Goede secundaire arbeidsvoorwaarden opstellen: zowel de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn heel belangrijk wanneer je personeel gaat aannemen. Door goede arbeidsvoorwaarden aan te bieden aan je mensen, bind je jouw personeel en word je over het algemeen gezien als een professionele en goede werkgever. En zeker in de huidige arbeidsmarkt is het belangrijk om te werken aan aantrekkelijk werkgeverschap en het binden van personeel. In deze blog vertellen we je alles over het bieden van goede secundaire arbeidsvoorwaarden voor jouw personeel, voorbeelden van deze arbeidsvoorwaarden en hoe een payrollbedrijf een belangrijke rol kan spelen in het bieden van de juiste secundaire arbeidsvoorwaarden.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden die je met je medewerker afspreekt die bovenop het salaris en de primaire arbeidsvoorwaarden komen. Dit kunnen financiële voorwaarden zijn zoals een bonusregeling maar dit hoeft niet altijd. Ook bijvoorbeeld het bieden van flexibiliteit van werktijden kan gezien worden als een secundaire arbeidsvoorwaarde. Wanneer je de beste werkgever wilt worden voor jouw personeel doe je er goed aan om hiermee bezig te zijn. Uiteraard kun je niet alle secundaire arbeidsvoorwaarden die er zijn toepassen maar bekijk welke arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn voor het personeel dat jij aanneemt. Ook voor het opstellen van goede secundaire arbeidsvoorwaarden is het belangrijk om de voor jou geldende cao in acht te nemen: afspraken in de cao dien je op te nemen in het arbeidsvoorwaardenpakket van jouw medewerker.
Er zijn verschillende soorten arbeidsvoorwaarden waar je rekening mee dient te houden wanneer je personeel gaat aannemen. De belangrijkste twee zijn volgens ons de primaire arbeidsvoorwaarden en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Onder de primaire arbeidsvoorwaarden valt het salaris dat je op de rekening van de medewerker overmaakt en de afspraken over het aantal uren dat je medewerker werkt. De wettelijk verplichte vakantietoeslag (minimaal 8% van het brutoloon) hoort ook bij de primaire arbeidsvoorwaarden. Wanneer er een cao geldt voor jouw bedrijfstak moet je hier ook rekening mee houden bij het opstellen van de arbeidsvoorwaarden voor jouw medewerker.
Het bieden van goede secundaire arbeidsvoorwaarden is, zeker als je geen cao hebt, niet verplicht. Toch is het wel heel belangrijk om deze arbeidsvoorwaarden aan te bieden aan je medewerker. Het wordt steeds moeilijker om de juiste medewerker te vinden en te binden. Op dit moment zijn er dan ook meer vacatures dan dat er personeel beschikbaar is. Daarom moet je je als werkgever onderscheiden van alle andere kapers op de kust.
Er zijn meer vacatures dan beschikbaar personeel. Jij moet je dus onderscheiden van andere werkgevers!
Met goede secundaire arbeidsvoorwaarden kun je er als werkgever echt uitspringen ten opzichte van anderen. Als jij als werkgever net dat beetje extra kunt bieden, laat je meteen zien dat jij jouw medewerker belangrijk vindt en op deze manier wordt het binden van personeel een stukje makkelijker.
Er zijn secundaire arbeidsvoorwaarden die voor jouw personeel heel belangrijk zijn en er zijn er die wat minder belangrijk voor jouw personeel. Hieronder sommen we de, volgens ons, belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden voor je op die je zeker niet mag vergeten als je personeel gaat aannemen.
Wanneer je onder een cao valt is het vaak verplicht om een pensioenvoorziening te regelen voor je bedrijf. Als je niet onder een cao valt is het toch verstandig om een pensioen af te sluiten voor je personeel: medewerkers verwachten een pensioen bij een werkgever. Om professioneel over te komen en vanuit goed werkgeverschap is het dus heel belangrijk om voor een pensioenvoorziening te zorgen voor je medewerkers. Voor veel ondernemers kost het veel tijd en energie om zich te verdiepen in het pensioen. Ook is het afsluiten van een pensioenvoorziening duur. Als je een kleine werkgever bent loont het de moeite om verder te kijken dan het zelf afsluiten van een pensioenvoorziening: bijvoorbeeld een payrollbedrijf kan jou hiermee helpen zodat je er zelf niet mee bezig hoeft te zijn.
Wil je alles zelf in de hand houden en zorgen voor een pensioenregeling voor je personeel? Zorg dan dat je je er heel goed in verdiept. Wanneer je het pensioen goed regelt voor je personeel kan dit veel geld schelen. Kijk goed of er voor jou een verplichte pensioenregeling is en hoe deze pensioenpremie verrekend wordt met het salaris van je medewerkers. Welk deel betaal je bijvoorbeeld als werkgever en welk deel betaalt je medewerker zelf? Een adequate pensioenregeling is de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde en een must als het gaat om het bieden van goed werkgeverschap!
Vanuit goed werkgeverschap is het belangrijk om je personeel financieel te compenseren voor de reiskosten die zij maken om naar het werk te komen. In de wet is niet vastgelegd dat je jouw medewerkers een reiskostenvergoeding moet geven, maar wanneer er een cao voor jou geldt zou het kunnen dat hier wel afspraken over zijn gemaakt. Als er voor jou geen cao geldt is het toch slim om een reiskostenvergoeding aan te bieden aan je personeel.
Mensen willen zich in deze tijd doorlopend blijven ontwikkelen, ook als zij al lang van school af zijn en jaren aan het werk. Om hieraan bij te dragen is het belangrijk om opleidingsmogelijkheden te bieden als secundaire arbeidsvoorwaarde. Bedrijven die opleidingsmogelijkheden bieden aan hun personeel worden gezien als een professionele werkgever.
Buiten de bovenstaande belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er talloze andere secundaire arbeidsvoorwaarden die je kunt opnemen in de arbeidsovereenkomst van jouw medewerker. Denk bijvoorbeeld aan:
Wist je dat je met payrolling ook verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden kunt bieden aan jouw personeel? Ondernemers denken soms dat payrolling een uitgeklede versie is van het werkgeverschap, maar niets is minder waar: Mettom zorgt er juist voor dat jij invulling kunt geven aan goed werkgeverschap. Inclusief secundaire arbeidsvoorwaarden. Mettom staat voor goed werkgeverschap. Voor ons is het dus heel belangrijk dat de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarden standaard onder het payroll tarief vallen. Wanneer je de samenwerking aangaat Mettom kunnen jouw medewerkers in ieder geval rekenen op de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden:
De bovenstaande secundaire arbeidsvoorwaarden zitten in de standaard payroll kosten van Mettom. Je hoeft hier dus niks extra’s voor te betalen. Uiteraard kunnen wij ons voorstellen dat de functie van jouw medewerker vraagt om meer secundaire arbeidsvoorwaarden. We denken hierover graag met je mee en er is een hoop mogelijk!
Mettom biedt een pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden aan jouw personeel die je zelf misschien niet zou kunnen bieden. Als je samenwerkt Mettom krijg je dus al te maken met een aantal belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarden die we je standaard aanbieden zoals een pensioenregeling. Daarnaast denken we graag met je mee over andere secundaire arbeidsvoorwaarden en de invulling hiervan. Er is heel veel mogelijk als je samenwerkt Mettom!