Blogs.

Hoe zit het met een transitievergoeding in de proeftijd?

Medewerkers in de proeftijd: er hangen heel wat regels aan vast. Wat mag nu wel en wat net niet? En wat is precies van toepassing? In deze blog duiken we diep in de kwestie van transitievergoedingen in de proeftijd en leggen we je uit wat je rechten en plichten zijn als werkgever. Lees verder om te ontdekken hoe je optimaal kunt omgaan met deze situatie en mogelijke risico’s kunt vermijden.

Even terug naar de basis: wat is een transitievergoeding?

De  transitievergoeding is een bedrag dat je als werkgever betaalt aan een medewerker als het dienstverband eindigt. Het is bedoeld om medewerkers te ondersteunen bij het vinden van nieuw werk of het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van de duur van het dienstverband en het loon van de medewerker. Het idee achter zo’n transitievergoeding? Een soepelere overgang naar een nieuwe werkplek.

Transitievergoeding

Heeft iemand recht op transitievergoeding in de proeftijd?

Over het algemeen geldt dat een medewerker tijdens de proeftijd geen recht heeft op een transitievergoeding of ontslagvergoeding. De proeftijd is bedoeld om te beoordelen of er een goede match is tussen de medewerker en de werkgever. Omdat het dienstverband vaak kort is en gericht op deze evaluatie, wordt de transitievergoeding meestal niet toegekend wanneer het dienstverband stopt in de proeftijd. Meer weten over de betekenis van de proeftijd? Wij hebben er een blog over geschreven! 

Soms zijn er uitzonderingen. Denk aan bepaalde cao-afspraken die afwijkende regels bevatten of bijzondere omstandigheden die van invloed zijn op een vergoeding. Daarnaast kan het zijn dat er specifieke afspraken zijn gemaakt tussen de werkgever en medewerker. In sommige gevallen is de transitievergoeding in de proeftijd wel geldig, wanneer de proeftijd onterecht of onjuist is toegepast. Dat wil je als werkgever dus echt vermijden. Laat je daarom altijd goed adviseren! Wij helpen je graag. 

Bel met een van onze payrolladviseurs

Hoe wordt de transitievergoeding berekend? 

De berekening van de hoogte van de transitievergoeding is ingewikkeld. Het wordt berekend op basis van het bruto maandsalaris en de duur van het dienstverband. Voor elk jaar dat een medewerker bij je in dienst is geweest, heeft hij of zij recht op 1/3 van het bruto maandsalaris. Als het dienstverband minder dan een jaar heeft geduurd, wordt de vergoeding evenredig berekend op basis van het aantal maanden. Let er wel op dat er een maximale wettelijke grens is voor de vergoeding. Ligt het salaris boven deze grens? De vergoeding wordt dan berekend op basis van het grensbedrag. 

Hulp nodig bij personeelszaken?

Proeftijd, transitievergoeding en goed werkgeverschap... Er komt heel wat bij kijken! Schakel daarom professionele hulp in van Mettom. Met Mettom hoef je je geen zorgen te maken over deze lastige zaken! Ons team staat klaar om je te ondersteunen met alles wat met personeelsbeheer te maken heeft. We helpen je bij het opstellen van arbeidscontracten, het naleven van wet- en regelgeving, het begeleiden van functioneringsgesprekken en het afhandelen van complexe ontslagzaken. Wij zorgen ervoor dat je personeel in goede handen is en dat je bedrijf voldoet aan alle wettelijke eisen. Focus jij je op de groei van je bedrijf? Dan zorgen wij ervoor dat al je personeelszaken vlekkeloos verlopen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen ontzorgen.