Geboorteverlof betekenis.

Wat is nu eigenlijk geboorteverlof?

Je hoort het wel eens in de wandelgangen, bij het koffieapparaat op kantoor of je hebt het er weleens over met je partner thuis. Maar wie kent nu écht de voorwaarden van geboorteverlof? Wat is de uitkering, hoe vraag je het aan en hoeveel loon krijg je nog? Geen zorgen: we zorgen ervoor dat je na het lezen van deze blog antwoord krijgt op (hopelijk) al je vragen!

Geboorteverlof of partnerverlof

De vrouw heeft recht op zwangerschapsverlof. Dat weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat de partner ook recht heeft op verlof na de geboorte van de baby? Na de geboorte mag je als partner één werkweek wettelijk geboorteverlof opnemen. Hoeveel uur dit precies is, hangt af van je werkweek. Werk je bijvoorbeeld 4 dagen per week, 8 uur per dag? Dan krijg je in totaal 32 uur geboorteverlof: 4 dagen x 8 uur. Gedurende deze verlofdagen is de werkgever verplicht om het salaris door te betalen. Het geboorteverlof kan men opnemen tot vier weken na de bevalling.

Als medewerker heb je recht op geboorteverlof wanneer je getrouwd bent, geregistreerd partner bent, ongehuwd en samenwonend bent óf het kind erkent.

Wat is aanvullend geboorteverlof?

Dankzij de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) in 2020 krijgen partners recht op meer dagen verlof na de bevalling. Dit bevallingsverlof moet je minimaal 4 weken van tevoren aanvragen bij de werkgever. Tijdens dit aanvullend verlof krijg je geen loon, maar heb je recht op een uitkering van het UWV (maximaal 70% van je loon). Deze uitkering wordt aangevraagd door de werkgever bij het UWV.

Wat houdt de WIEG in?

  • Medewerkers kunnen tot maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit is 5 maal de arbeidsduur per week. Voorbeeld: de medewerker werkt 3 dagen per week, 8 uur per dag. Dit betekent maximaal een verlof van 3 x 8 = 24 uur x 5 weken = 120 uur.
  • In overleg met de werkgever mag de medewerker het aanvullende verlof verspreid opnemen.
  • De medewerker is verplicht om het aanvullend verlof binnen 6 maanden op te nemen na de geboorte. 
  • De medewerker is verplicht om eerst het standaard geboorteverlof op te nemen, voordat het aanvullend geboorteverlof gebruikt kan worden.

Wanneer gaat het geboorteverlof in?

Het geboorteverlof gaat in, vanaf de dag na de bevalling. Vanaf dat moment heeft de medewerker 4 weken de tijd om het verlof op te nemen. Het maakt niet uit of de baby direct mee naar huis gaat of eerst nog in het ziekenhuis moet blijven; de periode van 4 weken verandert niet. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden, zodat het verlof binnen deze periode gepland kan worden.

Wie betaalt het geboorteverlof?

Het geboorteverlof wordt gedurende de hele verlofperiode betaald door de werkgever. Tijdens deze periode ontvangt de medewerker 100% van het salaris. Het geboorteverlof is een wettelijke regeling, wat betekent dat de werkgever verplicht is om dit te betalen. Een medewerker hoeft dit dus niet zelf aan te vragen bij een uitkeringsinstantie; het verlof en de betaling worden rechtstreeks via de werkgever geregeld.

Wat is het verschil in verlof tussen vader en moeder?

Als moeder begint het verlof meestal al voor de bevalling. Dit heet dan ook zwangerschapsverlof en duurt maximaal 6 weken vóór de uitgerekende datum. Na de bevalling heeft de moeder recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. In deze periode heeft de moeder tijd om te herstellen om te wennen aan het leven met een pasgeboren baby. In totaal duurt het verlof voor de moeder minimaal 16 weken. Dit wordt volledig doorbetaald. Meestal betaalt het UWV de bevallingsuitkering aan de werkgever. Voor de partner is het geboorteverlof anders geregeld. Na de geboorte heeft de partner recht op één werkweek volledig betaald geboorteverlof. Daarnaast is het mogelijk om aanvullend geboorteverlof op te nemen.

Even samengevat: het verlof van de moeder is langer en gericht op herstel, terwijl het geboorteverlof van de partner korter is en meer bedoeld is om te ondersteunen en tijd door te brengen met de baby en het gezin. Beide regelingen zorgen ervoor dat ouders samen een goede start kunnen maken.

Wat is het verschil tussen geboorteverlof en ouderschapsverlof?

Het geboorteverlof gaat meteen in na de geboorte van de baby en is speciaal bedoeld voor de partner. Dit verlof is relatief kort: de eerste werkweek krijgt de partner volledig betaald verlof. Zoals eerder besproken, kun je ook aanvullend verlof aanvragen. 

Ouderschapsverlof is veel flexibeler. Dit verlof is bedoeld voor beide ouders en kan worden opgenomen tot het kind 8 jaar oud is. Het geeft de mogelijkheid om meer tijd door te brengen met het gezin, door er bijvoorbeeld voor te kiezen om tijdelijk minder te werken. Sinds augustus 2022 is het mogelijk om 9 van de 26 weken ouderschapsverlof betaald op te nemen, maar alleen als je deze weken gebruikt in het eerste levensjaar van je kind. De uitkering is dan 70% van het dagloon. Daarna is ouderschapsverlof onbetaald, tenzij er in de CAO andere afspraken zijn gemaakt. Het is belangrijk om dit altijd goed te checken.

Heb je vragen over geboorteverlof?

Heb je vragen over geboorteverlof? Hoe je dit precies aanvraagt of wat de regels zijn in jouw situatie? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder met advies op maat, zodat je precies weet waar je aan toe bent. 

Meer weten over secundaire arbeidsvoorwaarden?