niet goed), dan kan het UWV je verplichten om langer loon door te betalen.
Belangrijk om te weten: deze wet geldt voor alle werkgevers, ook als je een klein team hebt en geen HR-afdeling.
Je bent als werkgever verplicht om je aan een aantal vastgestelde regels rondom een zieke medewerker te houden. Hier een kort overzicht van wat er van jou wordt verwacht als een medewerker ziek wordt:
Volg je dit proces niet goed? Dan loop je het risico op een loonsanctie, oftewel: je moet het loon van je zieke medewerker langer doorbetalen.
Verzuim en re-integratie hoeven geen hoofdpijndossier te zijn. Met de juiste aanpak houd je je team gezond en je bedrijf draaiende. Heb je vragen of wil je ondersteuning? Neem contact op met Mettom. Wij zorgen ervoor dat jij voldoet aan de regels én grip houdt op ziekteverzuim.