Goed werkgeverschap betekenis.
- home
- goed werkgeverschap betekenis
Wat is goed werkgeverschap?
Goed werkgeverschap, wat houdt dat precies in? Vanuit de wetgeving is het verplicht om je als goede werkgever te gedragen. In artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek is precies vastgelegd hoe je om zou moeten gaan met goed werkgeverschap. In deze wet staat de volgende passage: ‘De werkgever en de werknemer zijn verplicht zich als een goed werkgever en een goed werknemer te gedragen’. Goed werkgeverschap (volgens de wetgeving) houdt in dat je je als werkgever goed dient te gedragen ten opzichte van jouw medewerker. Je weegt dus ook de belangen van je werknemer mee in de keuzes en afwegingen die je maakt.
6 beginselen van goed werkgeverschap
Om de wetgeving omtrent goed werkgeverschap duidelijker te maken en handen en voeten te geven zijn er 6 beginselen samengesteld. Op deze manier wordt de wetgeving omtrent goed werkgeverschap concreter gemaakt.
- Zorgvuldigheidsbeginsel: je moet je als werkgever zorgvuldig gedragen. Als jij ingrijpende beslissingen wilt maken moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je overlegt met je medewerkers. Weeg niet alleen je eigen belangen mee als je voor belangrijke beslissingen komt te staan, maar denk ook aan de belangen van jouw personeel.
- Gelijkheidsbeginsel: behandel elke werknemer op een gelijke manier.
- Vertrouwensbeginsel: zorg ervoor dat jouw medewerkers je kunnen vertrouwen en maak verwachtingen waar.
- Maak geen misbruik van je positie: je mag als werkgever geen misbruik maken van je sterkere positie die je hebt ten opzichte van je medewerker.
- Motiveer je beslissingen: als je een belangrijke beslissing neemt moet je deze motiveren richting je personeel.
- Zorg voor een behoorlijke verzekering: zorg als werkgever voor een ongevallenverzekering voor je medewerkers.
Waarom is goed werkgeverschap belangrijk?
Goed werkgeverschap is belangrijk omdat je je aan de wetgeving dient te houden. Uiteraard zijn er meerdere redenen waarom goed werkgeverschap belangrijk is. Als je een stapje extra zet om de beste werkgever te worden voor jouw personeel, zie je dat jouw medewerkers jou beoordelen als goede en professionele werkgever. Door aandacht te besteden aan goed werkgeverschap zijn jouw medewerkers gemotiveerder, gelukkiger en blijven zij langer bij je werken.
Op welke manieren kun je de beste werkgever worden?
Er zijn verschillende manieren om je bezig te houden met goed werkgeverschap. Allereerst is het heel belangrijk dat je je aan de 6 beginselen houdt. Er zijn echter meer manieren om de beste werkgever te worden voor jouw personeel.
- Ben transparant en creëer betrokkenheid: neem jouw medewerkers mee in de financiële cijfers van je organisatie. Hierdoor creëer je begrip en betrokkenheid onder je personeel.
- Zorg voor een professionele basis: als werkgever moet je alles goed op orde hebben. Zorg bijvoorbeeld voor een complete en juiste personeelsadministratie, dat het salaris altijd op tijd gestort wordt, voor een pensioenregeling en een overzichtelijk verlofportaal. Het werkgeverschap voor jouw medewerkers moet professioneel geregeld zijn.
- Doe eens iets extra’s: laat zien dat je jouw personeel waardeert. Door bijvoorbeeld een kleinigheidje te geven voor Sinterklaas of een persoonlijk kaartje te sturen als je medewerker jarig is laat je zien dat je betrokken bent bij je personeel.
- Zorg voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden: denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede pensioenregeling, opleidingsmogelijkheden voor je personeel en een WGA-aanvullingsverzekering. Hierdoor laat je mede zien dat je een goede werkgever bent.
10 tips voor goed werkgeverschap
Kun jij tips voor goed werkgeverschap gebruiken? Werkgeven is volgens ons namelijk een vak apart. Wij bij Mettom weten dat als geen ander. Goed werkgeverschap en de invulling hiervan vinden ondernemers soms lastig want: je bent ondernemer geworden om bezig te zijn met je passie en werkgeverschap maakt eigenlijk geen onderdeel uit van jouw passie. Hieronder lees je onze tips voor goed werkgeverschap.
1. Heb vertrouwen in je personeel
Wanneer je je medewerkers het gevoel geeft van vertrouwen voelen zij zich meer betrokken bij jou, groeien ze en zullen ze jou meer waarderen. Ook voelen ze zich meer thuis binnen jouw bedrijf. Probeer dus niet alles te controleren wat je medewerkers doen maar geef ze de vrijheid die ze nodig hebben. MT schreef een interessant artikel over het vertrouwen in personeel. Lees hun tips hier.
2. Ben transparant als werkgever en creëer betrokkenheid
Neem je medewerkers mee in de besluitvoering, vertel erover of betrek je personeel er actief bij. Bij Mettom hebben we bijvoorbeeld iedere 8 weken een meeting met het hele team waarin operationele en strategische zaken en financiële cijfers gedeeld worden. Ook is er iedere maand een denktank: binnen deze sessies bespreken we met een groep collega’s een bepaald onderwerp en doen we samen ideeën op. Iedereen heeft inspraak en naar ieders inbreng wordt ook echt geluisterd!
Ook in de huidige tijd waar veel mensen thuis werken is het heel belangrijk om betrokkenheid te creëren bij je medewerkers. Lees er meer over in onze blog!
3. Zorg dat alle administratie goed geregeld is
Zorg ervoor dat je alle administratie omtrent jouw personeel goed geregeld hebt. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een juridisch onderbouwde arbeidsovereenkomst, het op tijd uitbetalen van het salaris en de daarbij horende loonstroken, het afsluiten van verschillende verzekeringen en een pensioenregeling, de begeleiding en administratie omtrent ziekte en ga zo maar door. Kortom: zorg voor een professionele basis voor jouw medewerkers! Heb jij geen idee hoe je invulling moet geven aan deze administratieve rompslomp? Mogelijk is een samenwerking met Mettom een goede optie om invulling te geven aan goed werkgeverschap!
Hoe heb jij jouw personeelszaken geregeld? Doe onze gratis Mettom Quickscan en ontdek hoe jij ervoor staat met je personeelszaken.
4. Bied secundaire arbeidsvoorwaarden
Naast goed geregelde administratie, een goede werksfeer en een leuk salaris vinden steeds meer mensen de secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker en belangrijker. Wanneer jij als werkgever bijvoorbeeld opleidingen biedt, collectiviteitskortingen, extra verzekeringen zoals een WGA-aanvullingsverzekering of korting op de sportschool zien mensen jou als een goede werkgever die veel om zijn personeel geeft. Bij Mettom heeft iedere medewerker toegang tot een online opleidingsportaal, we bieden korting op uitjes middels het Mettom Voordeelplatform en hebben verschillende collectiviteitskortingen in het arbeidsvoorwaardenpakket voor de invulling van goed werkgeverschap.
5. Neem een HR-medewerker aan of schakel met een professional
Heb je geen idee hoe je alle administratie en rompslomp uit tip 3 en 4 in je eentje moet regelen? Neem dan bijvoorbeeld een HR-medewerker aan. Wil je écht ontzorgd worden? Bij Mettom zijn we specialist in goed werkgeverschap. Als je met ons de samenwerking aangaat regelen wij alle administratie én bieden we jouw medewerkers een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals de in tip 4 genoemde WGA-aanvullingsverzekering, scholing en collectiviteitskortingen) zodat jouw medewerkers blij zijn met jou als werkgever.
6. Behandel medewerkers gelijk maar houd rekening met verschillen
Behandel al jouw medewerkers gelijk maar weet tegelijkertijd dat niemand hetzelfde is en dus hetzelfde behandeld moet worden. Iedereen is anders en daardoor heeft iedereen ook een andere aansturing nodig vanuit zijn of haar manager. Trek niemand voor zodat iedereen een goed gevoel heeft bij jou als werkgever. Stel jezelf als werkgever ook niet voelbaar boven je medewerkers. Door meer naast je personeel te staan ben je toegankelijk en sta je meer open voor je personeel. Je medewerkers hebben hierdoor het gevoel dat zij met hun verhaal bij je terecht kunnen.
7. Voer ontwikkelgesprekken met je medewerkers
Voer ontwikkelingsgesprekken niet enkel om te beoordelen maar om te kijken waarin jouw medewerker zich wil ontwikkelen. Als je openstaat voor de ambities van jouw medewerkers en echt luistert in dit soort gesprekken zul je zien dat je medewerkers zich op persoonlijk en professioneel vlak verder ontwikkelen. Zij voelen zich gewaardeerd én zullen beter functioneren! Een win-winsituatie dus.
8. Doe iets extra’s voor je medewerkers
Doe iets extra’s voor je medewerkers om ze te laten zien dat je om ze geeft. Dit kan je in kleine dingen laten zien door altijd fruit in de kantine neer te zetten of grootser met taart en bloemen als iemand een paar jaar voor je werkt. Ook kun je tijdens speciale momenten zoals Pasen of Sinterklaas een kleinigheidje op de bureaus van je medewerkers leggen. Door kleine dingen te doen voelen jouw medewerkers zich gewaardeerd en hierdoor waarderen zij jou ook meer!
9. Draag zorg voor een inspirerende werkplek
Een inspirerende, fijne werkplek draagt eraan bij dat mensen zich meer op hun gemak voelen op het werk. Investeer in goede bureaus en stoelen en zorg voor een fijne sfeer met bijvoorbeeld planten. Een inspirerende en goede werkplek zorgt ervoor dat medewerkers zich gelukkiger voelen. Mensen willen graag bij jou werken en zullen jou beoordelen als een werkgever die geeft om zijn personeel!
10. Vier successen
Een positieve werkgever is een betere werkgever voor zijn medewerkers! Het is heel belangrijk om successen te vieren. Heb je een mooie klant binnengehaald? Is je medewerker 5 jaar in dienst? Hebben jullie samen een droomomzet behaald? Dit zijn successen om te vieren! Trek een keer een fles champagne open, bestel een lekkere taart of versier het kantoor. Bij Mettom hebben we bijvoorbeeld een alarmknop om successen te vieren. Op het moment dat we een succes hebben drukken we op de knop en horen we een feestelijk alarm. Dit geeft meteen een postiviteitsboost aan het team!
Meer weten over professioneel werkgeverschap?
Gratis whitepaper: 10 tips voor goed werkgeverschap
Kun jij nog wat praktische tips gebruiken om de beste werkgever te worden voor je personeel? Download de gratis whitepaper met 10 praktische tips.
Blog: Hoe payroll bijdraagt aan goed werkgeverschap
Wist je dat payrolling een bijdrage kan leveren aan goed werkgeverschap? We vertellen je er meer over in deze blog!
Blog: 5 manieren om de beste werkgever te worden
De beste werkgever voor jouw personeel: je medewerkers moeten meer dan tevreden zijn met jou als werkgever. In deze blog sommen we 5 manieren op om de beste werkgever te worden.