Blogs.

De beste werkgever worden: 5 manieren die jou helpen

De beste werkgever voor jouw personeel: je medewerkers moeten meer dan tevreden zijn over jou als werkgever. Goed werkgeverschap wordt voor werkgevers én werknemers steeds belangrijker. De beste werkgevers houden hun medewerkers langer in dienst. Als je de beste werkgever bent voor je personeel heb je gelukkige medewerkers in dienst die betrokken zijn en trouw zijn aan jou. Hoe word je de beste werkgever? In deze blog sommen we 5 manieren voor je op.

Meer weten over goed werkgeverschap voor jouw medewerkers?

Download ons e-book
 
Of plan meteen een belafspraak
 
beste-werkgever-en-goed-werkgeverschap

 

1. Houd rekening met grondbeginselen goed werkgeverschap

Vanuit de wet ben je verplicht om je als goede werkgever te gedragen. Je maakt afwegingen en beslissingen niet alleen in je eigen belang maar weegt het belang van je medewerkers altijd mee. Als je de beste werkgever wilt worden moet je rekening houden met de 6 beginselen van goed werkgeverschap:

  1. Wees zorgvuldig
  2. Behandel je medewerkers gelijk
  3. Zorg dat je medewerkers jou kunnen vertrouwen
  4. Maak geen misbruik van je positie
  5. Motiveer je beslissingen
  6. Zorg voor een behoorlijke verzekering

Wanneer jij de beste werkgever wilt worden moet je altijd rekening houden met deze 6 beginselen. Uiteraard werkt deze wetgeving twee kanten op: ook jouw medewerker moet zich aan deze wetgeving houden.

Lees meer in onze gratis download

 

beste-werkgever-administratie

 

2. De beste werkgever zorgt voor een goede administratie

Wanneer je personeel gaat aannemen moet je zorgen voor een goede personeels- en loonadministratie. Jouw medewerkers rekenen bijvoorbeeld op een juridisch onderbouwd arbeidscontract, dat het salaris op tijd wordt uitbetaald en dat zij een pensioen krijgen. Wanneer je de administratie rondom jouw personeel op orde hebt word je sneller gezien als een professionele werkgever. Wanneer je zelf geen kaas hebt gegeten van deze administratie zou je ervoor kunnen kiezen om de salarisadministratie uit te besteden. Je kunt de salarisadministratie zelf bijhouden in een Excel-bestand maar wanneer je een pakket inkoopt van bijvoorbeeld AFAS (via een partner zoals Fhris) kunnen jouw medewerkers zelfs middels een handige app hun personeelszaken zelf regelen. Zo is de administratie altijd up-to-date en hebben zowel jij als werkgever als de werknemer inzage in alle gegevens én kunnen jullie beide aanpassingen doen.

Heb jij je personeelszaken op orde? Doe onze gratis Mettom Quickscan en ontdek hoe jij ervoor staat!


Een goede administratie zorgt ervoor dat jij de beste werkgever kan zijn voor je personeel: een professionele basis is dus heel belangrijk! Je kunt er ook voor kiezen om alle administratie over te hevelen naar een professionele partij: een payrollbedrijf is gespecialiseerd in goed werkgeverschap en zorgt er samen met jou voor dat jij de beste werkgever wordt voor jouw personeel.

beste-werkgever-secundaire-arbeidsvoorwaarden

 

3. Secundaire arbeidsvoorwaarden

Tegenwoordig gaan medewerkers echt op zoek naar de beste werkgever. Ze kijken niet meer alleen naar een goed salaris maar vinden het des te belangrijker dat de secundaire arbeidsvoorwaarden goed geregeld zijn. Denk bij secundaire arbeidsvoorwaarden bijvoorbeeld aan de volgende zaken die je goed moet regelen voor je medewerkers:

Het is heel belangrijk om de secundaire arbeidsvoorwaarden voor je medewerkers in te richten. De secundaire arbeidsvoorwaarden zorgen er mede voor dat jij de beste werkgever wordt voor jouw personeel. Voor kleinere werkgevers is het vaak lastig om invulling te geven aan verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden. Wanneer je werkt met een payrollconstructie vallen ook de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden onder het payroll tarief.

Denk je dat je zelf niet alle secundaire arbeidsvoorwaarden kunt bieden? Veel secundaire arbeidsvoorwaarden vallen binnen het payrolltarief!

Bereken mijn exclusieve aanbod
 

4. De beste werkgever: vertrouwen en betrokkenheid

Heb vertrouwen in je medewerkers en laat ook blijken dat je je medewerkers vertrouwt. Hierdoor voelen je medewerkers zich meer betrokken bij jou als werkgever en ze zullen jou hierom meer waarderen. Probeer niet alles te controleren wat jouw medewerkers doen maar geef ze de vrijheid die ze nodig hebben.

Geef jouw medewerkers de vrijheid die ze nodig hebben: zo voelen je medewerkers zich meer betrokken bij jou als werkgever.

Een andere manier om betrokkenheid te creëren onder je medewerkers is door je personeel te betrekken in de besluitvoering. Vertel hierover in (maandelijkse) updates of betrek je medewerkers bij de besluitvoering door hun stem mee te laten tellen. Medewerkers vinden het heel belangrijk om hun stem te kunnen laten horen. Wanneer je hun stem ook nog laat meetellen in jouw bedrijfsvoering voelt je personeel zich betrokken bij jouw bedrijf. De beste werkgever zorgt voor een transparante bedrijfsvoering zodat je medewerkers weten hoe het ervoor staat met je bedrijf.

waarderen-van-medewerkers

 

5. Waardeer je medewerkers

Als jij de beste werkgever wilt worden moet je je medewerkers waardering geven voor het werk dat ze voor je doen. Je kunt dit laten zien in kleine dingen: zet bijvoorbeeld fruit neer in de kantine. Als iemand een paar jaar voor je werkt kun je jouw waardering uitspreken met taart en bloemen. Door kleine dingen te doen voelen je medewerkers zich gewaardeerd en hierdoor waarderen zij jou ook meer.

Naast leuke extra’s kun je ervoor zorgen dat jouw medewerkers zich thuis voelen op hun werkplek. Een fijne werkplek draagt eraan bij dat mensen zich meer op hun gemak voelen op het werk. Investeer in goede bureaus en stoelen en zorg voor een goede sfeer met bijvoorbeeld planten. Medewerkers die zich thuis voelen op hun werkplek zijn over het algemeen gelukkigere medewerkers. En dat zorgt er dan weer voor dat jij de beste werkgever bent voor je personeel.

De beste werkgevers zorgen goed voor hun personeel

Als jij de beste werkgever wilt worden voor je personeel moet je goed zorgen voor jouw personeel. Met de bovenstaande 5 manieren kom je natuurlijk al een heel eind maar uiteraard zijn er meer tips om de beste werkgever te worden. Kunnen we jou helpen om invulling te geven aan goed werkgeverschap? Een van onze payrolladviseurs praat je graag een keer bij over de mogelijkheden.