Verschil beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek - Mettom

Verschil beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek: welke zijn er?

Het beoordelingsgepsrek en het functioneringsgesprek zijn onmisbare onderdelen van goed werkgeverschap en de HR cyclus. De gesprekken zijn wel twee verschillende onderdelen van die cyclus. Verschil beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek: wat zijn die verschillen dan precies? We leggen het haarfijn uit!

verschil-beoordelingsgesprek-en-functioneringsgesprek

Verschil beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek: wat houdt het beide in?

Om het verschil beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek duidelijk te maken, is het allereerst belangrijk om te weten wat een beoordelingsgesprek is en wat een functioneringsgesprek is.

Wat is een beoordelingsgesprek?

Het beoordelingsgesprek vindt meestal één keer per jaar plaats. Meestal voer je dit gesprek met je medewerker aan het eind van het jaar. Jij geeft jouw medewerker feedback over het functioneren. Het is dus een eenzijdig gesprek. De uitkomsten uit het beoordelingsgesprek leg je vast in een gespreksverslag en het doel van een beoordelingsgesprek is om jouw medewerker beter te laten presteren. Uiteraard bespreek je tijdens het beoordelingsgesprek ook positieve feedbackpunten!

Wat is een functioneringsgesprek?

Het functioneringsgesprek voer je meestal meerdere keren per jaar. Tijdens dit gesprek bespreek je, samen met je medewerker, het functioneren van zowel jezelf als jouw medewerker. Het functioneringsgesprek gaat vaak over de volgende onderwerpen:

 • Presteren van je medewerker: wat heeft jouw medewerker geleerd, waarin heeft jouw medewerker zich ontwikkeld en wat kan er eventueel nog beter?
 • Werkgeluk: haalt jouw medewerker voldoende plezier uit zijn of haar functie?
 • Doelen: samen bepaal je doelen en kijk je terug op doelen die je eerder hebt gesteld.
 • Gemoedstoestand: hoe voelt jouw medewerker zich? Gaat het goed op het werk? Kan hij of zij het goed vinden met collega’s?
 • Feedback richting jou als werkgever: hoe vindt de medewerker dat jij presteert?

Verschil beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek is, zoals je hierboven al leest, een open gesprek tussen jou als werkgever en je medewerker. Jullie geven elkaar feedback en gaan echt in gesprek. Een beoordelingsgesprek is een eenzijdig gesprek. Jij geeft enkel feedback aan jouw medewerker. Toch is het binnen de HR cyclus om beide gesprekken op regelmatige basis te voeren. Het komt het functioneren van je medewerker én jezelf ten goede.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze updates, whitepapers en uitnodigingen voor events.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

  9 .4
  9 .4
  Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
  Sluiten