Blogs.

Calamiteitenverlof: Hoe zit dat voor werkgevers?

Als werkgever kom je soms voor onverwachte situaties te staan waarbij een medewerker plotseling verlof nodig heeft en daarom even afwezig is om wat voor reden dan ook. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in situaties waarbij een kind ziek is, bij het overlijden van een familielid of een andere onverwachte gebeurtenis waar je geen invloed op hebt. Calamiteitenverlof biedt hiervoor een goede oplossing voor medewerkers en duidelijkheid voor werkgevers. Maar wat houdt calamiteitenverlof precies in en hoe werkt het? In deze blog leggen we alles uit wat je als werkgever moet weten over calamiteitenverlof. Lees je mee?

Wat is calamiteitenverlof?

Calamiteitenverlof, ook wel kort verzuimverlof genoemd, is een vorm van verlof die medewerkers het recht geeft om vrij te zijn bij onvoorziene persoonlijke omstandigheden die snel opgelost moeten worden. Medewerkers hebben dan al genoeg aan hun hoofd, dus het is begrijpelijk dat zij zich dan even niet druk willen maken om hun werk. Dit verlof is daarom bedoeld om medewerkers de tijd en ruimte te geven om belangrijke privézaken te regelen zonder dat dit ten koste gaat van hun werk en zij zich hier ook nog extra zorgen om moeten maken. Het kan dan gaan om een paar uur, maar soms ook om een dag of eventueel meerdere dagen, afhankelijk van de situatie. Het is belangrijk om hier als werkgever een goede regeling voor te hebben in het kader van goed werkgeverschap, omdat je medewerkers natuurlijk geen invloed hebben op deze onverwachte situaties die zich kunnen voordoen. 

Wat is calamiteitenverlof

Wat valt er onder calamiteitenverlof?

In verschillende situaties kan calamiteitenverlof toegekend worden door jou als werkgever om je medewerkers de tijd te gunnen om een oplossing te vinden voor de onverwachte situatie. Hier zijn de drie belangrijkste categorieën waar calamiteitenverlof van toepassing is:

Onvoorziene omstandigheden

Onder onvoorziene omstandigheden vallen situaties waarbij de medewerker onverwacht vrij moet nemen om een dringend probleem wat niet kan wachten op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan een ziek kind dat onverwachts van school moet worden opgehaald en waar je voor thuis moet blijven, een waterleiding die thuis plotseling barst waar een monteur voor moet komen of een inbraak in de woning van je medewerker die nu allerlei zaken moet regelen. Er zijn natuurlijk nog veel meer problemen die je kunt bedenken waardoor je medewerker onverwachts vrij moet nemen. 

Zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden

Dit gaat over situaties waarin een medewerker vrij moet nemen vanwege een zeer persoonlijke gebeurtenis. Denk hierbij aan situaties als het overlijden van een naast familielid, een bevalling van de partner of een ernstig ongeval van een direct familielid. Dit soort situaties zijn vooraf niet te voorspellen en daarom moet er snel geschakeld worden door jouw medewerker. Door hem of haar deze ruimte te bieden, draag je bij aan goed werkgeverschap. 

Door wet of overheid opgelegde verplichting

Soms moet een medewerker vrij nemen vanwege verplichtingen die door de wet of door de overheid zijn opgelegd. Waar moet je dan bijvoorbeeld aan denken? Denk bijvoorbeeld aan getuige moeten zijn in een rechtszaak en het nakomen van een wettelijke verplichting, zoals het stemmen tijdens de verkiezingen. Hier moet je je medewerker ook de tijd een ruimte voor bieden zonder dat dit ten koste gaat van het werk en loon van de medewerker.

Wanneer je als werkgever niet volledig op de hoogte bent van de meest up-to-date wet- en regelgeving, kan dit leiden tot hoge boetes door bijvoorbeeld de arbeidsinspectie. Dit kan een flinke deuk in jouw vooraf opgestelde budget veroorzaken en uiteindelijk zal dit ook je bedrijfsresultaten negatief beïnvloeden. Wil jij graag op de hoogte zijn van de grootste risico's voor ondernemers en hoe je deze risico's kunt vermijden? Check onze tips! 

Risico's van personeel aannemen
Calamiteitenverlof

Hoe werkt calamiteitenverlof?

Nu we weten wat calamiteitenverlof inhoudt en wat er allemaal onder valt, is het voor jou als werkgever heel belangrijk om te begrijpen hoe dit in de praktijk precies werkt als het echt zo ver is. We begrijpen namelijk dat dit voor werkgevers ook spannend kan voelen, helemaal als dit voor de eerste keer voorkomt. We bespreken de duur van het verlof en of er dan sprake is betaald of onbetaald verlof. 

Hoelang duurt calamiteitenverlof?

De duur van calamiteitenverlof is afhankelijk van de specifieke situatie die zich voordoet. Het verlof kan variëren van enkele uren tot een dag en in afzonderlijke gevallen kan dit zelfs meerdere dagen zijn. Het is van belang om in overleg met je medewerker te bepalen hoeveel tijd er ongeveer nodig is om de calamiteit op te lossen, zodat je medewerker weer aan het werk kan en jij precies weet waar je als werkgever aan toe bent op dat moment. In een aantal gevallen is het natuurlijk wel lastig om in te schatten hoeveel tijd er nodig zal zijn. Als de situatie dan langer duurt dan vooraf verwacht, kan er eventueel een ander soort verlof, zoals bijzonder verlof of onbetaald verlof, worden aangevraagd als dit nodig is. 

Is calamiteitenverlof betaald of onbetaald?

In principe valt het calamiteitenverlof altijd onder betaald verlof. Dit betekent dat je medewerker altijd recht heeft op zijn of haar loon gedurende de gehele periode van het calamiteitenverlof, of dit nou een aantal uur, één dag of meerdere dagen duurt. Dit zorgt ervoor dat je medewerker zonder ook nog extra financiële zorgen te hebben, de tijd kan nemen die er nodig is om de persoonlijke situatie op te lossen. Wel zo fijn toch? Als werkgever is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en de loonbetaling goed vast te leggen, zodat jij ook snel kan schakelen wanneer dit soort situaties zich voordoen en voor jou ook alles meteen duidelijk is. Dit maakt het voor jou als werkgever een stukje relaxter als plots je medewerker even uitvalt.  

Geen zorgen meer over personeelsadministratie met payrolling van Mettom

Het bijhouden van al je personeelsadministratie, inclusief het regelen van verlof zoals het calamiteitenverlof is een tijdrovende, maar wel verplichte klus voor alle werkgevers. Dit moet ook heel correct gedaan worden zonder hier fouten in te maken. Bij Mettom begrijpen we als geen ander dat je als ondernemer je tijd en energie liever steekt in het runnen en laten groeien van je bedrijf. Daarom bieden wij jou onze uitgebreide payrolldienstverlening die je volledig ontzorgt op het gebied van alle personeelsadministratie die speelt in je organisatie, dus ook het calamiteitenverlof wat erbij komt kijken. Zo kun jij je focussen op je core business en zorgen wij dat alles voor jou en je medewerker perfect geregeld is! Jij blij, zij blij, wij blij! 

Wil jij hier meer informatie over of wil je eens vrijblijvend sparren over de mogelijkheden die wij bieden voor jouw bedrijf? Plan dan een belafspraak met één van onze payrolladviseurs en zij vertellen je graag alle ins en outs om voor jou het werkgeverschap een stuk makkelijker en leuker te maken! 

Plan een vrijblijvende afspraak