Zzp’er inhuren of loondienst? Zzp’er brengt risico’s mee! - Mettom

Zzp’er inhuren of loondienst? Zzp’er brengt risico’s mee!

Een zzp’er inhuren of iemand aannemen? Soms lijkt het misschien minder risicovol en makkelijker om een zzp-er in te huren. Toch is dit in veel gevallen niet zo. In deze blog lees je alles over het inhuren van zzp’ers, de voordelen, nadelen en de risico’s die daaraan hangen!

Ben jij van plan om je team uit te breiden en wil je risicoloos werkgeven?

zzp'er-wat-is-dat

Wanneer ben je zzp’er?

Zzp staat letterlijk voor ‘zelfstandige zonder personeel’. Een zzp’er werkt altijd voor meerdere opdrachtgevers. Een zzper heeft geen dienstverband met deze opdrachtgevers maar werkt zelfstandig aan opdrachten. Zzp’ers nemen opdrachten aan en de opdrachtgever betaalt de opdrachten. Als je als zzp’er werkt, houdt de opdrachtgever geen loonbelasting in omdat het niet om een dienstverband gaat. De zzp’er betaalt zelf belasting over het inkomen dat hij verdiend heeft.

Zzp’er inhuren en de Belastingdienst

Een zzp’er heeft ten minste een Kvk-inschrijving én btw-nummer. Toch moet een zzp-er voldoen aan meerdere criteria. De Belastingdienst merkt iemand aan als zzp’er als hij of zij voldoet aan deze voorwaarden:

  • Een zzp’er heeft meerdere opdrachtgevers. Als een zzp-er slechts voor één opdrachtgever werkt, ziet de Belastingdienst deze persoon niet als ondernemer. Een zzp’er kan niet zomaar een dag bij een andere opdrachtgever werken om aan dit criterium te voldoen. Ongeveer 30% van de uren en omzet die een zzp’er maakt moeten van verschillende opdrachtgevers komen.
  • Een zzp’er is zelfstandig en bepaalt zelf hoe hij zijn opdrachten uitvoert. En of hij bijvoorbeeld iemand inhuurt om de werkzaamheden uit te voeren. Er bestaat geen gezagsrelatie met de opdrachtgever.
  • Een zzp’er doet echt ander werk dan wanneer hij in loondienst zou zijn. Als een zzp-er precies die werkzaamheden uitvoert die hij ook zou uitvoeren als hij in dienst van de opdrachtgever was geweest, wordt dit vaak gezien als schijnzelfstandigheid.
  • Een zzp’er investeert in zijn bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een laptop, het doen van marketingacties en een kantoor.
  • Een zzp’er loopt zelf risico als er zaken misgaan. Denk bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheid bij schade die bij een opdrachtgever is ontstaan.
  • Een zzp-er streeft naar het maken van winst. 
zzp'er-inhuren-en-voordelen

Zzp’er inhuren, de voordelen.

Als je het als ondernemer steeds drukker krijgt kun je ervoor kiezen om een zzper in te huren. Het werken met een zzp’er brengt ogenschijnlijk weinig risico met zich mee. Je wil misschien nog niet gebonden zijn aan eigen personeel en wil liever werken met een andere ondernemer. Er zijn verschillende redenen waarom een zzp’er inhuren interessant zou kunnen zijn.

  • Een zzp’er biedt flexibiliteit. Als je een medewerker aanneemt, moet je rekening houden met de wettelijke ketenregeling. Dit wil zeggen dat je slechts een beperkt aantal contracten kunt aanbieden en daarna een vast contract moet aanbieden. Wanneer je samenwerkt met een zzp-er heb je hier niets mee te maken. Je betaalt voor een opdracht en de zzp-er werkt voor de looptijd van de betreffende opdracht.
  • Zzp’ers zijn specialisten in hun vakgebied. Jij hebt een duidelijke opdracht die de zzper uit gaat voeren. Omdat de zzp’er specialist is, weet hij precies waar hij mee aan de slag moet. Zzp’ers hebben hierdoor vaak een hoger prijskaartje, maar bieden wel hun expertise aan voor jouw opdracht.
  • Als je een zzp’er inhuurt heb je niet te maken met alle administratie die wel komt kijken bij het werkgeverschap. Je loopt bijvoorbeeld geen risico bij ziekte en hoeft geen werkgeverslasten te betalen. De belasting moet de zzp-er zelf betalen, net als dat hij bijvoorbeeld zelf moet regelen dat hij een pensioen heeft voor de toekomst en eventueel een verzekering voor arbeidsongeschiktheid.
nadelen-zzp'er-inhuren

Nadelen van zzp’er inhuren

Hoewel het inhuren van een zzp’er belangrijke voordelen kent, zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden als je mogelijk wilt werken met een zzp’er. Er zijn zelfs ernstige risico’s verbonden aan het inhuren van een zzp’er.

  1. Je hebt weinig controle over wat de zzp’er doet en over hoe hij zijn werkzaamheden uitvoert. Een zzp’er moet bijdragen aan de groei van jouw bedrijf. En hoe je die groei doormaakt wil je vaak liever zelf in de hand houden.
  2. Als je personeel in dienst hebt, zul je zien dat er een echt teamgevoel ontstaat. Dit zorgt er ook weer voor dat jouw bedrijf groei doormaakt. Bovendien maakt teamgevoel het werk gewoonweg leuker. Ook voor jou als ondernemer. Een zzp’er zit vaak op een eiland en werkt meer voor zichzelf dan dat hij onderdeel is van het team.
  3. Een zzp’er moet aan een aantal voorwaarden voldoen om aangemerkt te worden als zzper. Als een zzper hier niet helemaal aan voldoet kan de Belastingdienst jullie samenwerking aanmerken als dienstverband. Dit wordt ook wel schijnzelfstandigheid genoemd. Schijnzelfstandigheid brengt risico’s mee voor de zzp’er maar belangrijker nog: voor jou!

Risicoloos aan de slag met personeel?

Wanneer spreken we van schijnzelfstandigheid?

Als een samenwerking erg lijkt op een dienstverband kan dit gezien worden als schijnzelfstandigheid. Dit komt bijvoorbeeld voor als een zzp-er geen andere opdrachtgevers heeft. Of als hij opdrachten precies zo uitvoert zoals jij dat wilt. Een zzp’er lijkt dan een zelfstandige, maar is het in de praktijk niet. Er is vaak ook sprake van schijnzelfstandigheid als een zzp’er een vast bedrag per maand ontvangt voor zijn werkzaamheden.

Het risico bij schijnzelfstandigheid voor jou als opdrachtgever

Als er sprake is van schijnzelfstandigheid wordt de zzp’er eigenlijk gezien als medewerker bij jouw bedrijf. In dat geval is er dus eigenlijk sprake van een dienstverband. Jij bent in dat geval dus eigenlijk werkgever en de zzp’er is een werknemer. Dit brengt serieuze risico’s voor jou als opdrachtgever mee.

Als de relatie tussen jou en de ‘zzp’er’ wordt aangemerkt als arbeidsrelatie dan moet je met terugwerkende kracht (tot wel 5 jaar!) de volgende afdrachten alsnog doen:

  • Loonbelasting en premie volksverzekering
  • Premies werknemersverzekeringen
  • Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (werkgeversheffing Zvw en bijdrage Zvw)
  • Wellicht pensioen
  • Je moet loon doorbetalen bij ziekte en vakantie
  • Je moet je houden aan alle regels die gelden bij het werkgeverschap

Dit kan een flinke extra kostenpost met zich meebrengen die je dus mogelijk met terugwerkende kracht moet betalen. Als je op deze manier samenwerkt met een zzp’er loop je dus een serieus risico. En dat risico wil je toch niet als succesvol ondernemer?

Als een zzp’er aangemerkt wordt als medewerker moet je met terugwerkende kracht tot wel 5 jaar verschillende afdrachten doen. Dit kan een flinke extra kostenpost betekenen!

Werken als zzp’er voor zzp’er zelf ook niet altijd interessant

Werken als zzp-er is voor de zzp-er zelf soms ook niet interessant. Zzp’ers hebben meestal niks geregeld voor hun pensioen. Ze bouwen dus geen pensioen op en hebben dus geen potje voor hun oude dag. En als hij ziek is en niet kan werken betekent dat dus tegelijkertijd geen inkomen. Is er even geen werk voor de zzp-er? Ook dan is er geen inkomen. Tot slot zit een zzp-er eigenlijk niet op al die administratie te wachten. Wanneer een zzp-er toch in loondienst zou gaan, zou hij dus meer zekerheid hebben op een continu inkomen én hoeft hij niet bezig te zijn met alle lastige administratie.

zzp'er-inhuren-of-loondienst

Zzp-er inhuren of loondienst: wat is interessant voor jou?

Wil jij voor de lange termijn iemand aan je binden om werkzaamheden voor jouw bedrijf uit te voeren? En wil je dat die werkzaamheden gedaan worden zoals jij dat wil? Wil je iemand op de werkvloer die écht hart voor jouw bedrijf heeft? Dan kun je er beter voor kiezen om een medewerker aan te nemen. Bij personeel aannemen komt echter veel kijken. En dat kun je volgens ons dan beter uitbesteden aan een partij die verstand heeft van personeelszaken. Een payrollbedrijf zoals Mettom, bijvoorbeeld!

Personeel aannemen via payrolling

Een payrollorganisatie is een specialist in werkgeven. Dit bedrijf weet dus precies wat er nodig is op HR-gebied om alles goed te regelen voor je personeel. Jij wilde waarschijnlijk werken met een zzp-er omdat je geen kaas had gegeten van alle administratie. Maar dat argument is nu van tafel! Neem met een gerust hart je eerste medewerker aan en laat de gehele personeelsadministratie over aan een payroller. Zo loop je zelf geen risico meer en die zogenaamde zzp’er komt gewoon met een juridisch waterdicht contract op de loonlijst te staan.

Payrolling is een constructie die jouw bedrijf ongetwijfeld tijd, energie en geld gaat besparen. Er valt namelijk zo veel onder het payrolltarief, dit zou je een zzp’er nooit kunnen bieden. En een échte medewerker die bij jou komt werken dus wel!

Wil jij weten wat Mettom in jouw geval kan betekenen? En of je nu beter door kan gaan met die zzp’er of iemand beter ‘op de payroll’ kunt zetten? Neem contact met ons op! In een belafspraak van slechts een half uur praten we jou helemaal bij over alle mogelijkheden.

Kunnen we jou ook ontzorgen met onze dienstverlening?

Neem contact met ons op om een vrijblijvende kennismaking in te plannen.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

    9 .4
    9 .4
    Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
    Sluiten