Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van je medewerkers. Dit betekent dat je je moet houden aan de regels van de Arbowet. Een belangrijke vraag die veel werkgevers hebben, is: moet ik een arbodienst inschakelen, of is dit optioneel?
In deze blog leggen we uit wanneer een arbodienst verplicht is, wat je als werkgever moet regelen en hoe je een geschikte arbodienst kiest.
In Nederland is het verplicht om een basiscontract met een arbodienst af te sluiten. Dit geldt voor alle werkgevers, ongeacht de grootte van het bedrijf. Dus of je nu één medewerker hebt of een groot team, je moet voldoen aan de Arbowet.
Een arbodienst helpt je met:
✅ Het voorkomen van ziekteverzuim
✅ De begeleiding van zieke werknemers
✅ Het uitvoeren van gezondheidschecks
✅ Het opstellen van een risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E)
Als je geen arbodienst hebt, loop je risico op boetes van de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie).
Zijn er uitzonderingen? In sommige gevallen mag je een maatwerkregeling treffen. Dit betekent dat je als werkgever zelf een bedrijfsarts inschakelt en een verzuimbeleid voert. Dit kan alleen als je een actieve ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging hebt die hiermee instemt.
Voor de meeste bedrijven is een contract met een gecertificeerde arbodienst echter de meest veilige en makkelijke optie.
De Arbowet stelt duidelijke verplichtingen aan werkgevers om een veilige en gezonde werkomgeving te garanderen. Een arbodienst ondersteunt je hierbij.
De belangrijkste verplichtingen zijn:
Wat gebeurt er als je deze verplichtingen niet naleeft? De Inspectie SZW kan controles uitvoeren en boetes opleggen als je geen arbodienst hebt of niet voldoet aan de Arbowet. De boetes kunnen oplopen tot duizenden euro’s per overtreding.
Het inschakelen van een arbodienst is niet ingewikkeld, maar er zijn een paar belangrijke stappen om rekening mee te houden.
1. Kies een gecertificeerde arbodienstEen basiscontract met een arbodienst is verplicht en moet minimaal de volgende onderdelen bevatten:
✅ Toegang tot een bedrijfsarts voor medewerkers
✅ Begeleiding bij ziekteverzuim en re-integratie
✅ Een preventief spreekuur voor gezondheidsklachten
✅ Ondersteuning bij de risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E)
✅ Een second opinion mogelijkheid bij een andere bedrijfsarts
Je kunt het contract uitbreiden met aanvullende diensten zoals preventieadvies, trainingen of arbeidsdeskundig onderzoek.
Het kiezen van de juiste arbodienst is essentieel voor een gezonde en productieve werkomgeving. Ook als je maar één medewerker in dienst neemt heb je een basiscontract nodig. Op deze kosten zit je waarschijnlijk helemaal niet te wachten. Daarom biedt Mettom een payroll constructie waarbij je je over het basiscontract arbodienst geen zorgen meer hoeft te maken: wij hebben een samenwerking met een arbodienst en regelen achter de schermen dat dit voor jou en je medewerker(s) geregeld is!
Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Laat je terugbellen door één van onze payrolladviseurs!