Ga je personeel aannemen? Dan is een arbodienst verplicht. Werknemers moeten gezond en veilig kunnen werken. Daar zorgt de Arbeidsomstandighedenwet voor, ook wel bekend als de Arbowet. De Arbowet geldt voor alle werkgevers en werknemers in Nederland, dus bijvoorbeeld ook voor deeltijd- en flexwerkers, payrollmedewerkers, uitzendkrachten, personen met een oproepcontract en stagiaires. Binnen de Arbowet hebben trouwens zowel werkgevers als werknemers verplichtingen: samen moeten zij ervoor zorgen dat er gezond en veilig wordt gewerkt. Sinds juli 2018 is het voor iedere werkgever verplicht om een contract met een arbodienst of bedrijfsarts te hebben. Een samenwerking met een arbodienst is dus verplicht.
Wat is een arbodienst?
De arbodienst helpt jou als werkgever bij ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden van je medewerkers. Ook speelt de arbodienst een rol bij re-integratie van je medewerkers als zij lang ziek zijn. Een arbodienst heeft de volgende taken (via FNV):
- Advies en toetsing van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) van het bedrijf.
- Zorgen voor begeleiding als je medewerker ziek is.
- Uitvoeren van periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek.
- Uitvoeren van aanstellingskeuringen, als die er zijn in het bedrijf.
- Soms doen arbodiensten meer, zoals een werkplekonderzoek.
In deze blog van Arboned lees je de taken van een arbodienst uitgebreid.
Is een arbodienst verplicht?
Het is voor iedere werkgever verplicht om een contract met een arbodienst of bedrijfsarts te hebben. Het basiscontract stelt minimumeisen aan het contract tussen arbodienstverleners en werkgevers, onder andere over de toegang tot de werkvloer en de second opinion. De bedrijfsarts moet namelijk iedere werkplek kunnen bezoeken om het bedrijf beter te leren kennen. Dit geeft de bedrijfsarts goed inzicht in de arbeidsomstandigheden en de belasting in het werk. Een second opinion kan door een werknemer worden aangevraagd wanneer hij twijfelt aan de juistheid van het door de bedrijfsarts gegeven advies.
Basiscontract arbodienst: wat staat erin?
In het basiscontract staan rechten en plichten voor de werkgever, werknemer en de arbodienstverleners. Onze klanten die al hun medewerkers bij Mettom ondergebracht hebben, hoeven zich overigens geen zorgen te maken over dit basiscontract. Omdat Mettom juridisch werkgever van deze medewerkers is, is Mettom wél verplicht om een contract te hebben met de arbodienstverlening, voor de bedrijven waar deze medewerkers werken geldt dit niet. Wanneer je als klant bij Mettom trouwens ook zelf medewerkers in dienst hebt, moet je wél een dergelijk contract hebben.
Arbodienst verplicht: hoe gaat dat bij je eerste medewerker?
Wil jij je eerste medewerker aannemen? Hier komt heel veel bij kijken! Zoals je hierboven las is het ook voor jou verplicht om een basiscontract arbodienst te hebben. Ook als je slechts één medewerker in dienst neemt heb je zo’n basiscontract nodig. Op dit soort kosten zit je misschien helemaal niet te wachten. Daarom biedt Mettom een payroll constructie waarbij je je over het basiscontract arbodienst geen zorgen meer hoeft te maken: wij hebben een samenwerking met een arbodienst en regelen achter de schermen dat dit voor jou en je medewerker(s) geregeld is!
Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Laat je terugbellen door één van onze payrolladviseurs!