Wat is een payroll overeenkomst?

Een payroll overeenkomst: als je ooit hebt overwogen om je personeelszaken uit te besteden aan een payrollbedrijf heb je vast al eens van de payroll overeenkomst gehoord. Maar wat is een payrollovereenkomst eigenlijk?

Wat is een payroll overeenkomst?

Een payroll overeenkomst is niets anders dan de overeenkomst tussen het payrollbedrijf en de medewerker die exclusief gaat werken voor een bedrijf. Dit is de klant van het payrollbedrijf. Het is dus eigenlijk de arbeidsovereenkomst. Bij payrolling gaat de ondernemer de samenwerking aan met het payrollbedrijf, de werknemer komt juridisch gezien in dienst van het payroll bedrijf. De payroller en de medewerker gaan dus samen een payrollovereenkomst aan.

Wat zijn de verschillen tussen een payroll overeenkomst en een normale arbeidsovereenkomst?

Eigenlijk zijn er geen verschillen tussen een payrollovereenkomst en een ‘normale’ arbeidsovereenkomst. Het payrollbedrijf volgt minimaal alle arbeidsvoorwaarden die de ondernemer zelf ook zou moeten volgen. Daarom komen in de payroll overeenkomst minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden te staan als wanneer de ondernemer de medewerker zelf in dienst zou nemen. Vaak zijn de arbeidsvoorwaarden in een payroll overeenkomst zelfs beter. Dit komt doordat groeiende ondernemers vaak niet alle arbeidsvoorwaarden kunnen bieden die een payroller wel kan bieden.

Waarom kiest een ondernemer voor een payrollovereenkomst?

Werkgeven is een vak apart. Er zijn veel risico’s en verplichtingen verbonden aan het werkgeverschap en het brengt veel administratie met zich mee. Wanneer een ondernemer kiest voor een payrollovereenkomst, kiest hij of zij ervoor om de beste werkgever te worden voor het personeel. Dit omdat groeiende werkgevers vaak zelf niet alle arbeidsvoorwaarden kan bieden aan de medewerker die de payroller wel kan bieden. Dit komt doordat een payrollbedrijf een veelvoud aan mensen in dienst heeft en op deze manier profiteert van schaalvoordelen. Hierdoor kan de ondernemer risicoloos werkgeven én alle arbeidsvoorwaarden bieden die hij wil bieden aan de medewerker. Dit alles wordt gegoten in de payrollovereenkomst.

Meer weten over payrolling?