Betekenis proeftijd.
- home
- betekenis proeftijd
De proeftijd is een belangrijke periode voor zowel werkgevers als medewerkers. Het is een waardevolle kennismakingsperiode waarin beide partijen kunnen ontdekken of er een klik is. Maar wat betekent proeftijd nou en welke regels gelden er allemaal als je iemand aanneemt? Bij Mettom helpen we je graag om elke vraag te beantwoorden.
Wat is een proeftijd?
Wanneer een medewerker een eerste contract tekent bij een nieuwe werkgever wordt er vaak een proeftijd in het contract opgenomen. Deze proeftijd is een soort kennismakingsperiode tussen de medewerker en de werkgever. Het contract kan in de proeftijd door de werknemer, maar ook door de werkgever, zonder opzegtermijn worden opgezegd. Mocht de samenwerking tijdens de proeftijd dus niet bevallen dan kan de arbeidsovereenkomst tijdens deze periode nog op een eenvoudige manier worden beëindigd.
Wat zijn de regels omtrent een proeftijd?
De regels bij de proeftijd zijn duidelijk vastgelegd in de wet. Wij zetten ze voor jou op een rijtje:
- Bij een contract van zes maanden of korter: geen proeftijd.
- Bij een contract tussen zes maanden en twee jaar: maximaal één maand.
- Bij een contract van twee jaar of langer: maximaal twee maanden.
- Bij een contract voor onbepaalde tijd: maximaal twee maanden.
Tijdens de proeftijd kunnen zowel de werkgever als de medewerker de arbeidsovereenkomst direct beëindigen zonder opzegtermijn. Het is belangrijk dat de proeftijd schriftelijk in het contract staat en dat deze voor beide partijen even lang is. Zo weet je precies waar je aan toe bent en dan kan de samenwerking op een goede manier starten.
Moet een proeftijd worden opgenomen in het contract?
Een proeftijd opnemen in een arbeidsovereenkomst is niet verplicht, maar komt wel vaak voor. Een proeftijd duurt maximaal 1 of 2 maanden. De duur hiervan is afhankelijk van enkele factoren.
De proeftijd mag maximaal 1 maand duren (tenzij anders overeengekomen in de cao) bij:
- een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van meer dan 6 maanden en korter dan 2 jaar
- een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder vaste einddatum
De proeftijd mag maximaal 2 maanden duren bij:
- een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor 2 jaar of langer
- een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
Op het moment dat een medewerker een contract krijgt van 6 maanden of korter is het niet mogelijk om een proeftijd in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Je ziet daarom vaak dat een contract van een nieuwe medewerker minstens 7 maanden duurt, zodat er een proeftijd kan worden opgenomen.
Hoe lang duurt de proeftijd?
De duur van de proeftijd is verschillend en dat is afhankelijk van de aard van het dienstverband en de cao-afspraken. In Nederland is de maximale duur van een proeftijd wettelijk vastgesteld en bedraagt deze (normaal gesproken) maximaal twee maanden als we spreken over een fulltime dienstverband. Voor tijdelijke contracten van zes maanden of korter mag de proeftijd niet langer zijn dan één maand. Laat je altijd goed adviseren over de specifieke voorwaarden die van toepassing zijn op jouw bedrijf. Hulp nodig? Neem contact met ons op!
Opzeggen in de proeftijd
Zowel jij als werkgever als de medewerker kunnen de arbeidsovereenkomst in de proeftijd altijd opzeggen. In de proeftijd geldt geen opzegtermijn. Lekker makkelijk, omdat dit flexibiliteit biedt voor beide partijen om snel te reageren als de verwachtingen toch niet naar wens zijn.
Waarom is een proeftijd belangrijk?
De proeftijd is een periode die belangrijk is voor zowel werkgever als de medewerker. Past de medewerker in onze bedrijfscultuur en wordt de rol goed opgepakt? Bij Mettom ondersteunen we werkgevers bij het effectief inzetten van de proeftijd en zorgen we ervoor dat alles soepel verloopt. Zo kan er vertrouwen opgebouwd worden aan een (eventuele) verdere succesvolle samenwerking.
Ben je benieuwd hoe je op de best mogelijke manier personeel kunt werven en aannemen? Ontdek onze deskundige begeleiding bij het werven van personeel en aannemen van personeel om het meeste uit de proeftijd en de volledige wervingsprocedure te halen. Bij Mettom staan we klaar om je te helpen bij elke stap van het proces!
Meer weten over arbeidsvoorwaarden?
Blog: Welke secundaire arbeidsvoorwaarden kan ik bieden?
Lees in deze blog alles over de secundaire arbeidsvoorwaarden die je kunt bieden aan jouw personeel.