Blogs.

Verloning: Wat is het en hoe werkt het?

Bij het runnen van een bedrijf komt er veel kijken, en een van de belangrijkste aspecten is natuurlijk de verloning van je medewerkers. Deze moet je namelijk wel belonen voor hun harde werk. Maar wat houdt verloning precies in, hoe werkt het en welke vormen van verloning zijn er? In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over verloning, zodat je een goede keuze kunt maken tussen alles zelf regelen of je personeelszaken uitbesteden. Lees je mee?

Wat is verloning? 

Dat verloning een belangrijk onderdeel is van werkgeven is duidelijk, maar wat betekent het eigenlijk precies en waar moet je aan denken? Verloning betekent het uitbetalen van loon aan je medewerkers voor de verrichte arbeid. Dit is dan niet alleen het bruto salaris, maar denk ook aan zaken zoals vakantiegeld, eventuele bonussen en andere looncomponenten. Het is een super belangrijk onderdeel van de loonadministratie, omdat het direct invloed heeft op de tevredenheid van je medewerkers en de financiële gezondheid van je bedrijf. Ben jij op de hoogte van al jouw personeelskosten?

Check hier alle verborgen personeelskosten
Verloning

Hoe werkt verloning? 

De verloning begint bij het berekenen van het bruto loon van je medewerkers, waar vervolgens ook nog diverse inhoudingen op plaatsvinden. Dit zijn onder andere loonbelasting, sociale premies en pensioenbijdragen. Nadat deze inhoudingen zijn gedaan, blijft het netto loon van je medewerker over en dit wordt dan uitbetaald aan je medewerker. Dit proces blijft zich altijd periodiek herhalen, meestal maandelijks, en het omvat ook de verwerking van verschillende zaken zoals overuren, ziekteverlof en andere variabele looncomponenten. 

Welke vormen van verloning zijn er?

Er zijn verschillende vormen van verloning die je kunt toepassen binnen je bedrijf. De meest gebruikte vorm is het maandelijkse salaris. Dit is meestal door zowel jou als werkgever als jouw medewerker de gewenste manier van verlonen. Daarnaast heb je ook de volgende vormen waar je misschien nog niet bekend mee bent:

  • Stukloon: Loon op basis van het aantal geproduceerde eenheden of de verrichte taken. 
  • Uurloon: Loon op basis van het aantal gewerkte uren. 
  • Bonussen en provisies: Extra beloningen die bovenop het reguliere loon komen voor bijvoorbeeld goede prestaties of het behalen van targets.
  • Flexibele verloning: Bijvoorbeeld het uitkeren van vakantiegeld in termijnen van maanden in plaats van een keer per jaar.

Verloon jij je medewerkers standaard iedere maand of gebruik jij een van bovenstaande vormen van verloning?

Verloning zelf regelen of uitbesteden?

Bij het zelf regelen van verloning komt erg veel kijken, van het bijhouden van uren tot het berekenen van belastingen en premies. Dit is tijdrovend en kan ook heel complex zijn, zeker als je geen specialistische kennis hebt is het lastig om dit correct te regelen. Om deze reden kiezen veel ondernemers ervoor om de verloning uit te besteden aan een payrollbedrijf zoals Mettom. Wij nemen de volledige loonadministratie van jou over, zodat jij meer tijd kunt besteden aan je kernactiviteiten en er zeker van kunt zijn dan alles correct en volgens de wet- en regelgeving wordt geregeld. 

Benieuwd of verlonen via payroll bij jou past?

Overweeg je om de verloning uit te besteden aan een payrollbedrijf, maar weet je niet zeker of dat bij je past en hoe dit werkt? Neem dan contact op met één van onze payrolladviseurs. Wij bieden jou oplossingen die perfect aansluiten bij jouw specifieke behoeften en die van jouw bedrijf. Ons team van experts staat klaar om je te adviseren en te ondersteunen bij al je vragen rondom verloning en dit in combinatie met payroll. Laat ons je helpen om de loonadministratie soepel en zonder problemen te laten verlopen. 

Plan vrijblijvend een adviesgesprek