Betekenis ouderschapsverlof

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een regeling waarmee medewerkers tijdelijk minder kunnen werken om meer tijd met hun kind door te brengen. Dit geldt voor zowel moeders als vaders en adoptie- of pleegouders. Het verlof is bedoeld om de eerste jaren van een kind bewuster en actiever mee te maken.

Een medewerker kan maximaal 26 keer het aantal werkuren per week opnemen als ouderschapsverlof. Bij een werkweek van 32 uur heeft de medewerker recht op 832 uur ouderschapsverlof (32 x 26).

 

Hoe lang is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof kan flexibel worden opgenomen, bijvoorbeeld verspreid over meerdere maanden of jaren. Ouderschapsverlof bestaat uit in totaal 26 keer het aantal uren dat je medewerker per week werkt. Van dit totaal kan maximaal 9 weken betaald worden via een UWV-uitkering van 70% van het dagloon, mits opgenomen in het eerste levensjaar van het kind.

Is er sprake van adoptie of een pleeggezin? Dan geldt ook het ouderschapsverlof tot het kind 8 jaar is. Het betaalde deel moet binnen een jaar na plaatsing worden opgenomen.

 

Welke regels gelden er voor werkgevers bij ouderschapsverlof?

Als werkgever moet je rekening houden met een paar regels:

✔️ Je mag ouderschapsverlof niet weigeren, tenzij er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn. Bijvoorbeeld als de afwezigheid van een medewerker het voortbestaan van je bedrijf bedreigt.

✔️ Voor ieder kind heeft jouw medewerker recht op dit verlof.

✔️ Bij een tweeling heeft je medewerker recht op twee keer het ouderschapsverlof.

✔️Je medewerker bepaalt (binnen redelijke grenzen) hoe het verlof wordt opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld verspreid over meerdere maanden.

✔️ Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof.

Wil je als werkgever flexibele oplossingen bieden zonder dat je bedrijf in de knel komt? Mettom helpt je met goed werkgeverschap en HR-advies op maat.


Welke regels gelden er voor medewerkers bij ouderschapsverlof?

Voor medewerkers gelden ook een paar voorwaarden:

✔️ Het onbetaalde ouderschapsverlof mag direct bij indiensttreding worden aangevraagd. Voor het betaalde deel (9 weken) moet je medewerker minimaal een jaar in dienst zijn.
✔️ Het ouderschapsverlof moet minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk worden aangevraagd.
✔️ Betaald ouderschapsverlof moet worden opgenomen voor de eerste verjaardag van het kind.

 

Ouderschapsverlof

 

Is er een verschil in ouderschapsverlof bij moeders en vaders?

In Nederland zijn de regels voor ouderschapsverlof behoorlijk rechtgetrokken voor beide ouders van het pasgeboren kind. Zo kunnen beide ouders tot 9 weken van het ouderschapsverlof betaald opnemen binnen het eerste levensjaar van het kind.

Maar wat zijn de verschillen? Het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof is er natuurlijk alleen voor de moeder (minimaal 16 weken). De partner heeft daarentegen aanvullend recht op:

  • 1 week geboorteverlof (100% loon, doorbetaald door werkgever).
  • 5 weken aanvullend geboorteverlof (binnen 6 maanden na geboorte, met 70% loon via het UWV).

Dus: het ouderschapsverlof zelf is gelijk voor beide ouders, maar de moeder heeft extra verlof rondom de bevalling, en de partner heeft aparte geboorteverlofregelingen.



Wat is het verschil tussen ouderschapsverlof en zwangerschapsverlof?

Veel ondernemers halen de twee termen ouderschaps- en zwangerschapsverlof door elkaar. Het verschil is:

✅ Zwangerschaps- en bevallingsverlof is verplicht en volledig betaald via het UWV (16 weken).
✅ Ouderschapsverlof is vrijwillig en deels onbetaald, bedoeld om langer tijd door te brengen met het kindje.

 


Vragen over ouderschapsverlof? Mettom helpt!

Wil je weten hoe je ouderschapsverlof soepel regelt in jouw bedrijf? Of zoek je een manier om flexibel om te gaan met verlofaanvragen zonder je planning overhoop te gooien? Mettom helpt ondernemers met praktisch HR-advies en slimme oplossingen. Neem dus contact met ons op als je vragen hebt over onze dienstverlening.


Meer weten over wet- en regelgeving omtrent personeel?