Wat is een vast contract?

Een vast contract wordt juridisch gezien een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd genoemd. Een vast contract is een arbeidsovereenkomst zonder einddatum. Het contract loopt pas af door opzegging of ontslag. Een vast contract is dus hetzelfde als een contract voor onbepaalde tijd.

Wanneer vast contract geven aan je medewerker?

Je kunt een medewerker een contract voor onbepaalde tijd geven op het moment dat je weet dat je medewerker de kwaliteiten heeft om zijn functie goed uit te voeren en goed binnen het team past. Als je denkt dat dit wel goed zit dan is het misschien een goed moment om een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden aan je medewerker.

Je geeft meestal eerst een (of meerdere) bepaalde tijd contract(en) voordat je overgaat tot het aanbieden van een contract voor onbepaalde tijd. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een jaarcontract.

Volgens de wet kun je jouw medewerker gedurende 3 jaar 3 tijdelijke contracten aanbieden die elkaar met hoogstens 6 maanden opvolgen. Het vierde contract wordt automatisch een vast contract. Dit wordt ook wel de ketenregeling genoemd. Deze regeling kan overigens anders zijn als er bijvoorbeeld een cao van toepassing is.

Proeftijd bij een vast contract

Als je iemand meteen een vast contract wilt bieden kun je een proeftijd opnemen van maximaal 2 maanden. Dit kan alleen als dit het eerste contract is van de medewerker. Dus nooit als een medewerker al een of meerdere contract(en) voor bepaalde tijd heeft gehad. Het is niet aan te raden om iemand meteen bij aanvang van het dienstverband een contract voor onbepaalde tijd te bieden. Je hebt volgens ons namelijk wel meer dan 2 maanden nodig om je medewerker te leren kennen en te beoordelen of deze medewerker de kwaliteiten heeft om de functie uit te voeren.

Beëindiging dienstverband bij een vast contract

Je kunt niet zomaar een medewerker ontslaan bij een contract voor onbepaalde tijd (en ook niet in de looptijd van een contract voor bepaalde tijd). Je hebt dan namelijk te maken met de wettelijke regels die gelden omtrent ontslag. Ook kan je medewerker niet zomaar ontslag nemen. Hij of zij moet zich namelijk altijd houden aan de opzegtermijn die voor jouw personeel geldt. Voor jou als werkgever geldt overigens ook een opzegtermijn bij een vast contract.

Let er bovendien op dat als jij de medewerker ontslaat, je de medewerker vaak nog een transitievergoeding dient te betalen. De medewerker heeft hier vanaf de eerste werkdag recht op. De hoogte hiervan is wettelijke bepaald. Als de medewerker zelf ontslag neemt, hoef je deze transitievergoeding niet te betalen.

Meer weten over wet- en regelgeving omtrent personeel?

vast-contract-en-wab

Blog: Wat houdt de Wet Arbeidsmarkt in Balans in?

De Wet Arbeidsmarkt in Balans moet vast personeel financieel aantrekkelijker maken. Lees in onze blog alles over deze wetgeving.

voordelen-payroll

Blog: Regels tijd voor tijd

Wat is de huidige regelgeving omtrent tijd voor tijd? En waar moet je rekening mee houden. Je leest het in deze blog.

Ik wil graag een
belafspraak inplannen.

Wil je meer weten over onze payrolldienstverlening en kennismaken met ons? Plan dan een belafspraak in met één van onze payrolladviseurs en je wordt op een door jou gekozen datum en tijdstip gebeld.

    9 .4
    9 .4
    Bij ons draait alles om zeer tevreden klanten.
    Sluiten