Blogs.

10 tips voor goed werkgeverschap: word de beste werkgever!

Kun jij tips voor goed werkgeverschap gebruiken? Werkgeven is volgens ons namelijk een vak apart. Wij bij Mettom weten dat als geen ander. Goed werkgeverschap en de invulling hiervan vinden ondernemers soms lastig want: je bent ondernemer geworden om bezig te zijn met je passie en werkgeverschap maakt eigenlijk geen onderdeel uit van jouw passie. Wil jij toch de beste werkgever worden voor jouw medewerkers en kun je hiervoor wel wat tips gebruiken? Lees dan gauw verder! We geven je in deze blog namelijk 10 tips voor goed werkgeverschap.

  1. Heb vertrouwen in je personeel
  2. Ben transparant als werkgever en creëer betrokkenheid
  3. Zorg dat alle administratie goed geregeld is
  4. Bied secundaire arbeidsvoorwaarden
  5. Neem een HR-medewerker aan of werk samen met een professional
  6. Behandel jouw medewerkers gelijk maar houd rekening met verschillen
  7. Voer ontwikkelingsgeprekken
  8. Doe iets extra’s voor je medewerkers
  9. Draag zorg voor een inspirerende werkplek
  10. Vier successen

Lees je onze tips liever op een rustiger moment? Download dan gratis de whitepaper.

cta-whitepaper

 

goed-werkgeverschap-vertrouwen-betrokkenheid

 

Tips voor goed werkgeverschap: vertrouwen en betrokkenheid

1. Heb vertrouwen in je personeel
Wanneer je je medewerkers het gevoel geeft van vertrouwen voelen zij zich meer betrokken bij jou, groeien ze en zullen ze jou meer waarderen. Ook voelen ze zich meer thuis binnen jouw bedrijf. Probeer dus niet alles te controleren wat je medewerkers doen maar geef ze de vrijheid die ze nodig hebben. MT schreef een interessant artikel over het vertrouwen in personeel. Lees hun tips hier.

Meer weten over de binding van personeel?

Download de gratis whitepaper
 

2. Ben transparant als werkgever en creëer betrokkenheid
Neem je medewerkers mee in de besluitvoering, vertel erover of betrek je personeel er actief bij. Bij Mettom hebben we bijvoorbeeld iedere 8 weken een meeting met het hele team waarin operationele en strategische zaken en financiële cijfers gedeeld worden. Ook is er iedere maand een denktank: binnen deze sessies bespreken we met een groep collega’s een bepaald onderwerp en doen we samen ideeën op. Iedereen heeft inspraak en naar ieders inbreng wordt ook echt geluisterd!

Ook in de huidige tijd waar veel mensen thuis werken is het heel belangrijk om betrokkenheid te creëren bij je medewerkers. Lees er meer over in onze blog!

Tips voor goed werkgeverschap: regel de administratie omtrent werkgeverschap

3. Zorg dat alle administratie goed geregeld is
Zorg ervoor dat je alle administratie omtrent jouw personeel goed geregeld hebt. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een juridisch onderbouwde arbeidsovereenkomst, het op tijd uitbetalen van het salaris en de daarbij horende loonstroken, het afsluiten van verschillende verzekeringen en een pensioenregeling, de begeleiding en administratie omtrent ziekte en ga zo maar door. Kortom: zorg voor een professionele basis voor jouw medewerkers! Heb jij geen idee hoe je invulling moet geven aan deze administratieve rompslomp? Mogelijk is een samenwerking met Mettom een goede optie om invulling te geven aan goed werkgeverschap!

Hoe heb jij jouw personeelszaken geregeld? Doe onze gratis Mettom Quickscan en ontdek hoe jij ervoor staat met je personeelszaken.

 

4. Bied secundaire arbeidsvoorwaarden
Naast goed geregelde administratie, een goede werksfeer en een leuk salaris vinden steeds meer mensen de secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker en belangrijker. Wanneer jij als werkgever bijvoorbeeld opleidingen biedt, collectiviteitskortingen, extra verzekeringen zoals een WGA-aanvullingsverzekering of korting op de sportschool zien mensen jou als een goede werkgever die veel om zijn personeel geeft. Bij Mettom heeft iedere medewerker toegang tot een online opleidingsportaal, we bieden korting op uitjes middels het Mettom Voordeelplatform en hebben verschillende collectiviteitskortingen in het arbeidsvoorwaardenpakket voor de invulling van goed werkgeverschap.

5. Neem een HR-medewerker aan of werk samen met een professional
Heb je geen idee hoe je alle administratie en rompslomp uit tip 3 en 4 in je eentje moet regelen? Neem dan bijvoorbeeld een HR-medewerker aan. Wil je écht ontzorgd worden? Bij Mettom zijn we specialist in goed werkgeverschap. Als je met ons de samenwerking aangaat regelen wij alle administratie én bieden we jouw medewerkers een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals de in tip 4 genoemde WGA-aanvullingsverzekering, scholing en collectiviteitskortingen) zodat jouw medewerkers blij zijn met jou als werkgever.

Bereken jouw payrollkosten
 
goed-werkgeverschap-ontwikkeling-medewerkers

 

Behandeling van je medewerkers en ontwikkeling van medewerkers

6. Behandel jouw medewerkers gelijk maar houd rekening met verschillen
Behandel al jouw medewerkers gelijk maar weet tegelijkertijd dat niemand hetzelfde is en dus hetzelfde behandeld moet worden. Iedereen is anders en daardoor heeft iedereen ook een andere aansturing nodig vanuit zijn of haar manager. Trek niemand voor zodat iedereen een goed gevoel heeft bij jou als werkgever. Stel jezelf als werkgever ook niet voelbaar boven je medewerkers. Door meer naast je personeel te staan ben je toegankelijk en sta je meer open voor je personeel. Je medewerkers hebben hierdoor het gevoel dat zij met hun verhaal bij je terecht kunnen.

7. Voer ontwikkelingsgesprekken met je medewerkers
Voer ontwikkelingsgesprekken niet enkel om te beoordelen maar om te kijken waarin jouw medewerker zich wil ontwikkelen. Als je openstaat voor de ambities van jouw medewerkers en echt luistert in dit soort gesprekken zul je zien dat je medewerkers zich op persoonlijk en professioneel vlak verder ontwikkelen. Zij voelen zich gewaardeerd én zullen beter functioneren! Een win-winsituatie dus.

Goed-werkgeverschap-inspirerende-werkplek

 

Waardeer je medewerkers

8. Doe iets extra’s voor je medewerkers
Doe iets extra’s voor je medewerkers om ze te laten zien dat je om ze geeft. Dit kan je in kleine dingen laten zien door altijd fruit in de kantine neer te zetten of grootser met taart en bloemen als iemand een paar jaar voor je werkt. Ook kun je tijdens speciale momenten zoals Pasen of Sinterklaas een kleinigheidje op de bureaus van je medewerkers leggen. Door kleine dingen te doen voelen jouw medewerkers zich gewaardeerd en hierdoor waarderen zij jou ook meer!

9. Draag zorg voor een inspirerende werkplek
Een inspirerende, fijne werkplek draagt eraan bij dat mensen zich meer op hun gemak voelen op het werk. Investeer in goede bureaus en stoelen en zorg voor een fijne sfeer met bijvoorbeeld planten. Een inspirerende en goede werkplek zorgt ervoor dat medewerkers zich gelukkiger voelen. Mensen willen graag bij jou werken en zullen jou beoordelen als een werkgever die geeft om zijn personeel!

10. Vier successen

Een positieve werkgever is een betere werkgever voor zijn medewerkers! Het is heel belangrijk om successen te vieren. Heb je een mooie klant binnengehaald? Is je medewerker 5 jaar in dienst? Hebben jullie samen een droomomzet behaald? Dit zijn successen om te vieren! Trek een keer een fles champagne open, bestel een lekkere taart of versier het kantoor. Bij Mettom hebben we bijvoorbeeld een alarmknop om successen te vieren. Op het moment dat we een succes hebben drukken we op de knop en horen we een feestelijk alarm. Dit geeft meteen een postiviteitsboost aan het team!

Invulling van goed werkgeverschap: minder verloop

Wanneer je invulling weet te geven aan goed werkgeverschap zul je merken dat er minder verloop is onder je medewerkers. Medewerkers die jou waarderen als goede werkgever vinden het prettig om bij je te werken en gaan niet snel op zoek naar een andere werkgever. We hopen dat je daarom iets hebt aan onze tips voor goed werkgeverschap.

Wil jij de beste werkgever worden maar heb je nog geen medewerkers? Lees dan onze 10 tips voor het werven van personeel!

Check de gratis tips over de werving van personeel