Blogs.

Prinsjesdag 2024: wat verandert er voor werkgevers en hun medewerkers?

De regering heeft het Belastingplan voor 2025 bekendgemaakt. Wat gaat er deze keer allemaal veranderen voor ondernemers en hun medewerkers? Ben je benieuwd naar alle wijzigingen? In deze blog lees je alles over de belangrijkste plannen die impact hebben op jou én je medewerkers.

Prinsjesdag 2024

Inkomstenbelasting

Een van de nieuwe plannen voor 2025 is dat het kabinet van plan is om een nieuwe belastingschijf in te voeren. Medewerkers gaan dan een lager percentage aan belasting betalen over het eerste deel van hun inkomen. Voor inkomens tot 38.441 geldt dan bijvoorbeeld een tarief van 35,82% ten opzichte van 36,97%. 

Deze verandering heeft als gevolg dat werkenden in Nederland gemiddeld 0,7% in koopkracht vooruitgaan. De totale lastenverlichting door deze belastingaanpassing bedraagt 4,5 miljard euro. 

Afschaffing lage-inkomensvoordeel

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) is een vergoeding voor werkgevers die medewerkers met een laag inkomen in dienst hebben. Vanaf 1 januari 2025 wordt het lage-inkomensvoordeel afgeschaft, dus je krijgt als werkgever dan geen tegemoetkoming meer in je loonkosten. Het LIV wordt altijd per jaar betaald over het aantal gewerkte uren in dat jaar. De afschaffing van deze regeling betekent dus dat in 2025 voor de laatste keer het lage-inkomensvoordeel wordt betaald over de gewerkte uren van 2024.

Expatregeling

Het belastingvoordeel van de 30%-regeling gaat omlaag naar 27%. Deze verandering komt niet uit het niets, want er is in Nederland veel kritiek op het feit dat hoogopgeleide buitenlandse medewerkers minder belasting betalen over hun inkomen. Zelfs zo erg dat er het afgelopen jaar verschillende discussies geweest zijn over de 30%-regeling. In de huidige regeling krijgen arbeidsmigranten vijf jaar lang vrijstelling van inkomstenbelasting over de eerste 30% van hun inkomen. Vorig jaar besloot het kabinet om dit voordeel beetje bij beetje te verlagen naar 10%. Afgelopen Prinsjesdag is bekendgemaakt dat het kabinet deze regeling deels gaat terugdraaien. In 2025 mogen kennismigranten nog 27% van hun inkomen belastingvrij ontvangen.

Vroegpensioen door RVU-regeling

De Regeling Vervroegde Uittreding biedt medewerkers de kans om tot drie jaar eerder met pensioen te gaan. Er zijn gevallen waarbij werkgevers en medewerkers een afspraak maken over de vergoeding, zodat de medewerker eerder kan stoppen met werken in dienstverband. De keerzijde hiervan is dat je als werkgever 52% belasting moet betalen over het bedrag dat met de medewerker is afgesproken als overbrugging van die drie jaar. Nu geldt nog een tijdelijke versoepeling van de RVU-heffing waardoor het voor zowel de werkgever als de medewerker nog interessant is. 

In eerste instantie zou deze versoepeling eind 2025 aflopen, maar in de nieuwe plannen werd bekendgemaakt dat de overheid tóch geld vrij wil maken om deze versoepeling te verlengen en zelfs uit te breiden. Een positieve ontwikkeling dus! 

Gebruikelijke veranderingen

Vergeet natuurlijk niet de standaard wijzigingen die gedurende het jaar doorgevoerd worden en impact hebben op jou en je medewerkers. Ieder half jaar stijgt bijvoorbeeld het minimumloon en hierdoor ook de uitkeringen.

Mettom als jouw sparringpartner hoef je je gelukkig geen zorgen te maken om deze veranderingen. We houden je natuurlijk op de hoogte van alle wijzigingen, maar we blijven je hierin ontzorgen. Wij zorgen dat alles correct voor jou en je medewerkers geregeld is! 

Wil je meer informatie? Plan dan vrijblijvend een afspraak met een van onze experts!