Ziekteverzuim: welke risico’s loop je bij een zieke medewerker?
Geplaatst op 9-10-2023
Wanneer je personeel in dienst hebt of voor het eerst een medewerker gaat aannemen, loop je tegen verschillende risico’s aan. Het risico op ziekteverzuim is één van de grootste risico’s voor groeiende werkgevers. De kosten die een medewerker met zich meebrengen kunnen namelijk flink oplopen. Denk alleen al aan de loondoorbetaling bij ziekte, het inschakelen van een bedrijfsarts en de inspanning die je moet leveren bij re-integratie. Dit zijn grote verantwoordelijkheden die je als werkgever én ondernemer er ook nog bij moet nemen. We zien dat het ziekteverzuim van medewerkers een groot hoofdpijndossier is voor veel ondernemers. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? En hoe kun je dit risico beperken? Dat lees je in deze blog!
Wat is ziekteverzuim bij medewerkers?
Wanneer jouw medewerker ziek is en daardoor niet kan werken, hebben we het over ziekteverzuim. Als we het hebben over ziekteverzuim, zijn er 3 soorten verzuim waar je als werkgever rekening mee moet houden: kortdurend ziekteverzuim, langdurend ziekteverzuim en frequent kortdurend verzuim. In sommige gevallen kun je als werkgever ook te maken krijgen met ongeoorloofd verzuim maar in veel gevallen heeft dit soort verzuim niet zoveel te maken met ziekte.
Kortdurend ziekteverzuim
We spreken van kortdurend ziekteverzuim als jouw medewerker binnen 4 weken na de verzuimmelding weer volledig aan het werk is. Bij kortdurend verzuim gaat het vaak om bijvoorbeeld griep of een flinke verkoudheid waardoor je medewerker zich niet goed genoeg voelt om te werken.
Langdurend ziekteverzuim
Is jouw medewerker langer dan 4 weken ziek? Dan hebben we het over langdurend ziekteverzuim. Langdurend ziekteverzuim kost een werkgever veel geld én gedoe. Want je hebt een verplichting om het loon (gedeeltelijk) door te betalen én je moet rekening houden met stappen rondom de Wet Verbetering Poortwachter.
Frequent kortdurend verzuim
Wanneer jouw medewerker zich vaker dan drie keer per jaar voor korte duur ziekmeldt, spreken we van frequent kortdurend verzuim. Frequent kortdurend verzuim zien we vaak bij (werk)stress of persoonlijke problemen. Het is belangrijk om als werkgever hier actief op te reageren om langdurend ziekteverzuim te voorkomen.
Wil jij alle risico’s rondom verzuim buiten de deur brengen? Plan een vrijblijvende meeting met één van onze payrolladviseurs!
Langdurig ziekteverzuim
Als jouw medewerker langer dan 4 weken ziek is, spreken we van langdurig ziekteverzuim. Hoewel deze term er dus pas na 4 weken aangehangen wordt, dien je als werkgever al binnen één week actie te ondernemen als jouw medewerker ziek is. Je moet de stappen van de Wet Verbetering Poortwachter volgen: een wetgeving die bedoeld is om het aantal langdurig zieke medewerkers in Nederland te verminderen. In geval van langdurig ziekteverzuim moeten jij en je medewerker samen werken aan een succesvolle re-integratie. Dit doen jullie samen met een gecertificeerd verzuimbedrijf (een arbodienst, bijvoorbeeld) en een bedrijfsarts. Langdurig ziekteverzuim is erg vervelend maar in veel gevallen ook te voorkomen. Zo zijn burn-outklachten de nummer 1 oorzaak van langdurig ziekteverzuim. Als je als werkgever hier signalen van opvangt kun je hier actief mee aan de slag zodat jouw medewerker niet langdurig uitvalt.
Wat veroorzaakt ziekteverzuim?
Er zijn heel veel verschillende oorzaken waardoor jouw medewerker zich ziekmeldt. Sommige oorzaken zorgen voor kortdurend ziekteverzuim en andere oorzaken zorgen ervoor dat jouw medewerker voor langere duurt niet kan werken. 5 veelvoorkomende oorzaken van ziekteverzuim zijn onder andere de volgende:
- Griep of ernstige verkoudheid (kortdurend verzuim)
- Werkgerelateerde stress ((frequent) kortdurend verzuim)
- Burn-outklachten (langdurend verzuim)
- Psychische klachten (kortdurend en soms langdurend verzuim)
- Ernstige lichamelijke klachten (langdurend verzuim)
Wanneer je op de hoogte bent van oorzaken van verzuim, kun je hier als werkgever pro-actief op inspelen. Als je bijvoorbeeld in de gaten hebt dat jouw medewerker stress ervaart door het werk, kun je hier samen met je medewerker mee aan de slag om verzuim te voorkomen. Investeren in gelukkige medewerkers loont, werkgeluk is een hot-item op dit moment. Houd er wel rekening mee dat, als je medewerker al ziek is, je niet naar de aard van het verzuim mag vragen.
Wat kost een zieke medewerker per dag?
Ziekteverzuim is één van de grootste financiële risico’s voor werkgevers. Dit omdat de kosten van een zieke medewerker flink kunnen oplopen, gemiddeld kost een zieke medewerker €250 per dag. Als je te maken krijgt met een langdurig zieke medewerker is dit een kostenpost die sommige ondernemers gewoon niet kunnen dragen. Reken onder andere op de volgende verzuimkosten als jouw medewerker (langdurig) ziek thuis komt te zitten: loondoorbetaling, omzetverlies, kosten arbodienst en bedrijfsarts, verzuimbegeleiding (eigen uren) en eventueel vervanging van jouw zieke medewerker.
Een serieus risico waar veel ondernemers niet aan denken als ze starten met een eerste medewerker. De financiële gevolgen van ziekteverzuim zijn onwijs groot. Het ziekteverzuim van medewerkers is trouwens wel te verzekeren, al zijn deze kosten voor een startende werkgever vaak ook (te) hoog. Wil jij risicoloos werkgeven zonder een verzuimverzekering af te sluiten? Dan is Mettom jouw partij! We berekenen graag jouw all-in prijs voor al jouw personeelskosten.
Re-integratie bij ziekteverzuim
Hoewel het misschien klinkt alsof jouw medewerker pas begint met re-integreren ná het ziekteverzuim is niets minder waar: als jouw medewerker ziek wordt, gaan jullie er samen meteen alles aan doen zodat jouw medewerker weer snel aan het werk kan. Re-integratie start dus eigenlijk al in de eerste week dat jouw medewerker ziek is. Check hieronder de stappen die je volgens de poortwachterswet in ieder geval moet zetten in het kader van de re-integratie:
- Binnen 6 weken moet er een probleemanalyse zijn opgesteld
- Binnen 8 weken moet er een Plan van Aanpak zijn samengesteld
- Als werkgever moet je een re-integratiedossier bijhouden bij dreigend langdurig verzuim
- Iedere zes weken evalueer je samen met je medewerker het Plan van Aanpak
En zo zijn er nog meer stappen die je moet volgen bij de re-integratie van jouw medewerker. Lees hier alle verplichtingen die je hebt in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter.
Verzekeren tegen ziekteverzuim van medewerkers?
Het verzuim van jouw medewerker is (voor een deel) te verzekeren. Een verzuimverzekering is niet verplicht. De kosten van zo’n verzekering kunnen wel oplopen. Als je kiest voor een verzuimverzekering krijg je van de verzekeraar een uitkering waarmee je het loon van jouw medewerker kunt doorbetalen. Let wel op: de meeste verzekeraars hebben een groot eigen risico bij ziekte en soms geldt er ook een maximumbedrag dat de verzekeraar uitkeert als jouw medewerker ziek is. Vaak moet je trouwens, ook als je verzekerd bent, zelf een arbodienst kiezen en een bedrijfsarts regelen. Daarnaast krijgen ondernemers vaak te maken met premiestijgingen. Het risico op verzuim kun je ook makkelijk afdekken door te werken met payrolling organisatie Mettom: wij worden juridisch werkgever van jouw mensen én nemen alle risico’s, ook verzuim, van jou over.
Hulp nodig bij de invulling van goed werkgeverschap?
Wij snappen dat het verzuimrisico jou als beginnend werkgever kan afschrikken. Het is nu eenmaal een groot financieel risico dat je loopt bij het aannemen van personeel. Wil jij de beste werkgever worden voor jouw mensen en invulling geven aan goed werkgeverschap zonder risico te lopen? Dan komt Mettom om de hoek kijken. Wij nemen niet alleen het risico rondom verzuim van je over. Ook alle risico’s rondom wet- en regelgeving kun je aan ons overlaten. Als je kiest voor payrolling Mettom, worden wij juridisch gezien de werkgever van jouw medewerker. Wij zorgen voor tijdige salarisuitbetalingen, secundaire arbeidsvoorwaarden, juridisch waterdichte arbeidscontracten én nemen het ziekterisico van je over. Samen Mettom ben je nu eenmaal een betere en professionelere werkgever dan wanneer je het zelf zou doen. Zet jij de stap en breng je alle risico’s buiten de deur? We vertellen je er graag alles over!