Blogs.

Arbeidstijdenwet: Waar moet een werkgever zich aan houden?

Als werkgever is het belangrijk om te weten wat de Arbeidstijdenwet inhoudt en hoe je deze moet naleven volgens de regels. Deze wet regelt de werktijden, pauzes en rusttijden van medewerkers in Nederland. In deze blog leggen we uit wat de Arbeidstijdenwet is, welke regels erin staan, wanneer de wet geldt, welke uitzonderingen er zijn en wie er toezicht houdt op de naleving van de wet. Ook vertellen we je hoe Mettom jou kan helpen met je personeelszaken door middel van payrolling

Wat is de Arbeidstijdenwet?

De Arbeidstijdenwet is een Nederlandse wet die regels stelt voor de werktijden, rusttijden en pauzes van medewerkers. Het doel van deze wet is om de gezondheid, veiligheid en welzijn van medewerkers te beschermen door ervoor te zorgen dat zij voldoende en op tijd rust en vrije tijd krijgen. De wet geldt voor alle medewerkers, van jong tot oud, en is van toepassing op bijna alle sectoren. 

Regels in de Arbeidstijdenwet

De Arbeidstijdenwet heeft een aantal verschillende regels die werkgevers en medewerkers moeten volgen. Hier zijn enkele van de belangrijkste regels:

  • Maximale werktijden: Een medewerker mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Over een periode van 16 weken mag een medewerker gemiddeld niet meer dan 48 uur per week werken. 
  • Rusttijden: Na een werkdag moet een medewerker minimaal 11 uur aaneengesloten rust hebben. Deze rusttijd kan één keer per week worden ingekort tot minimaal 8 uur, maar alleen als dit niet ten koste gaat van de gezondheid en veiligheid van de medewerker. 
  • Pauzes: Medewerkers hebben recht op pauzes. Bij een werkdag van meer dan 5,5 uur moet de medewerker minimaal 30 minuten pauze krijgen. Deze pauze mag wel opgesplitst worden in twee pauzes van 15 minuten. Bij een werkdag van meer dan 10 uur is het verplicht dat de medewerker 45 minuten pauze krijgt. Deze mag de medewerker eventueel ook opsplitsen in meerdere pauzes van minimaal 15 minuten. 
Regels Arbeidstijdenwet

Wanneer geldt de Arbeidstijdenwet?

De Arbeidstijdenwet geldt voor bijna alle medewerkers in Nederland. Zowel fulltime als parttime medewerkers vallen hieronder, zo ook uitzendkrachten en tijdelijke medewerkers. Er zijn wel een paar uitzonderingen, zoals voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) en bepaalde beroepen zoals artsen in opleiding of topsporters. Voor deze groepen gelden vaak andere regels of aanvullende afspraken. Om te voldoen aan goed werkgeverschap is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de regels. Check daarom ons e-book 'Goed werkgeverschap voor de groeiende werkgever' voor alle informatie!
Zó word jij de beste werkgever

Uitzonderingen en aanvullingen op de Arbeidstijdenwet

Er zijn een aantal uitzonderingen en aanvullingen op de Arbeidstijdenwet. Voor bepaalde sectoren en beroepen kunnen er afwijkende regels gelden, denk bijvoorbeeld aan:

  • Jonge medewerkers: Voor medewerkers onder de 18 jaar gelden strengere regels. Zij mogen bijvoorbeeld minder uren per dag en per week werken en moeten tussendoor meer rusttijd krijgen. 
  • 55 jaar en ouder: Voor medewerkers van 55 jaar en ouder kunnen afwijkende afspraken gemaakt worden om hun gezondheid en welzijn te waarborgen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat zij minder nachtdiensten draaien of meer rusttijd krijgen tussen de diensten. 
  • Collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's): In sommige sectoren zijn afwijkende afspraken gemaakt in de cao's. Deze kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op werktijden, pauzes en rusttijden. Het is belangrijk om altijd de geldende cao te raadplegen voor de specifieke regels in jouw sector. 
Arbeidstijdenwet

Hulp bij personeelszaken met payrolling van Mettom

Het naleven van de Arbeidstijdenwet en het bijhouden van de werktijden, pauzes en rusttijden van medewerkers is een tijdrovende klus. Bij Mettom begrijpen we helemaal dat je als ondernemer je tijd en energie veel liever steekt in jouw core business. Daarom bieden wij jou onze uitgebreide payrolldienstverlening aan die jou volledig ontzorgen op het gebied van personeelsadministratie. 

Door een samenwerking Mettom zorgen wij voor een ruime tijdwinst. Wij nemen de volledige loonadministratie en personeelsadministratie van je over, waardoor jij tijd over hebt voor andere zaken. 

Daarnaast heb je altijd juridische zekerheid, omdat onze experts ervoor zorgen dat je altijd voldoet aan de laatste wet- en regelgeving, inclusief de Arbeidstijdenwet 2024 natuurlijk. Je bespaart daarmee uiteindelijk ook kosten, omdat er geen boetes meer ontvangen worden door complexe berekeningen en de administratieve fouten die hierin worden gemaakt. Ben jij klaar voor verandering? 

Bereken hier jouw payroll tarief