Eerste personeelslid aannemen: checklist nieuwe medewerker! - Mettom

Eerste personeelslid aannemen: checklist nieuwe medewerker!

Je eerste personeelslid aannemen: voor iedere ondernemer is dit hartstikke spannend. Je was altijd gewend om alles zelf te doen. Met de drukte die er op je af komt ben je er echter klaar voor om jouw onderneming te delen met een collega! Geen tijd om alles te lezen, download dan meteen onze checklist nieuwe medewerker!

eerste-personeelslid-aannemen-werving

Je eerste personeelslid aannemen en de werving

Er is heel veel wat je moet regelen als je een eerste personeelslid gaat aannemen. Het zou zomaar kunnen zijn dat je iets over het hoofd ziet. Het vinden van een eerste medewerker is al een karwei, want je moet over een aantal zaken nadenken:

 • Functieprofiel: wat verwacht je van je nieuwe collega qua opleiding, persoonlijkheid en werkervaring?
 • Welke arbeidsvoorwaarden kun je bieden?
 • Onderzoek vooraf wat de totale kosten van een medewerker zijn. Naast loon betaal je ook werkgeverslasten, pensioen, verzekeringen etc.
 • Wat voor type contract kun je je nieuwe medewerker bieden? Een half jaar of wellicht een jaarcontract? En hoeveel uur per week kun je garanderen?
 • Functieomschrijving: wat houdt de functie exact in? Zorg dat je dit goed helder hebt.
 • Preselectie: maak een lijst van potentiële kandidaten
 • Googel de kandidaten die je gaat uitnodigen. Zo krijg je al een goed beeld van wie je op gesprek krijgt
 • Vraag tijdens het eerste gesprek wat de medewerker wil gaan verdienen of geef aan wat je kan bieden. Als je niet op één lijn zit dan heeft een vervolggesprek wellicht geen nut.
 • Wellicht is het zinvol om een assessment af te nemen. Uiteraard zijn hier kosten mee gemoeid maar beter aan de voorkant inzichtelijk hebben dat iemand niet helemaal matcht met jouw bedrijf dan achteraf!
administratieve-taken-rondom-eerste-personeelslid-aannemen

Praktische en administratieve taken bij je eerste personeelslid aannemen

Er is veel administratie die je moet regelen als je jouw eerste medewerker gaat aannemen. Er komt dan veel op je af. Denk in ieder geval aan de volgende administratieve taken die komen kijken bij het aannemen van je eerste personeelslid. Download hier meteen de gratis checklist nieuwe medewerker.

 • Meld je aan als werkgever bij de Belastingdienst.
 • Richt de loonadministratie in. Weet je niet hoe dit werkt? Schakel dan hiervoor met een specialist!
 • Val je verplicht onder een cao? Zo ja, onderzoek dan wat de verplichte arbeidsvoorwaarden zijn zoals pensioen die zijn opgenomen in de betreffende cao.
 • Val je niet onder een cao maar wil je als goed werkgever toch een pensioenregeling aanbieden aan je personeel? Verdiep je dan in de mogelijkheden!
 • Als werkgever loop je aanzienlijke risico’s bij ziekte van je medewerker. Sluit hiervoor een passende verzekering af.
 • Als werkgever heb je te maken met allerlei verplichtingen maar ook je medewerker heeft met een aantal verplichtingen te maken. Zorg ervoor dat de voorwaarden van jullie samenwerking in een arbeidsovereenkomst worden vastgelegd die juridisch up-to-date is. Als je dit aan het begin van de samenwerking goed regelt bespaart dat in de toekomst wellicht veel kopzorgen. Gebruik niet de eerste de beste arbeidsovereenkomst die je online kunt vinden maar laat je adviseren door een specialist!

Er komt veel kijken bij het aannemen van personeel! Gebruik onze checklist.

Zoals je hierboven kunt lezen komt er veel kijken bij je eerste personeelslid aannemen. Al deze taken, samen met nog wat leuke tips over de eerste werkdag, hebben we gebundeld in onze checklist over personeel aannemen. Deze kun je invullen vanaf het moment dat je op zoek gaat naar je eerste medewerker. Hij neemt je mee in de administratieve taken én geeft je dus tips voor een spetterende eerste werkdag. Wil je niet zelf aan de slag met je personeelszaken? Plan dan een vrijblijvende belafspraak met één van onze payrolladviseurs. Ben je je nog aan het oriënteren? Download dan allereerst onze checklist nieuwe medewerker!

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze updates, whitepapers en uitnodigingen voor events.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

  9 .4
  9 .4
  Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
  Sluiten