Blogs.

Ziek tijdens proeftijd: Wat zijn de gevolgen?

Stel je voor: je hebt net een nieuwe medewerker aangenomen en deze wordt plotseling ziek tijdens de proeftijd. Wat nu? Als werkgever kom je voor vragen en onzekerheden te staan. Welke rechten en plichten heb je als werkgever? Moet je loon doorbetalen? En wat betekent dit voor de duur van de proeftijd? We leggen je alles uit in deze blog. 

Wat zijn de regels rondom ziekte in de proeftijd?

Als een medewerker in de proeftijd ziek wordt, ben je als werkgever verplicht om het loon door te betalen. De wettelijke verplichting is dat je minstens 70% van het loon moet doorbetalen gedurende de eerste twee jaar van ziekte. In de eerste ziekteweek mag dit percentage lager zijn, dat is afhankelijk van wat er in de cao staat. Het is belangrijk om te weten dat de proeftijd niet verlengd kan worden vanwege ziekte, waardoor je beiden binnen de oorspronkelijke periode moet beslissen over het wel of niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst.

Check de risico's van het aannemen van personeel
Ziekte proeftijd

Ontslag tijdens ziekte in de proeftijd

Tijdens de proeftijd heb je als werkgever de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst met de medewerker op elk moment te beëindigen. Ook wanneer de medewerker ziek is kan de medewerker uit dienst tijdens de proeftijd. Dat kan zonder reden en zonder opzegtermijn. Toch is het wel belangrijk om dit zorgvuldig aan te pakken. Handel het zo transparant en eerlijk mogelijk af en zorg voor zo min mogelijk juridische complicaties.

Als je besluit om een medewerker tijdens de periode van ziekte te ontslaan, ben je nog steeds verplicht om het loon door te betalen zolang de werknemer ziek is, en dat tot maximaal twee jaar. Dat houdt in dat de loondoorbetalingsplicht doorloopt na het einde van de arbeidsovereenkomst, tenzij de medewerker recht heeft op een Ziektewetuitkering van het UWV. Het is van belang om de administratie en communicatie rondom ziekte en ontslag zorgvuldig te beheren om problemen te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat alles correct verloopt is een samenwerking met een payroller een goede optie. Wij helpen je graag alles juridisch goed uit te zoeken en dat je volledig voldoet aan alle wettelijke verplichtingen. Geen zorgen dus!

Hulp nodig bij personeelszaken?

Heb je vragen over andere personeelszaken rondom proeftijd, ziekteverzuim of goed werkgeverschap? Let’s meet! Daarnaast bieden we ook advies en diensten aan die bijdragen aan een gezonde werkomgeving voor jouw medewerkers. Voor meer informatie over deze onderwerpen, bekijk onze pagina's over administratie en tevreden medewerkers. Ondervind zelf hoe we je kunnen helpen om een efficiënte en prettige werkplek te creëren voor ál je medewerkers. Samen zorgen we ervoor dat jouw personeelszaken altijd goed geregeld zijn! Neem gerust contact met ons op. Bij Mettom staan we klaar om je te ondersteunen met professionele begeleiding!

Neem vrijblijvend contact op