De payroll cao: bestaat die eigenlijk wel? En hoe zit het dan met de arbeidsvoorwaarden van medewerkers die ‘op de payroll staan’? Zijn die eigenlijk wel goed geregeld? Dit zijn vragen die we regelmatig van ondernemers krijgen die op het punt staan om hun eerste medewerker aan te nemen. Of van medewerkers van wie de leidinggevende op het punt staat een payrollcontract te tekenen. Die onzekerheid snappen wij best! In deze blog vertellen we je alles over de ‘payroll cao’ en arbeidsvoorwaarden voor jouw medewerkers.
Daar kunnen we gemakkelijk antwoord op geven. Nee! Er bestaat geen payroll cao. In het verleden vonden payrollbedrijven aansluiting bij de ABU cao, een cao voor uitzendkrachten. Sinds de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans hebben payrollkrachten dezelfde rechtspositie als iedere andere medewerker. Er gelden nu andere regels dan vóór de invoering van de WAB. Daarom heeft de ABU-cao geen toegevoegde waarde meer voor payrolling. Sinds 1 januari 2020 vallen daarom payrollovereenkomsten niet meer onder deze cao.
Sinds de invoering van de WAB is er het een en ander veranderd. Zo zijn er nieuwe regels voor payrolling. De payrollmedewerker heeft recht op dezelfde rechtspositie en arbeidsvoorwaarden als medewerkers die rechtstreeks bij jou als opdrachtgever in dienst zijn. En dat betekent heel vaak dat dit andere arbeidsvoorwaarden zijn dan die in de ABU cao stonden. De volgende regels maken dat de ABU-cao niet meer van toepassing is.
Jouw medewerker heeft, ondanks dat er geen payroll cao is, dezelfde rechten als medewerkers die je zelf in dienst hebt. En dat betekent voor Mettom dat we daarnaast ook nog een stapje extra zetten met bijvoorbeeld een WGA-aanvullingsverzekering en een uitgebreid opleidingsportaal.
Sinds de invoering van de WAB is er naast het bovenstaande nog wat veranderd. Zo hebben medewerkers vanaf hun eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Deze transitievergoeding is nagenoeg ongewijzigd gebleven en bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Het recht op transitievergoeding is er enkel als het dienstverband door jou als werkgever niet wordt verlengd en dus niet als een medewerker zelf uit dienst gaat. Wanneer je goede mensen in huis hebt is de kans dus klein dat je vaak met uitbetaling van de transitievergoeding te maken krijgt.
Voor oproepkrachten geldt sinds de invoering van de WAB dat je na een dienstverband van 12 maanden je jouw medewerker een aanbod moet doen voor een arbeidscontract voor het gemiddeld aantal gewerkte uren. Uiteraard mag jouw medewerker dit aanbod weigeren. Dan blijft je medewerker gewoon werken op basis van een oproepcontract.
Omdat wij ons als werkgever niet hoeven te houden aan een zogenaamde payroll cao, kun je als opdrachtgever redelijk vrij zijn in het kiezen van het salaris van je medewerker. Geldt er voor jouw branche wel een cao? Dan moet je het salaris bepalen aan de hand van de geldende cao. Als jij geen cao volgt kun je het salaris zelf bepalen. Het is wel belangrijk dat ook het salaris gelijk is aan dat van medewerkers die je zelf in dienst zou hebben. Wanneer je samenwerkt met een payrollbedrijf zoals Mettom kun je altijd advies vragen over het salaris dat je jouw medewerker zou moeten geven!
Hoewel een cao houvast kan bieden bij het werkgeverschap vinden wij het alleen maar een goede zaak dat we niet meer onder de ABU-cao vallen. Medewerkers hebben op deze manier namelijk een betere rechtspositie. Bij Mettom staan we voor goed werkgeverschap. Je mag er dus vanuit gaan dat wij het werkgeverschap voor jouw medewerkers op de beste manier inregelen. Zo wordt jij samen Mettom de beste werkgever voor jouw personeel!
Wil je weten wat Mettom voor jouw bedrijf kan betekenen? En welk salaris het beste bij jouw nieuwe medewerker past? We praten je graag vrijblijvend bij!