Blogs.

Loonheffing: wat is het en wat moet ik als werkgever weten?

Als werkgever is het begrijpen van loonheffing belangrijk voor een soepele en correcte loonadministratie. Loonheffing omvat alle belastingen en premies die je als werkgever moet inhouden op het loon van je medewerkers en vervolgens moet afdragen aan de Belastingdienst. Deze regelingen zijn noodzakelijk voor het voldoen aan je fiscale verplichtingen en het zorgen voor de juiste salarisbetalingen aan je personeel. In deze blog ontdek je wat loonheffing precies inhoudt, hoe het werkt in de praktijk en welke stappen je als werkgever moet nemen om hier correct mee om te gaan.

Do en Nick zak geld-1

 

Wat is loonheffing?

Loonheffing verwijst naar de belasting die jij als werkgever moet inhouden op het loon van je medewerkers en vervolgens afdraagt aan de Belastingdienst. Het omvat onder andere de loonbelasting en de premies voor de volksverzekeringen. Een belangrijk aspect voor zowel werkgevers als medewerkers is de loonheffingskorting: deze is van invloed op de hoogte van de belasting die wordt ingehouden.


Welke loonheffingen zijn er?

Er zijn in Nederland verschillende soorten loonheffingen die je als werkgever verplicht moet afdragen aan de Belastingdienst. De belangrijkste loonheffingen zijn:

Loonbelasting en premie volks­verzekeringen

Loonbelasting is belasting die je als werkgever inhoudt op het loon van je medewerkers en vervolgens afdraagt aan de Belastingdienst. De premie volksverzekeringen is een verzamelnaam voor de AOW (Algemene Ouderdomswet), de ANW (Algemene Nabestaandenwet) en de WLZ (Wet Langdurige Zorg).

Premies werknemers­verzekeringen

De Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) zijn allemaal premies voor de werknemersverzekeringen. Deze premies verzekeren medewerkers tegen inkomensverlies bij werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorg­verzekeringswet

De Zorgverzekeringswet is een bijdrage die je als werkgever moet inhouden op het loon van je medewerkers en moet afdragen aan de Belastingdienst. Deze bijdrage financiert de Zorgverzekeringswet.

De loonheffing die je betaalt, wordt verdeeld en gaat naar elk van deze instanties: zo draag jij als werkgever bij aan het functioneren van diverse sociale voorzieningen en overheidsdiensten die essentieel zijn voor de samenleving.

Hoeveel is de loonheffing?

De loonheffing die je als werkgever moet afdragen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het loon van je werknemers, hun persoonlijke situatie en de toepasselijke belastingtarieven en premies. Er is dus geen uitsluitend antwoord op de vraag hoeveel loonheffing je als werkgever moet afdragen voor je medewerkers.

Ontdek de payroll kosten

Wat is loonheffingskorting?

Loonheffingskorting is een belastingkorting die medewerkers kunnen krijgen op hun loonbelasting en volksverzekering premies waardoor het nettoloon hoger uitvalt, omdat er minder belasting wordt ingehouden. Als werkgever kun je deze korting voor je werknemers toepassen, zodat zij meer overhouden van hun salaris.

Wat moet ik als werkgever weten over loonheffing?

Als werkgever is het goed om altijd op de hoogte te blijven van de loonheffingen en welke invloed dit heeft op jou als werkgever en op jouw medewerkers. Wij maken werkgeven makkelijk! Daarom updaten wij onze website vaak met informatie over verschillende onderwerpen en helpen wij graag met:

Laat jouw personeelszaken uitbesteden

Zie je na het lezen van dit artikel door de bomen het bos niet meer? Geen paniek! Bij Mettom helpen we je graag. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het beheren van jouw personeelszaken, het berekenen van je loonheffing of wil je gewoon meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!