Blogs.

Pensioenregeling verplicht? Beste werkgever heeft een pensioen!

Pensioenregeling verplicht? We geven je graag antwoord op deze vraag in deze blog. Als je personeel gaat aannemen moet je met veel dingen rekening houden, waaronder de pensioenregeling. Er komt veel kijken bij het aannemen van personeel! Je moet bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst regelen. Een contract met zowel goede primaire arbeidsvoorwaarden als secundaire arbeidsvoorwaarden. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn tegenwoordig minstens zo belangrijk als de primaire arbeidsvoorwaarden. En laat het pensioen daar nu onder vallen! In deze blog nemen we je mee in de volgende onderwerpen:

 1. Is een pensioen regeling verplicht?
 2. Een pensioenregeling hoort bij professioneel werkgeverschap
 3. Misvattingen over pensioen
 4. Een pensioen regelen voor jouw personeel
 5. Pensioen in samenwerking met een payroll bedrijf

Ga jij je eerste medewerker aannemen? Wil je zeker weten dat je alles goed regelt? Vink jouw takenlijst af met onze checklist voor het aannemen van je eerste medewerker!

checklist-personeel-aannemen-pensioenregeling-verplicht

 

pensioenregeling-verplicht-maar-hoort-bij-goed-werkgeverschap

 

Is een pensioenregeling verplicht?

Hoewel een pensioen regeling één van de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden is voor medewerkers, is een pensioen niet altijd verplicht. Als jouw bedrijf onder een cao valt is het soms vanuit de cao verplicht om een pensioen aan te bieden aan je medewerkers. Er is dan een bedrijfstakpensioenfonds waar je je bij moet aansluiten.

Als jouw bedrijf niet onder een cao valt, dit is in de zakelijke dienstverlening meestal het geval, ben je niet verplicht om een pensioen regeling aan te bieden. Een pensioenregeling verplicht? Niet in alle gevallen dus! Als bedrijf zonder cao kun je er dus voor kiezen om geen pensioenregeling af te sluiten voor je personeel.

Pensioenregeling verplicht? Het hoort bij professioneel werkgeverschap!

In gesprek met sommige ondernemers over de pensioenregeling horen wij soms bezwaren tegen het regelen van een pensioenregeling. We horen dan bezwaren zoals:

 • “Ik haal als ondernemer mijn pensioen uit mijn bedrijf, mijn personeel moet het dus ook maar zelf regelen.”
 • “Pensioen is later toch niks meer waard, dus kan ik net zo goed niets regelen voor mijn medewerkers. Dat moeten zij dan zelf maar doen.”
 • “Mijn personeel wil zelf geen pensioen dus ik hoef het dus niet te regelen.”

Deze bezwaren zien wij als professioneel werkgever echt als misvattingen over het pensioen. Het zijn bezwaren die ervoor zorgen dat je niet wordt gezien als goede en professionele werkgever. En deze twee zaken staan bij werkgeverschap op nummer 1!

Wil je alles weten over goed werkgeverschap? En tips over hoe jij de beste werkgever voor je personeel kunt worden? Check ons e-book over goed werkgeverschap!

Download het e-book
 

Misvattingen over een pensioen regeling weerlegd

De misvattingen van sommige ondernemers kunnen we als professioneel werkgever eigenlijk altijd weerleggen, want: goed personeel zorgt voor een groeiend bedrijf. Dus jij moet er alles aan doen om de beste werkgever te worden voor jouw personeel!

Misvatting 1: Mijn personeel moet het zelf regelen, net als ik

Het feit dat jij als ondernemer je pensioen uit je bedrijf haalt is fijn voor jou. Daar heeft jouw personeel echter niks mee te maken. Medewerkers hebben hun salaris om hun vaste lasten mee te betalen, op vakantie te gaan en eventueel de luiers van hun kinderen mee te betalen. Zij hebben dus vaak niet de mogelijkheid om zelf te zorgen voor een aanvullend pensioen. Je bent daar als werkgever dus echt verantwoordelijk voor.

Jij bent verantwoordelijk voor het pensioen van jouw medewerkers: zo laat je zien dat je een professionele en serieuze werkgever bent!

Misvatting 2: Pensioen is later niks meer waard

Onder werkgevers bestaat de angst dat er op pensioenen gekort wordt. Bij een beschikbare premieregeling is dat niet het geval. Er wordt dan namelijk een potje geld opgebouwd op naam en aan het eind van de looptijd wordt hiervan het pensioen aangekocht voor de betreffende medewerker.

Misvatting 3: Mijn personeel wil geen pensioen

De aanname dat je personeel geen pensioen regeling wil, is één van de grootste misvattingen als het gaat om het pensioen. Een pensioenregeling is soms niet verplicht. Toch ben jij de werkgever en verantwoordelijk voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden voor je personeel. Medewerkers vinden het pensioen een hele belangrijke voorwaarde.

Goede medewerkers kiezen voor een professionele werkgever en daar hoort het pensioen bij. Als je geen pensioenregeling en andere secundaire arbeidsvoorwaarden regelt, krijg je nooit de beste medewerkers. Je loopt dus het risico dat je niet de juiste persoon treft en uiteindelijk weer een nieuwe zoektocht moet starten naar de beste medewerker.

Wil jij weten of je alles wel goed op orde hebt als het gaat om jouw personeel? Doe de Mettom Quickscan zodat jij weet waar je nog aan kunt werken en wat jij al helemaal top doet als werkgever!

 

pensioenregeling-regelen-voor-jouw-personeel

 

Een pensioenregeling regelen voor jouw personeel

Het is niet gemakkelijk om een pensioenregeling te regelen voor je personeel. Je kunt dit eigenlijk niet zelf regelen, dus heb je altijd een pensioenadviseur nodig. Bovendien is het pensioen regelen voor je medewerkers lastig om de volgende redenen:

 1. Het regelen van een pensioenregeling is complexe materie. Die adviseur heb je altijd nodig omdat je hier zelf geen expert in bent.
 2. Pensioenafdrachten en pensioenaansluiting zorgen voor een hoop administratie waar je waarschijnlijk niet mee bezig wil zijn.
 3. Het optuigen van een pensioenregeling kost een hoop tijd. Als je snel een eerste medewerker wil aannemen is dit niet wenselijk.
 4. Je hebt weer een aparte factuur van een andere partij. En dat maakt jouw administratie ook nog eens onoverzichtelijk.

Het is dus niet zo gemakkelijk om een pensioenregeling te regelen voor je medewerkers. Gelukkig zijn er ook experts die de gehele rompslomp omtrent pensioen én alle andere zaken rondom het werkgeverschap van je overnemen.

pensioenregeling-verplicht-goed-geregeld-bij-mettom

 

Een pensioen door samenwerking met een payroller

Waarschijnlijk ben je als groeiende ondernemer geen specialist in werkgeverschap. Het kost veel tijd en energie om je te verdiepen in het pensioen. Het is zoals eerder gezegd behoorlijk taaie kost. Ook is het afsluiten van een pensioenvoorziening voor je personeel duur. Wanneer je de samenwerking aangaat met een payrollbedrijf kun je voor een goede pensioenvoorziening kiezen voor je personeel. En hier hoef je zelf niets voor te doen!

Pensioenregeling verplicht? Goed geregeld bij Mettom!

Wij bij Mettom hebben goed en professioneel werkgeverschap hoog in het vaandel staan. Wij vinden het pensioen daarom ook super belangrijk. Als je jouw personeel onderbrengt bij Mettom zorgen wij er daarom standaard voor dat jouw medewerkers kunnen rekenen op een goede pensioenvoorziening. Wanneer je bedrijf niet onder een cao valt is een pensioen niet verplicht, maar onze payrolladviseurs zullen altijd adviseren om het wel te doen. Jouw medewerkers verdienen volgens ons namelijk het beste!

Wil je alle ins en outs weten rondom de pensioenvoorziening die Mettom voor jou kan regelen? En wil je weten wat Mettom nog meer voor jou kan doen zodat jij de beste werkgever blijft voor jouw personeel? Plan een vrijblijvende belafspraak, dan bespreken we samen de mogelijkheden!