Blogs.

Opleidingen voor personeel: Waarom is het belangrijk dat jouw personeel zich blijft ontwikkelen?

Personeel opleiden en hierin investeren is bij veel bedrijven nog een intern discussiepunt. De voordelen zie je niet direct verschijnen, waardoor de investering in eerste instantie misschien niet waardevol voelt. Als werkgever wil je een productief en gelukkig team. Daarom is investeren in opleidingen voor jouw personeel heel belangrijk. In deze blog vertellen we je meer over het belang van de ontwikkeling van je medewerkers en waarom hierin investeren goed is voor je bedrijf.

Download ons e-book over goed werkgeverschap

 

opleidingen voor personeel

 

Waarom is het belangrijk dat jouw personeel zich blijft ontwikkelen?

Niet alleen op persoonlijk vlak is het voor medewerkers fijn om zich te blijven ontwikkelen, maar ook voor jouw bedrijf en collega’s is het essentieel dat je medewerkers blijven groeien. Door zich te blijven ontwikkelen, blijven medewerkers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Investeren in opleidingen draagt bij aan een positieve bedrijfscultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen. Een goed salaris en uitdagend werk is namelijk niet meer genoeg om je medewerkers te binden en om hen te stimuleren om altijd maximaal te presteren. De mogelijkheid voor ontwikkeling is een belangrijke voorwaarde om medewerkers te behouden en te motiveren.

Voordelen van interne opleidingen

Het is belangrijk om te weten wat de voordelen zijn van interne opleidingen binnen je bedrijf. Zonder dit duidelijk in kaart te brengen, is het begrijpelijk dat dit voelt als een te dure investering. Waarom is het dan zo goed om te investeren in de ontwikkeling van je medewerkers?

Interne opleidingen zorgen voor gemotiveerd, gelukkig en loyaal personeel

Wanneer je als bedrijf en werkgever investeert in je medewerkers, dan investeren je medewerkers ook terug in het bedrijf. Doordat je opleidingen en trainingen faciliteert, zijn je medewerkers gemotiveerd om voor jou te knallen. Omdat je hen iets geeft, gaan ze graag extra aan de slag voor jou om maximaal te presteren.

Medewerkers die de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen zijn gelukkiger en gezonder dan de collega’s die deze kans niet krijgen. Opleiden en trainen van personeel heeft een positief effect op werkgeluk. Dit optimaliseert de sfeer op de werkvloer.

Medewerkers zijn loyaler naar jou als werkgever toe, omdat ze beseffen dat er in hen geïnvesteerd wordt en ze dit graag indirect terug willen betalen. Medewerkers zijn meer betrokken bij het bedrijf en denken mee over het verbeteren van interne zaken. Het personeelsverloop wordt hierdoor ook lager.

Interne opleidingen brengen ook financiële voordelen mee

Buiten alle andere voordelen die personeel trainen met zich meebrengt, zijn er ook een aantal financiële voordelen voor bedrijven. Het blijven bijspijkeren van kennis zorgt ervoor dat er de kennis van medewerkers up-to-date blijft. Dit leidt tot een hogere kwaliteit van het werk dat geleverd wordt. Kortom: het opdoen van extra kennis vergroot de omzet.

Zie opleidingen bieden aan je medewerkers daarom niet alleen als een kostenpost, maar het bespaart ook kosten omdat medewerkers beter werk verrichten binnen een kortere tijd.

Bereken jouw tarief voor gelukkig personeel

 

opleidingen voor personeel


Hoe maak je een goede interne opleiding?

Het is duidelijk dat interne opleidingen belangrijk zijn voor verschillende factoren en dat het voordelen met zich meebrengt. Maar hoe zorg je ervoor dat een interne opleiding succesvol is?

 

  • Begin met het formuleren van SMART doelstellingen. Door realistische behoeften en doelen te formuleren die binnen een bepaalde periode gerealiseerd kunnen worden, zorg je voor een stok achter de deur en duidelijkheid naar collega’s. Het is slim om deze doelstellingen samen met je medewerkers te bepalen zodat zij meteen betrokken zijn.

  • Op basis van de doelstellingen, check je welke trainingen passen om de doelstellingen te behalen. Ook bij deze stap betrek je meteen jouw medewerkers zodat zij zeggenschap hebben over hun eigen persoonlijke ontwikkeling.

  • Informeer alle deelnemers ruim op tijd over het tijdstip wanneer de training plaatsvindt. Laat daarbij weten wie de training volgen, waar en wanneer de training is, wat er van de medewerkers wordt verwacht, welke voorbereiding nodig is en wat je met de training wil bereiken. Een optie is om jouw medewerkers zelf hierin de lead te geven. Door dit te doen, maak je ze eigenaar van hun eigen ontwikkeling.

Welke opleidingen zijn relevant voor mijn personeel?

Om de competenties en vaardigheden van je medewerkers te vergroten, is het belangrijk om passende opleidingen aan te bieden aan je medewerkers. Maar hoe weet je welke opleidingen je het beste kunt bieden aan je medewerkers?

Start met het identificeren van specifieke vaardigheden die de prestaties binnen je bedrijf kunnen verbeteren. Denk dan ook aan soft-skills, zoals leiderschapstraining, communicatiecursussen en teambuilding om de samenwerking en daardoor ook de productiviteit te bevorderen. Het is belangrijk om een divers opleidingsaanbod te bieden. Zo investeer je niet alleen in de ontwikkeling van je medewerkers, maar versterk je ook de positie van je bedrijf.

Denk jij ook na over het opleiden van je medewerkers?

Plan een vrijblijvende afspraak