Betekenis verzuimprotocol.
- home
- betekenis verzuimprotocol
Wat is een verzuimprotocol?
In een verzuimprotocol, ook wel verzuimreglement genoemd, leg je de verantwoordelijkheden en afspraken vast rondom het verzuim van je medewerkers. Bij ziekte van een medewerker moet je als werkgever voldoen aan de stappen uit de Wet Verbetering Poortwachter. De stappen die je volgt, neem je op in het verzuimreglement. Ook neem je in het verzuimprotocol op wat je verder verwacht van je medewerker en wat de medewerker van jou als werkgever mag verwachten tijdens ziekte. Alle afspraken rondom ziekte en verzuim leg je vast in het verzuimprotocol.
Waarom is het hebben van een verzuimprotocol belangrijk?
Tijdens ziekte gelden er duidelijke afspraken, verantwoordelijkheden en wettelijke verplichtingen voor jou als werkgever maar ook voor je medewerker. Als dit allemaal op papier staat, ontstaat er nooit onduidelijkheid over de werkwijze bij verzuim. Daarnaast zie je als werkgever geen stappen over het hoofd die te maken hebben met de Wet Verbetering Poortwachter. Naast dat een verzuimreglement ervoor zorgt dat je verwachtingen managet, maakt een verzuimprotocol jou een professionele werkgever. Het hebben van een verzuimprotocol hoort bij professioneel werkgeverschap.
Onderwerpen binnen een verzuimprotocol
De onderwerpen binnen een verzuimprotocol hebben te maken met de regels die jij zelf opstelt als werkgever, maar natuurlijk ook met de stappen die je dient te zetten als het gaat om de Wet Verbetering Poortwachter. Neem in een verzuimprotocol in ieder geval de volgende onderwerpen op:
- Werkwijze rondom de ziekmelding: hoe moet jouw medewerker zich ziekmelden? Bij wie moet hij of zij zich ziekmelden? Hoe laat moet jouw medewerker zich (uiterlijk) ziekmelden? Moet jouw medewerker ook directe collega’s op de hoogte stellen? Dit zijn zaken die je opneemt in het eerste gedeelte van jouw verzuimprotocol. Let op: vanwege privacywetgeving mag je niet vragen naar de aard van de ziekte.
- Vervolgstappen die jullie samen gaan zetten rondom het verzuim.
- Contact houden tijdens de ziekteperiode: hoe ga je hier als werkgever mee om en wat verwacht je van de medewerker?
- Uitleg over de bedrijfsarts
- Stappen die jullie zetten als er sprake is van langdurig verzuim.
Uiteraard zijn bovenstaand de basisonderdelen van een verzuimprotocol. Je kunt het protocol uitbreiden met aanvullende afspraken indien gewenst.
Meer weten over de regels rondom verzuim?
Blogs

Wet verbetering poortwachter: hoe werkt de poortwachterswet?

Calamiteitenverlof: Hoe zit dat voor werkgevers?

Ziekteverzuim: wat is het en wat zijn de regels?
Kunnen wij jou ontzorgen met onze payrolldienstverlening?
Plan meteen een afspraak in de agenda's van onze payrolladviseurs.
