Personeel aannemen als zzp’er: kan dat?
Geplaatst op 9-10-2023
We horen het steeds vaker: zzp’ers die het veel te druk krijgen in hun eentje en de stap willen zetten naar het aannemen van personeel. Personeel kan zo’n ondernemer natuurlijk helpen om nog succesvoller te worden en te groeien. Bovendien zien ook zzp’ers ook steeds vaker dat in teamverband werken leuker is dan alleen op een eilandje. Maar mag een zzp’er personeel aannemen? Of is een zelfstandige zonder personeel iemand die altijd alleen moet blijven omdat hij of zij ervoor gekozen heeft om als zzp’er te werken? In deze blog geven we antwoord op die brandende vraag: personeel aannemen als zzp’er, kan dat?
Weten waar je rekening mee moet houden als je personeel aanneemt? Download onze checklist!
Mag je als zzp’er personeel aannemen?
Een zzp’er staat bij de Kamer van Koophandel vaak ingeschreven als eenmanszaak. En die naam suggereert dat een zzp’er geen personeel zou kunnen aannemen. Niets is echter minder waar: ook als je eenmanszaak hebt, mag je personeel aannemen. Als je een medewerker aanneemt, ben je alleen geen zzp’er meer. Je kunt jouw rechtsvorm ‘eenmanszaak’ wel gewoon behouden. Houd er wel rekening mee dat je als zzp’er privé verantwoordelijk bent voor eventuele schulden. Als je mensen aanneemt, horen die daar ook bij. Je bent dus ook privé verantwoordelijk voor het nakomen van je financiële verplichtingen richting jouw medewerkers. Je kunt als zzp’er dus gewoon personeel aannemen, maar houd altijd rekening met de verplichtingen die je krijgt als je mensen in dienst neemt.
Hoeveel personeel mag een zelfstandige hebben?
Als zzp’er is er geen limiet aan het aantal medewerkers dat je mag aannemen. Je mag als zelfstandige dus zoveel mensen aannemen als je zelf wil. Houd er wel rekening mee dat je als eenmanszaak altijd hoofdelijk aansprakelijk blijft voor eventuele schulden en dus ook voor de kosten die te maken hebben met jouw personeel. Neem dus nooit zomaar heel veel mensen aan terwijl je er eigenlijk helemaal niet zeker van bent dat je deze mensen ook voor de langere termijn kunt uitbetalen.
Wil jij weten of jij er klaar voor bent om je eerste medewerker aan te nemen? Check hoeveel vinkje jij kunt zetten!
Zelfstandige met personeel
Wanneer je als zzp’er personeel aanneemt, word je natuurlijk niet ineens een zelfstandige met personeel. Vanaf het moment dat je een medewerker in dienst hebt, ben je een ondernemer met personeel. En dat is voor veel zzp’ers vanzelfsprekend een grote stap. Bij het aannemen van een eerste medewerker komt bovendien veel kijken. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Denk onder andere aan het volgende:
- Werving en selectie van je eerste medewerker
- Het aanmelden als werkgever bij de Belastingdienst
- Bepalen van goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden
- Opmaken van een juridisch waterdichte arbeidsovereenkomst
- Je inlezen in verplichtingen rondom verzuim en pensioen
Er zijn trouwens nog veel meer werkzaamheden waar je aan moet denken als je voor het eerst iemand gaat aannemen. Het aannemen van personeel is nogal risicovol, zeker voor een zzp’er. Daarnaast moet je over de nodige kennis beschikken als het gaat om werkgeverschap. Heb jij dat in huis?
Personeel vinden als zzp’er
Het vinden van personeel is in de huidige arbeidsmarkt super moeilijk: er zijn meer vacatures dan dat er mensen beschikbaar zijn. Als zzp’er, een onervaren werkgever, is het vaak nog een stukje moeilijker om die juiste medewerker te vinden om bij te dragen aan de groei van jouw bedrijf. Jij moet voor een potentiële medewerker een aantrekkelijke werkgever zijn waar hij of zij voor wil werken. Probeer jezelf daarom te onderscheiden van de ‘grotere jongens’ en pak het helemaal professioneel aan. Denk bijvoorbeeld aan aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, opleidingsmogelijkheden en zorg voor een inspirerende werkplek. Uiteraard zijn er nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden als je op zoek gaat naar jouw eerste medewerker. Download onze whitepaper voor de werving van personeel zodat je niets vergeet!
Beperk de risico’s als zelfstandige met personeel
Wanneer je personeel gaat aannemen, krijg je te maken met veel verschillende risico’s. Risico’s die je financieel gezien wellicht helemaal nog niet aan kunt. Daarnaast heb je het waarschijnlijk erg druk als ondernemer (anders zou je misschien wel zzp’er zijn gebleven) en wil je de focus houden op de groei van jouw bedrijf. Door alle extra werkzaamheden die komen kijken bij het aannemen van personeel kan dit jou ontzettend afleiden. De risico’s waar je onder andere rekening mee moet houden zijn de volgende:
- Onvolledige arbeidsvoorwaarden waardoor mensen niet voor jou kiezen of weer snel weg zijn naar een andere werkgever.
- Je bent niet op de hoogte van wet- en regelgeving waardoor je voor flinke boetes kan komen te staan en juridische problemen kunt krijgen.
- Ziekteverzuim van je medewerker: een zieke medewerker kost gemiddeld €250 per dag. Heb jij een buffer om die kosten te dragen?
Gelukkig kun je de risico’s rondom personeel makkelijk buiten de deur brengen. Het is niet zo gek dat je geen kaas hebt gegeten van personeelszaken. Gelukkig hebben wij dat wel! Zou het niet heel handig zijn als je alle risico’s kunt onderbrengen bij één partij en voor al jouw personeelszaken slechts één factuur krijgt? Door gebruik te maken van de payroll diensten van Mettom, heb je enkel te maken met de payroll kosten die alle kosten rondom personeel dekken.
Mettom Payrolling maakt werkgeven een stukje makkelijker én Mettom kies je voor risicoloos werkgeven. Benieuwd wat dat betekent? Download ons e-book of plan meteen een vrijblijvende belafspraak met één van onze HR experts.
Wat dekt het payroll tarief?
- Het opmaken van arbeidsovereenkomsten
- Het verzuimrisico
- Een pensioenregeling
- Juridische ondersteuning
- Secundaire arbeidsvoorwaarden
- Administratie taken
De calculator heeft z’n werk gedaan!
Onze calculator geeft een indicatie op basis van een factor. Jouw payroll tarief bedraagt tussen:
Het berekenen van een exacte factor is afhankelijk van een aantal bedrijfsspecifieke zaken. Om je zo goed mogelijk te adviseren maken we graag een kostenberekening op maat. Onze deskundige adviseurs helpen je om jouw situatie en behoefte in kaart te brengen geven je een berekening die volledig aansluit bij jouw bedrijf.
- Arbeidscontracten
- Pensioenregeling
- Verzuimrisico
- Salarisadministratie
- En nog veel meer....
Vraag nu vrijblijvend een voorstel op maat aan!