Blogs.

Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E): wat is het?

Wanneer je groeit als ondernemer krijg je er vroeg of laat mee te maken: de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Iedere ondernemer die één of meerdere medewerkers in dienst heeft, is verplicht om zo’n RI&E te (laten) opstellen. In deze blog vertellen we je alles over de Risico Inventarisatie & Evaluatie, of deze verplicht is en hoe het werkt als je jouw medewerkers via Mettom in dienst hebt.

ri&e-wat-is-het

Wat is een RI&E

In de RI&E staan alle arbeidsrisico’s die voor jouw bedrijf gelden. Door deze in kaart te brengen, kun je als ondernemer deze risico’s zoveel mogelijk wegnemen. Het doel van de Risico Inventarisatie & Evaluatie is het verkleinen van de kans op verzuim, arbeidsongevallen en gezondheidsklachten. En als je hier goed op anticipeert, zul je zien dat jouw medewerkers productiever zijn en het werkgeluk binnen je organisatie alleen maar toeneemt.

Download e-book goed werkgeverschap

Is een Risico Inventarisatie en Evaluatie verplicht?

Als je als ondernemer één of meerdere medewerkers in dienst hebt, ben je volgens de Arbowet verplicht om een RI&E op te stellen. Ook wanneer je samenwerkt Mettom en haar payrolling dienstverlening, ben je zelf verplicht om een Risico Inventarisatie & Evaluatie te hebben. Dit omdat je zelf nog altijd de leiding en het toezicht hebt over jouw medewerkers. Voor de verplichting rondom de RI&E maakt het trouwens niet uit of je nu oproepkrachten, medewerkers met vaste uren of stagiaires in dienst hebt. Wanneer je geen Risico Inventarisatie en Evaluatie hebt, kun je een boete krijgen van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zo’n boete is maximaal € 4.500,- en kun je krijgen na een fysieke of schriftelijke inspectie of na een bedrijfsongeval.

Hoe kan ik een RI&E opstellen?

Er zijn verschillende manieren om een RI&E op te stellen. Hoe je dit zou moeten doen, hangt onder andere af van het aantal medewerkers dat bij jou werkt. Op het moment dat je minder dan 25 medewerkers en voor meer dan 40 uur personeel in dienst hebt, kun je de RI&E…

  • Zelf maken zonder hulpmiddelen. Je moet zo’n RI&E dan wel laten toetsen.
  • Laten maken en toetsen door een professional.
  • Zelf maken met een hulpmiddel van een brancheorganisatie. Als deze erkend is, hoef je de RI&E niet te laten toetsen.

Heb je voor maximaal 40 uur personeel in dienst? Dan ben je wel verplicht om een RI&E op te stellen, maar hoef je deze niet te laten toetsen. Heb je meer dan 25 medewerkers in dienst? Dan moet je jouw RI&E altijd laten toetsen. Via het steunpunt RI&E vind je overigens heel veel informatie over het opstellen van de Risico Inventarisatie & Evaluatie.

RI&E voorbeeld

Een RI&E ziet er voor iedere organisatie anders uit. Het is daarom onmogelijk om een kant en klaar voorbeeld te geven van hoe zo’n inventarisatie eruit zou moeten zien. Toch heeft iedere RI&E een vast aantal onderdelen die je altijd terug ziet komen.

  1. De risico’s in kaart gebracht. Meestal worden de risico’s ingedeeld in verschillende soorten zoals fysieke risico’s en emotionele risico’s.
  2. Vergelijking (evaluatie) van de risico’s: welke risico’s hebben prioriteit en welke minder?
  3. Plan van aanpak waarin je vastlegt op welke manier je de risico’s wegneemt.
  4. Eventuele toetsing als dit voor jouw bedrijf nodig is.

Als je alles hebt opgenomen in je Risico Inventarisatie & Evaluatie, ga je aan de slag met de maatregelen die je moet nemen. Daarnaast check je regelmatig de RI&E en pas je deze aan waar nodig.

ri&e-veilige-werkplek

 

Veilig ondernemen met een RI&E

Het opstellen en bijhouden van een RI&E lijkt misschien gedoe maar het zorgt er tegelijkertijd wel voor dat je als ondernemer veiliger kunt ondernemen en werkgeven. Als je als werkgever aandacht besteedt aan veilig werken, wordt jouw bedrijf een fijnere plek om in te werken. En een fijne plek om in te werken, is een plek waar medewerkers graag werken. Je wordt dus een professionelere werkgever als je bezig bent met een veilige werkomgeving. Bovendien is een veilige werkomgeving heel erg belangrijk voor de continuïteit binnen je bedrijf. Hoewel veel ondernemers denken dat dit vooral voor grotere bedrijven geldt is volgens ons niets minder waar! Want als jij maar 3 medewerkers in dienst hebt en er valt er één uit is de impact veel groter dan wanneer je een enorm bedrijf hebt met talloze medewerkers.

Wat kost een Risico Inventarisatie en Evaluatie?

Als je een Risico Inventarisatie en Evaluatie wil laten maken door een professional, kost dit tussen de €1.000,- en €1.200,-. Kies je ervoor om zelf een RI&E te maken en je laat deze toetsen door een professional dan kost dit ongeveer €650,-. Wanneer je trouwens geen RI&E hebt opgesteld of hij is niet in orde, loop je het risico om een boete van de arbeidsinspectie te krijgen van maximaal €4.500,-. Als professionele werkgever is het dus belangrijk om een RI&E op te (laten) stellen om risico’s op flinke geldboetes te voorkomen!

Ben jij van plan om je eerste medewerker aan te nemen en heb je geen idee waar je allemaal rekening mee moet houden?

Download de checklist
Bereken jouw personeelskosten