Blogs.

Personeelszaken uitbesteden: waarom zou je dat doen?

Personeelszaken uitbesteden: steeds meer ondernemers die personeel aannemen denken eraan om niet zelf aan de slag te gaan met hun HR-zaken. Zij beslissen om dit door experts te laten doen. Ondernemers zijn hun bedrijf gestart vanuit een passie. Groei is mooi, maar brengt ook weer andere taken met zich mee die niet bij deze passie horen. Groeiende ondernemers kiezen er daarom voor om de HR administratie uit te besteden. Maar waarom kiezen zij hiervoor?

Hoe heb jij je personeelszaken geregeld? Ontdek hoe je ervoor staat met de gratis Mettom Quickscan!

 

personeelszaken-uitbesteden-hoe-zit-dat

 

Personeelszaken uitbesteden, hoe zit dat?

Voor wat kleinere bedrijven is het een goede keuze om HR uit te besteden. Je hebt vaak geen P&O adviseur of afdeling personeelszaken in huis die alles regelt. Zeker bij het aannemen van de eerste paar medewerkers is het zinvol om personeelszaken en de taken die hierbij horen aan een expert over te laten. Zo hoef je zelf geen HR afdeling op te tuigen.

HR omvat veel verschillende taken. Je moet bij de taken afdeling personeelszaken bijvoorbeeld denken aan het volgende:

Wanneer je kiest voor het uitbesteden van je personeelszaken hoef je zelf niet meer bezig te zijn met deze taken. Je kunt de focus houden op jouw core business.

3 manieren voor personeelszaken uitbesteden

Er zijn uiteraard meerdere manieren op je personeelszaken uit te besteden. We lichten er graag drie toe: loonadministratie uitbesteden, gebruikmaken van een uitzendbureau of werken met een payroll constructie.

1. Loonadministratie uitbesteden

In de loonadministratie houd je alle gegevens bij over je personeel en de loonbetalingen. Denk bijvoorbeeld aan de jaaropgave. Wanneer je het werkgeverschap voor een deel wilt uitbesteden kun je ervoor kiezen om de loonadministratie uit te besteden. Vaak bieden loonadministratiekantoren standaard een dienstverlening waarin zij loonstroken verzenden en jaaropgaves opmaken. Bij zo’n loonadministratiekantoor kun je er dan voor kiezen om, tegen extra kosten, bijvoorbeeld arbeidscontracten op te laten maken. Bij deze vorm van personeelszaken uitbesteden heb je zelf nog veel in de hand. Tegelijkertijd kosten personeelszaken voor jou dus ook nog steeds tijd.

Wanneer je werkt met een loonadministratiekantoor heb je zelf nog veel in de hand. Fijn als je niet alle controle wilt verliezen. Tegelijkertijd kost het nog steeds tijd.

2. Uitzendbureau

Wanneer je veel werkt met flexibele krachten en zelf geen personeel kunt vinden kun je gebruikmaken van een uitzendbureau. Het uitzendbureau gaat voor jou op zoek naar een geschikte kandidaat. Hij of zij wordt vervolgens door het uitzendbureau aan jou ter beschikking gesteld op uitzendbasis. Hiervoor betaal je een vooraf afgesproken tarief. Aan de achterkant wordt alles voor jou geregeld. Je hoeft je geen zorgen meer te maken om je personeelszaken. Vaak gaat het dus wel om flexibele contracten. Zo kun je snel op- en afschakelen in je personeelsbestand. Aan de andere kant straalt het wel minder vertrouwen uit naar je nieuwe medewerker. En dat terwijl het binden van je medewerkers steeds belangrijker wordt!

3. Werken met een payroll constructie

Anders dan een uitzendbureau regelt een payrollbedrijf niet het personeel voor jou. Dit mag je zelf doen! Een payrollbedrijf werkt ook met een vooraf afgesproken factor. Deze is veel lager dan dat een uitzendbureau rekent. Tegelijkertijd is de dienstverlening completer dan de dienstverlening van een uitzendbureau of een loonadministratiekantoor. Wanneer je werkt met een payroll constructie regelt het payrollbedrijf alle personeelszaken voor je. Contracten, salarisstroken, begeleiding omtrent ziekte en secundaire arbeidsvoorwaarden: dit hoef je zelf niet meer te regelen. Met een payroll constructie heb je de mogelijkheid om een medewerker voor langere tijd aan je te binden. Jij hoeft je geen zorgen meer te maken om je personeelszaken. Een win-winsituatie.

personeelszaken-uitbesteden-voordelen

 

Voordelen van HR uitbesteden

Wanneer je je HR uitbesteedt hoef je je geen zorgen meer te maken om alle details omtrent het werkgeverschap. Jij kunt je focussen op je passie en je meer richten op je medewerkers zelf. Zo ben je niet meer bezig met randzaken. De voordelen van het uitbesteden van je personeelszaken zijn volgens ons de volgende:

 • Het bezig zijn met personeelszaken vereist veel kennis. Wanneer je dit uitbesteedt hoef je er zelf niet meer mee bezig te zijn en hoef je je hier niet in te verdiepen.
 • Personeelszaken regelen is tijdrovend. Als je het uitbesteedt bespaart het je gewoonweg veel tijd (en dus geld).
 • Je hoeft niet meer op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving omtrent personeel.

Kies je voor een uitgebreide vorm van personeelszaken uitbesteden middels een payroll constructie? Dan heb je volgens ons te maken met nóg meer voordelen:

 • Arbeidscontracten worden opgemaakt
 • De totale loonadministratie wordt overgenomen
 • Het verzuimrisico en de verzuimbegeleiding worden geregeld
 • Het payrollbedrijf regelt een pensioenvoorziening
 • Je medewerkers krijgen een WGA-aanvullingsverzekering
 • Medewerkers krijgen opleidingsmogelijkheden middels een opleidingsportaal
 • Jouw medewerkers krijgen collectieve personeelsvoorzieningen
 • Het payrollbedrijf weet alles over HR-gerelateerde zaken en adviseert jou hierin
 • Een payrollbedrijf kan kostenbesparingen realiseren voor jou