Blogs.

Succesfactoren in topsport én ondernemerschap!

Succesfactoren in topsport én ondernemerschap!

De komende weken nemen we je mee in de succesfactoren van het ondernemerschap en gebruiken we de metafoor van topsport. Ook in de huidige coronatijd is het mogelijk om door te gaan met succesvol ondernemen! We zien veel paralellen tussen ondernemerschap en topsport. Daarom zijn wij er trots op dat we een jonge talentvolle sporter ondersteunen in haar droom. Elodie wil namelijk de beste van de wereld worden. Onze eigen Elodie Kuijper, 20 jaar, veldrijdster met de ambitie om de Van der Poel van het vrouwenveldrijden te worden. Zij deelt met ons haar bijzondere verhalen die volgens haar bepalend zijn voor haar succes.

De afgelopen weken hebben we samen met Elodie bekeken naar de succesfactoren die zowel gelden voor topsport als het ondernemerschap. In een vijfdelige blogserie nemen we je graag mee in deze succesfactoren met in deze blog: je Winning Team samenstellen!

topsport-ondernemerschap


Succesfactor 1. Je Winning Team samenstellen

Elodie: “In het veldrijden bestaat je begeleidingsteam uit je ploeg, je persoonlijke trainer en een team van specialisten die dit aanvullen. 4 jaar geleden heb ik een persoonlijke trainer, de belangrijkste speler binnen dit team, aangetrokken die mij zou gaan helpen om de volgende stap te maken. Ik heb die vurige ambitie om de allerbeste te worden. Ik was klaar om écht de volgende stap te zetten in mijn carrière, dus mijn verwachting van deze nieuwe samenwerking was hoog. Na 6 maanden bleek dat mijn nieuwe trainer onvoldoende betrokken was, mij onvoldoende aandacht gaf en dat dit zich uitte in het trainingsschema.

3 leerpunten

Het resultaat was te verwachten: de verbetering van mijn resultaten bleef uit en ik raakte enorm gefrustreerd dat ik stilstond in mijn ontwikkeling. Hiervan heb ik drie belangrijke dingen geleerd:

  1. Het team om je heen is bepalend voor mijn succes. Zij moeten mij aanvullen zodat ik top kan presteren.
  2. Iemand kan nog zo goed zijn, als hij of zij niet dezelfde ambitie heeft dan ga je elkaar ergens kwijtraken.
  3. Als je iemand een belangrijke positie toevertrouwt moet je 100% zeker zijn dat er naast de gedeelde ambitie ook een persoonlijke klik is. De enige manier om hier achter te komen is een soort pilot-periode. Dan kom je er pas echt achter of je elkaar ook op persoonlijk niveau vindt.”

Rob Toonders: “Als er iets duidelijk is geworden in de afgelopen coronaperiode dan is het wel dat je alleen met het juiste team een periode als deze succesvol doorkomt. Mooi om te zien is de flexibiliteit binnen ons team en het vermogen van de groep om snel te schakelen. En deze periode leent zich er ook uitstekend voor om ‘de pareltjes’ binnen je team te ontdekken. Waar de ene achterover leunt en veel behoefte heeft aan aansturing in deze ‘nieuwe werkelijkheid’ pakt een ander de regie en word je verrast met creatieve inzichten. Alleen op dat vlak heeft deze periode al veel gebracht en weten we nog beter met wie we de oorlog echt kunnen winnen. Over het algemeen denk ik dat succesvol ondernemerschap alleen werkt met het juiste team om je heen. Dit is een van de succesfactoren die super belangrijk is voor succesvol ondernemen.”

Lees hier hoe je tijdens deze coronaperiode samen met je personeel kunt werken aan betere tijden!

Succesfactoren in de topsport en het ondernemerschap

In de komende weken delen we steeds een nieuwe blog met een nieuwe succesfactor die geldt voor topsport en het ondernemerschap. Wil je nu al weten wat de rest van de succesfactoren zijn? Download dan gratis de whitepaper met de 5 succesfactoren!