Blogs.

Payrolling WAB en goed werkgeverschap: hoe gaat dat samen?

Payrolling, WAB en goed werkgeverschap. Ondanks dat er werkgevers zijn die denken dat dit niet samen gaat, bewijst Mettom keer op keer dat deze drie hand in hand in hand gaan! Hoe zit het met payrollen, WAB en het belangrijkste: goed werkgeverschap? In deze blog vertellen we je hier meer over!

Download het e-book goed werkgeverschap
 
Of onze whitepaper met 10 tips
 
payrolling-wab-hoe-zit-dat

 

Payrolling & WAB: hoe zit dat?

De WAB is een wetgeving die sinds 1 januari 2020 in werking is getreden. Voluit noemen we deze wetgeving de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ maar in de wandelgangen hebben we het vaker over de ‘WAB’. Payrolling, WAB en goed werkgeverschap gaan zeker samen! Maar hoe houdt dit verband? Bij Mettom houdt payrollen en WAB het volgende in:

  • Payrollmedewerkers hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers die jij als opdrachtgever zelf in dienst hebt.
  • De wettelijke ketenregeling geldt: dit betekent dat WAB voor payrolling heeft gezorgd dat we niet meer 5 contracten in 5 jaar kunnen bieden, maar 3 contracten in 3 jaar. Toch heeft Mettom nooit ingezet op de maximale flexibiliteit. Je weet na 3 jaar meestal wel of je iemand in vaste dienst wil nemen of niet!
  • Payrolling, WAB en oproepkrachten: voor oproepkrachten geldt sinds de invoering van de WAB dat je hen na 12 maanden een aanbod moet doen voor vaste uren. Het gaat dan over het gemiddeld aantal gewerkte uren in het afgelopen jaar. Jouw medewerker mag dit trouwens weigeren: hij blijft dan gewoon werken als oproepkracht.
  • Jouw medewerker heeft vanaf dag 1 recht op transitievergoeding. De opbouw van deze transitievergoeding blijft nagenoeg ongewijzigd.

Heb jij het idee dat je niet precies weet hoe bovenstaande zit? Mettom heeft deze zaken helemaal in het systeem ingebouwd. Ook onze payrolladviseurs weten alles over payrollen WAB! Wil je weten hoe het in jouw situatie zit?

 

Een duidelijk onderscheid tussen payrolling en uitzenden

De WAB is naast het bovenstaande een wet die een duidelijk onderscheid maakt tussen uitzenden en payrolling. De payrollbranche is door de WAB flink opgeschud. Er bestonden veel partijen die bestonden omdat zij volop inzetten op flexibiliteit in arbeidsovereenkomsten. Deze payrollers hebben echt last van de WAB en hebben payrollen WAB tot een nieuwe dienstverlening omgevormd: een half uitzendbureau waardoor er toch nog een mogelijkheid is om langdurig flexibele contracten aan te bieden.

Mettom heeft een duidelijke keuze gemaakt voor 100% payrolling. WAB, goed werkgeverschap en payrolling gaan samen!

Payrollen WAB en Mettom

Bij Mettom is dit écht anders. Wij geloven niet in deze halve uitzendbureaus. Als het om flexibiliteit gaat zijn wij duidelijk: jij weet als opdrachtgever na 3 jaar wel of je iemand vast in dienst wil nemen of niet. Je kent elkaar dan door en door. Die eindeloze flexibiliteit hebben wij dus helemaal niet nodig! Mettom heeft een duidelijke keuze gemaakt voor 100% payrolling, WAB én goed werkgeverschap. Wij doen waar wij goed in zijn en geven invulling aan de mogelijkheden zoals die bepaald zijn in de wet. Niet op of over het randje maar maximale ontzorging van onze klanten op het gebied van goed werkgeverschap!

Bereken mijn payrolltarief
 
payrolling-wab-goed-werkgeverschap

 

Payrolling, WAB en goed werkgeverschap

Bij Mettom zetten we dus sinds onze oprichting in december 2011 in op goed werkgeverschap. Jouw medewerkers zitten goed bij Mettom. Wij bieden goede secundaire arbeidsvoorwaarden aan onze medewerkers aan. Denk bijvoorbeeld aan een WGA-aanvullingsverzekering bij langdurige ziekte, een compleet opleidingsportaal van GoodHabitz en een goede pensioenvoorziening. WAB & payrolling gaan volgens ons prima samen.

WAB, payrolling en samenwerken Mettom?

Mettom voelt als een HR-collega bij jou op de werkvloer. Wij zijn er om te sparren over HR-zaken, WAB en payrolling, behoeden je voor onverwachte risico’s en brengen overzicht in de wereld van HR. Uiteraard bieden we aan de medewerkers naast tijdelijke arbeidsovereenkomsten ook contracten voor onbepaalde tijd. Mettom is werkgeven een stuk makkelijker!