Blogs.

Netwerken: 10 tips om van netwerken een succes te maken!

Netwerken: wanneer je als ondernemer wilt groeien is het bezoeken van een netwerkbijeenkomst volgens ons een vereiste. Het opbouwen van een relevant netwerk voor je bedrijf is een voorwaarde om je bedrijf te laten groeien. Misschien heb je al helder waar jouw potentiële klanten zitten, maar met een groot netwerk is het makkelijker om deze prospecten te bereiken. Wil jij beter worden in netwerken? Wil je weten welke netwerkbijeenkomst het beste bij jou past? Of wil je netwerkbijeenkomsten zoeken maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan verder voor onze 10 tips voor effectief netwerken.

  1. Sluit als gast aan bij verschillende netwerken
  2. Netwerken zoeken: kies een netwerkbijeenkomst die goed bij je past
  3. Stel jezelf doelen als het gaat om netwerken
  4. Maak een goede elevator pitch om succesvol te netwerken
  5. Laat een goede indruk achter tijdens de netwerkbijeenkomst
  6. Luister naar jouw gesprekspartner
  7. Ga niet alleen voor je eigen succes, netwerken is ook geven
  8. Volg nieuw opgedane contacten uit je netwerk op
  9. Maak connecties op LinkedIn
  10. Maak actief gebruik van elkaars netwerk

Hieronder lees je een uitgebreide omschrijving van alle netwerk tips die wij hebben om effectief te netwerken!

Liever later lezen? Download de whitepaper!
 
keuze-maken-voor-netwerken

 

Keuze netwerken

1. Sluit als gast aan bij verschillende netwerkbijeenkomsten
Sluit voordat je lid wordt van een netwerkclub als gast aan bij verschillende netwerken. Bij veel netwerkbijeenkomsten is dit gewoon mogelijk en op deze manier kun je makkelijk aftasten of een bepaald netwerk bij jou past. Door regelmatig als gast aan te sluiten bij verschillende netwerken leer je natuurlijk ook snel andere ondernemers kennen. Zie het dus als een win-winsituatie. In de regio zijn er overigens veel netwerken in Brabant en netwerken in Eindhoven. BNI heeft verschillende chapters in voor netwerken in Brabant en ook Netwerk Brabant is een goede als je op zoek bent naar een netwerk in Brabant of een netwerk in Eindhoven. Bij Mettom zijn alle payrolladviseurs overigens aangesloten bij verschillende netwerken. Je kunt dus ook een keer aansluiten bij een netwerkbijeenkomst bij een van ons.

Check hier 5 business clubs in Brabant


2. Netwerken zoeken: kies een netwerkbijeenkomst die goed bij je past
Kies, nadat je een aantal keer als gast mee bent geweest naar netwerkbijeenkomsten, een netwerk dat goed bij je past. Kies wanneer jij een informeel bedrijf hebt bijvoorbeeld niet voor een netwerk waar je iedereen in een driedelig pak hebt gezien. Netwerken met deze ondernemers past waarschijnlijk niet bij jouw bedrijf. Ben jij ’s ochtends echt niet te genieten (zelfs niet na 3 grote koppen koffie)? Kies dan voor netwerken die ’s avonds netwerkbijeenkomsten houden. Wanneer je goed voor ogen hebt welke netwerkwerkbijeenkomst bij jou past zit je straks niet met hoge lidmaatschapskosten voor een netwerk waar je niets uithaalt. Ook zul je zien dat, als je een netwerk kiest dat perfect bij je past, je veel energie haalt uit jouw gekozen netwerk.

Doelen stellen voor netwerken

3. Stel jezelf doelen als het gaat om netwerken
Spreek met jezelf af hoeveel afspraken je uit een bepaalde netwerkbijeenkomst wilt halen. Lukt dit? Top! Ga zo door of stel andere, ambitieuzere doelen voor het netwerken. Lukt dit niet? Ga dan na waar dit door komt en pas eventueel je netwerk strategie aan. Je kunt natuurlijk niet na één netwerkbijeenkomst concluderen of jouw netwerk strategie werkt. Evalueer je strategie dus pas na een aantal netwerkbijeenkomsten. Wanneer je bewust bezig bent met jouw doelen zul je na verloop van tijd merken dat je doelen ervoor zorgen dat je meer uit de netwerken haalt. Wat je trouwens ook kunt doen ter voorbereiding van je netwerkbijeenkomsten is alvast een prospectlijst te maken waarin je opneemt wie je zou willen benaderen van welk bedrijf. Dit kun je ook opnemen in je doelenlijst voor het netwerken!

Wanneer je bewust bezig bent met jouw doelen zul je na verloop van tijd merken dat je doelen ervoor zorgen dat je meer uit de netwerken haalt.

uitstraling-netwerken

 

Jouw uitstraling tijdens netwerken en de elevator pitch

4. Maak een goede elevator pitch om succesvol te netwerken
Bij succesvol netwerken hoort ook een goede elevator pitch. Bedenk een elevator pitch die past bij jou als persoon zodat je de pitch goed kunt onthouden. Hierdoor weet je zeker dat je je elevator pitch tijdens het netwerken met gemak en vol enthousiasme kunt overbrengen. Oefening baart trouwens kunst en dat geldt ook voor een elevator pitch. Oefen je pitch dus een paar keer voordat je gaat netwerken zodat je zelf ziet hoe je overkomt.

Wil je meer weten over het maken en geven van een elevator pitch tijdens een netwerkbijeenkomst? We hebben hier een whitepaper over geschreven! Lees hem hier of download hem hier voor een later tijdstip.

Lees de whitepaper over de elevator pitch


5. Laat een goede indruk achter tijdens de netwerkbijeenkomst
Zorg ervoor dat je een goede indruk achterlaat tijdens een netwerkbijeenkomst. Non-verbale communicatie zegt misschien nog wel meer dan verbale communicatie. Zorg er dus voor dat je een krachtige indruk maakt. Schouders naar achteren, een open houding en een stevige handdruk zijn ingrediënten voor een zelfverzekerde houding. Kun jij hulp gebruiken met hoe je zelfverzekerder over kunt komen? VitaalGezond heeft hier een interessante blog over geschreven. Zij hebben zelfs een test gemaakt waardoor je ontdekt hoe zelfverzekerd je zelf bent en je ontvangt meteen een gratis e-book om zelfverzekerder te worden.

Netwerken is luisteren en geven!

6. Luister goed naar jouw gesprekspartner
Ben tijdens een netwerkbijeenkomst niet constant zelf aan het woord maar luister vooral ook goed naar je gesprekspartner. Hij of zij vindt het fijn om aan het woord te zijn en te vertellen over zijn of haar business. Doordat je goed luistert tijdens het netwerken vindt jouw gesprekspartner je waarschijnlijk interessanter. Vraag ook door zodat je goed weet waar je gesprekspartner naar op zoek is. Wanneer je goed luistert en doorvraagt kun je tijdens het netwerk makkelijk verbindingen maken met andere relaties en door verbindingen te maken zullen andere ondernemers jou ook verbinden aan bedrijven waar jij naar op zoek bent.

Wanneer je goed luistert en doorvraagt kun je tijdens het netwerken makkelijk verbindingen maken met andere relaties.

7. Ga niet alleen voor je eigen succes, netwerken is ook geven
Netwerken betekent niet alleen dat je andere ondernemers vraagt om ‘lijntjes’ met andere ondernemers. Het betekent ook dat je andere ondernemers aan elkaar verbindt zonder dat jij hier een actieve rol in hebt. Je haalt hier commercieel gezien misschien niet direct iets uit maar het helpt je wel om de gunfactor te krijgen. Op een zeker moment kun je namelijk verwachten dat jij verbonden wordt aan een potentiële klant.

opvolgen-van-contacten

 

Gebruikmaken van nieuwe contacten

8. Volg nieuw opgedane contacten uit je netwerk op
Waarschijnlijk kom je na een netwerkbijeenkomst terug met een flinke stapel visitekaartjes. Laat deze kaartjes niet ergens slingeren maar geef meteen gevolg aan de contacten die je hebt opgedaan tijdens het netwerken. Bel of mail ze dus om een (netwerk)afspraak te maken. Waarschijnlijk haal je uit het nabellen van je contacten uit het netwerk veel afspraken: jullie zijn groeiende ondernemers en allebei op zoek naar leads. Op deze manier kunnen jullie bekijken of jullie vanuit jullie eigen bedrijven iets voor elkaar kunnen betekenen of dat jullie elkaar aan andere ondernemers kunnen verbinden.

9. Maak connecties op LinkedIn
Het is slim om ondernemers die je hebt ontmoet te connecten op LinkedIn. Ook als je hem of haar slechts één keer ontmoet hebt en niet verwacht dat je met deze ondernemer zaken zal doen in de toekomst kan het zinvol zijn om al je contacten vanuit netwerken op LinkedIn toe te voegen. Op deze manier kun je namelijk in de gaten houden wat jouw contact bezighoudt en op een later moment kun je zo beter op zijn behoeften inspelen. Wie weet wordt dit ooit nog een prospect of kun je via LinkedIn in contact komen met andere ondernemers via zijn of haar netwerk.

10. Maak actief gebruik van elkaars netwerk
Als je met een ondernemer die je via een netwerkbijeenkomst hebt leren kennen een (netwerk)afspraak inplant is het wellicht interessant om vooraf aan te geven dat je ervoor openstaat dat diegene bij jouw LinkedIn connecties kijkt of daar voor hem interessante relaties bij zitten. Jij kunt dit vervolgens ook bij hem doen en zo kunnen jullie de afspraak meteen gebruiken om elkaar in contact te brengen met potentiële klanten. Wellicht een beetje direct, maar als het bij je past het proberen waard. Door optimaal van elkaars netwerk gebruik te maken zul je zien dat je veel meer haalt uit het netwerken dan je in eerste instantie zou denken!

Netwerken = fun

Als je er eenmaal lekker in zit is netwerken een peulenschil. Gebruik deze tips als naslagwerk maar zie het niet als de enige waarheid: zorg ervoor dat je jouw eigen stijl van netwerken krijgt en bouw relaties op. Zo zul je zien dat netwerken zijn vruchten afwerpt en je jouw bedrijf door middel van netwerken kunt laten groeien! Wil jij meer weten over netwerken? MKB Servicedesk heeft ook een interessant artikel geschreven over netwerken, hoe doe je dat? Wil je een keer mee naar een netwerk met een van onze payrolladviseurs? Neem dan contact met ons op!

Lees hier ons artikel over business clubs in Brabant!