Betekenis secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wat betekent secundaire arbeidsvoorwaarden?

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voorwaarden die een werkgever met de werknemer afspreekt die bovenop de primaire arbeidsvoorwaarden komen. Dit kunnen verschillende zaken zijn. Denk aan een pensioenregeling, auto van de zaak of opleidingsmogelijkheden. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet verplicht, maar in het kader van goed werkgeverschap wel een musthave.

Dat deze voorwaarden niet verplicht zijn, is ook het grootste verschil met de primaire arbeidsvoorwaarden zoals het salaris, de arbeidsduur en vakantiedagen. Deze worden altijd in de arbeidsvoorwaarden opgenomen.

Waarom zijn secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk?

Vaak wordt de nadruk gelegd op de primaire arbeidsvoorwaarden en dan voornamelijk op het salaris van een medewerker. Toch zijn secundaire arbeidsvoorwaarden juist erg belangrijk om je personeel tevreden te houden. Of natuurlijk om dat laatste zetje te geven dat die goede medewerker voor jouw bedrijf kiest in plaats van voor de concurrent. Door mooie secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden kun jij je onderscheiden van de rest. Je laat zien dat jij als werkgever goed werkgeverschap hoog in het vaandel hebt staan.

Ook de op het eerste gezicht minder belangrijke arbeidsvoorwaarden zoals gratis sporten met collega’s kunnen zowel voor jou als je medewerker goed uitpakken. Je medewerkers blijven fit en gezond. Daarnaast is samen sporten goed voor de teambuilding. En dit zal de prestaties op de werkvloer ook alleen maar zal verbeteren.

Wat zijn voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden?

Nu we weten wat secundaire arbeidsvoorwaarden zijn en waarom ze voor jouw organisatie van belang zijn, is het tijd om een paar voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden uit te lichten.

  • WGA-aanvullingsverzekering. Vanuit goed werkgeverschap is dit een echte vereiste als secundaire arbeidsvoorwaarde. Mocht je medewerker onverhoopt in de situatie komen waardoor hij na langdurige ziekte een enorme inkomensterugval heeft dan is de WGA-aanvullingsverzekering een mooi vangnet. Deze aanvullende verzekering zorgt dat het inkomen bij arbeidsongeschiktheid wordt aangevuld tot 70% van het laatstverdiende salaris. Dit is uiteraard een situatie waar je nooit op hoopt, maar dit geeft jouw medewerkers toch een stuk zekerheid voor als er iets ernstigs zou gebeuren.

  • Scholing. Goed personeel is misschien wel de belangrijkste schakel binnen je organisatie. Opleiding en ontwikkeling van je medewerkers zorgt ervoor dat ze beter en nog gemotiveerder worden. Scholing van je personeel is daarom ontzettend belangrijk. Bovendien geeft het jou als werkgever ook alleen maar voordelen. Bij Mettom hebben we voor al ons vaste personeel de Mettom Academy met meer dan 200 trainingen in uiteenlopende onderwerpen.

  • Pensioenregeling. Dit is eigenlijk een onmisbare secundaire arbeidsvoorwaarde. Voor een professionele uitstraling van jouw bedrijf hoort een pensioenregeling in de arbeidsovereenkomst voor je medewerkers thuis. Voor bedrijven zonder cao is een pensioenregeling niet verplicht en vaak ook een dure kostenpost. Een samenwerking met een payrollbedrijf zoals Mettom biedt jou dan ook een groot voordeel, omdat Mettom een pensioenregeling standaard in het contract kan opnemen en hiervoor al alles geregeld is. Wanneer je dit voor je medewerkers regelt laat je als werkgever zien dat je goed werkgeverschap belangrijk vindt.

  • Daarnaast zijn er nog vele andere secundaire arbeidsvoorwaarden te verzinnen. Dit kunnen grote, maar ook kleinere voorwaarden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een auto van de zaak, een bonusregeling, collectiviteitskortingen, leuke uitjes of gewoon elke dag vers fruit op kantoor. Door je secundaire arbeidsvoorwaarden serieus te nemen ga jij ongetwijfeld die perfecte kandidaat over de streep trekken om voor jouw organisatie te werken en je concurrent links te laten liggen.

Meer weten over secundaire arbeidsvoorwaarden?