Nieuwe medewerker welkom heten: uitgebreide tips voor een vliegende start
Geplaatst op 9-10-2023
Jouw nieuwe medewerker welkom heten: dat wil je natuurlijk goed doen! Jij wilt de beste werkgever zijn voor jouw personeel. Je nieuwe medewerker moet een vliegende start krijgen binnen jouw bedrijf. Bovendien wil je dat jouw medewerker zich meteen thuis voelt. De eerste werkdag is niet alleen spannend voor jou, maar ook voor je nieuwe collega. Daarom geven we je in deze blog uitgebreide tips voor een vliegende start. Start jij met je eerste medewerker? Download dan onze gratis checklist personeel aannemen. Zo vergeet je zeker niks.
Nieuwe medewerker welkom heten en onboarding vóór eerste werkdag
Als je een nieuwe medewerker hebt aangenomen zit er vaak tijd tussen het laatste gesprek met de nieuwe medewerker en de eerste werkdag. Het duurt misschien even voordat jullie elkaar weer zien en spreken. Zorg ervoor dat jouw medewerker in die tussentijd het gevoel heeft dat je blij bent dat hij of zij bij jouw bedrijf gaat starten. Een nieuwe medewerker welkom heten begint dus al vóór de eerste werkdag! Denk bij het vroeg welkom heten bijvoorbeeld aan de volgende manieren.
Bloemetje of welkomstpakket sturen voor nieuwe medewerker welkom heten
Stuur een week voordat je medewerker bij jou begint een bosje bloemen om hem of haar welkom te heten. Je kunt ook kiezen voor een welkomstpakket in jouw eigen huisstijl of een ander verrassend cadeau. Op deze manier voelt jouw medewerker zich al voor de start van het dienstverband welkom bij jouw bedrijf.
Een belletje ter voorbereiding op de eerst werkdag
Bel een paar dagen voordat je medewerker begint even met je medewerker. Je kunt dan alvast vertellen hoe laat je jouw medewerker verwacht en hoe de eerste dagen eruit gaan zien. Zo bereid je je medewerker alvast voor op de eerste werkdagen.
Bedrijfsborrel voor nieuwe medewerker welkom heten
Nodig je nieuwe medewerker een keer uit voor een bedrijfsborrel. Jouw personeel heeft dan al meteen de kans om kennis te maken met jouw nieuwe medewerker. Op deze manier leren jullie elkaar alvast op een informele manier kennen en dat maakt een eerste werkdag ook weer makkelijker voor jouw nieuwe medewerker.
Team voorbereiden op de komst van je nieuwe medewerker
Bereid jouw bestaande team voor op het feit dat er een nieuwe collega begint. Zo is iedereen op de hoogte en kan iedereen bijdragen aan een warm welkom voor je nieuwe medewerker. Niemand zal verbaasd zijn om de nieuwe collega te zien op zijn of haar eerste werkdag.
Een fantastisch versierde werkplek
De dag voordat jouw nieuwe medewerker begint is het een leuk idee om de werkplek van je medewerker te versieren met slingers en ballonnen. Als je medewerker het kantoor binnenstapt voelt hij of zij zich meteen meer dan welkom!
Regel alle praktische zaken voor een vliegende start
Misschien niet het leukste klusje, maar wel super belangrijk bij een nieuwe medewerker welkom heten: alle praktische zaken zodat jouw medewerker zijn of haar werk kan doen. Zorg ervoor dat je alle praktische zaken geregeld hebt voordat jouw medewerker begint. We hebben het in dit geval niet over de administratie en alles wat daarbij komt kijken. Dit moet uiteraard allemaal al geregeld zijn vóór jouw medewerker begint. Denk bijvoorbeeld aan de volgende praktische zaken die je moet regelen:
- Laptop
- Telefoon
- Eigen werkplek (bureau, schermen, bureaustoel)
- E-mailadres
- Eventueel de auto of fiets van de zaak als je dat hebt afgesproken
- Visitekaartjes als deze bij de functie van jouw medewerker nodig zijn
- Sleutels van het kantoor
- Eventueel een parkeerkaart
Misschien zijn er op jouw bedrijf nog andere zaken van toepassing. Maak ruim voordat jouw medewerker begint een lijstje en haal alles in huis zodat je medewerker fris van start kan. Meer weten over praktische zaken rondom personeel?
Nieuwe medewerker inwerken: een duidelijk en compleet inwerkprogramma
Maak voor de eerste werkweken van je nieuwe medewerker een duidelijk onboardingsproces en informatiepakket. Op deze manier weet je medewerker snel wat er verwacht wordt en kan hij of zij sneller aan de slag met zijn of haar taken. Neem in ieder geval de volgende zaken op in het inwerkplan:
- Informatie over jouw bedrijf: missie, visie, kernwaarden
- Uitgebreide informatie over jouw dienstverlening of product
- Eventueel uitleg over verschillende afdelingen binnen jouw organisatie
- Uitleg over de doelgroep van jouw bedrijf
- Praktische zaken in en om kantoor
- Taken van de medewerker
- Evaluatiemomenten
- Agenda voor de eerste weken met activiteiten
De eerste paar weken zul je als ondernemer druk zijn met het inwerken van je nieuwe collega. Plan hier dus ook voldoende tijd voor vrij zodat jouw medewerker goed kan beginnen. Ga regelmatig met je nieuwe medewerker om de tafel om te bespreken hoe de eerste weken verlopen. Bespreek ook samen een personeelshandboek als je dit hebt. Zo weet je medewerker waar hij of zij aan toe is binnen jouw bedrijf. Daarnaast is het een goed idee om jouw medewerker op de eerste werkdag een uitgebreide rondleiding te geven binnen jouw bedrijf. Van kantine tot fietsenstalling: zorg ervoor dat jouw medewerker precies weet waar alles is!
Bestaand personeel en nieuwe medewerker welkom heten
Het inwerkprogramma hoeft uiteraard niet enkel op jouw schouders te rusten. Je andere collega’s kunnen hier ook een rol in spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kennismakingsmomenten en een buddy die als coach kan dienen.
Kennismaking met collega’s
Plan in de agenda van jouw nieuwe collega momenten in om kennis te maken met de rest van het team. Eén op één werkt vaak het beste, omdat je dan het meeste te weten komt over een ander. Laat je collega’s hier vrij in en spoor ze aan om bijvoorbeeld buiten een rondje te gaan lopen of een lunch te plannen. Op deze manier voelt je nieuwe medewerker zich sneller thuis binnen jouw bedrijf.
Buddy als coach
Wijs een buddy aan voor jouw nieuwe medewerker om de inwerkperiode makkelijker te maken. Het is handig als dit een collega is die ongeveer hetzelfde werk doet. Hij of zij kan je nieuwe medewerker mee op sleeptouw nemen zodat je nieuwe medewerker weet wat hem of haar te doen staat. Daarnaast kan jouw medewerker met zijn of haar vragen terecht bij deze buddy. Let op: vertel aan de buddy goed wat je van hem of haar verwacht. Op deze manier werkt een buddy-systeem het beste.
Een nieuwe medewerker aannemen: er komt nog meer bij kijken!
Bij het aannemen van een nieuwe medewerker komt meer kijken dan enkel het welkom heten van deze medewerker. Zo krijg je te maken met lastige administratie en andere taken waar je misschien niet op zit te wachten. Kunnen wij jou helpen met jouw personeelszaken? We praten je graag vrijblijvend bij over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.