Regels tijd voor tijd: waar moet je rekening mee houden?

In het kader van goed werkgeverschap dien je je altijd aan de actuele wetgeving te houden. Het is lastig om deze wetgeving bij te benen, een payrollbedrijf kan je hierbij helpen. In 2019 verandert er het één en ander omtrent de regels tijd voor tijd.

wat-is-tijd-voor-tijd

Wat is tijd voor tijd?

Even voor de goede orde: we spreken van tijd voor tijd wanneer iemand vrije uren krijgt voor extra uren die hij/zij bovenop zijn/haar contracturen werkt. Nu we het beide over hetzelfde hebben als het gaat om tijd-voor-tijd leggen we je graag uit wat er staat te veranderen in 2019. 

In 2018 was het nog voldoende om een eventuele tijd-voor-tijd regeling schriftelijk met je medewerkers overeen te komen. Per 1 januari 2019 worden de regels omtrent tijd voor tijd aangescherpt. Vanaf dan geldt een dergelijke regeling alleen nog als dit in de cao geregeld is. Wanneer het volgens de cao mogelijk is om tijd voor tijd te krijgen, moet de medewerker deze uren wel vóór 1 juli van het daaropvolgende jaar kunnen opnemen. Lukt dit niet? Dan moeten de overuren alsnog aan de medewerker worden uitbetaald.

Is er in de cao niks vastgelegd over overwerk? Dan is tijd-voor-tijd alleen toegestaan wanneer de medewerker minstens het minimumloon over de gewerkte uren krijgt uitbetaald.

voorbeeld-regels-tijd-voor-tijd

Een voorbeeld over de nieuwe regels

Jop is 23 jaar, werkt bij een reclamebureau en heeft een contract van 40 uur. Vanaf 1 januari 2019 geldt bij een 40-urige werkweek een wettelijk minimumloon van €9,33 per uur. Jop verdient €11,52 en werkt heel regelmatig 52 uur per week in plaats van 40 uur. Wanneer we kijken naar wat hij in een week verdient als hij 52 uur werkt komen we uit op slechts €8,86 per uur. Dit is niet toegestaan omdat hij nu onder het minimumloon komt.

Weet jij niet precies welke regels voor jou van toepassing zijn? Hopelijk brengt bovenstaand verhaal jou wat verheldering maar mocht je er toch niet uit komen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze updates, whitepapers en uitnodigingen voor events.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.