Einde proeftijd gesprek: tips voor jou als werkgever
Geplaatst op 22-7-2025
Je hebt een nieuwe medewerker aangenomen en de eerste weken zitten erop… Nu is het tijd voor het einde proeftijd gesprek. Misschien doe je dit voor het eerst, of heb je het al vaker gedaan, maar zonder duidelijke structuur maar wel met spanning. Soms wil je even kunnen sparren met een HR-expert of advies inwinnen. Met onze payroll-dienstverlening heb je een vaste HR-expert als aanspreekpunt, die jouw bedrijf kent en met je meedenkt over de vraag of een medewerker bij jouw organisatie past. Met deze blog helpen we je op weg naar een goed en eerlijk gesprek dat bijdraagt aan jouw groei als werkgever én ondernemer.

Wat is een einde proeftijd gesprek?
Een einde proeftijd gesprek is het moment waarop jij en je nieuwe medewerker samen terugblikken op de eerste weken van de samenwerking. Je bespreekt wat goed ging, waar nog winst te behalen valt én of jullie samen verder willen. Zie het als een reality check met ruimte voor eerlijke feedback.
Een proeftijdgesprek hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het is wel slim om het bewust te plannen en serieus te nemen. Want ook al is er (juridisch gezien) geen verplichting, het helpt jou als werkgever om professioneel te blijven groeien en dat straalt weer af op je bedrijf.
Waarom is een einde proeftijd gesprek belangrijk?
De eerste weken zeggen vaak veel. Over hoe iemand past in je team, of ze hun beloftes waarmaken én of jouw bedrijf eigenlijk wel bij hen past en andersom. Door dit moment te pakken:
→ Geef je jezelf de kans om bij te sturen (op gedrag, samenwerking of verwachtingen).
→ Laat je zien dat je betrokken bent en waarde hecht aan goed werkgeverschap.
→ Voorkom je onduidelijkheid of vage verwachtingen aan beide kanten.
→ Bouw je aan een duurzame arbeidsrelatie of neem je op tijd afscheid als het toch niet werkt.
En geloof ons: ook als je geen HR-afdeling hebt, kun jij dit professioneel aanpakken.

Welke vragen stel je in een einde proeftijd gesprek?
Gebruik het gesprek over de proeftijd om open, eerlijk en toekomstgericht te praten. Stel bijvoorbeeld deze vragen:
- Hoe heb je de eerste weken ervaren?
- Wat ging er goed? Waar ben je trots op?
- Wat vond je lastig? Waar kunnen we je beter in begeleiden?
- Hoe ervaar je de samenwerking met collega’s?
- Sluit de functie aan op je verwachtingen?
- Waar wil je je komende tijd op richten of in groeien?
Let op: het hoeft geen kruisverhoor te worden. Zorg voor een open sfeer waarin je écht luistert. Zo krijg je de waardevolle input waar je wat aan hebt.
Einde proeftijd gesprek formulier
Wil je het gesprek gestructureerd aanpakken én de uitkomsten vastleggen? Dan is een einde proeftijd gesprek formulier handig. Denk aan een overzicht met de besproken punten, afspraken voor de toekomst en eventueel een evaluatiescore.
Bij Mettom kunnen we je helpen om zo’n formulier op te stellen. Zo hoef je het wiel niet zelf uit te vinden en weet je zeker dat je alles duidelijk op een rijtje hebt.
Tips voor een succesvol einde proeftijd gesprek
- Plan het gesprek op tijd. Niet op de laatste werkdag, maar een paar dagen ervoor, zodat je nog ruimte hebt voor opvolging.
- Wees eerlijk én positief. Benoem verbeterpunten, maar waardeer ook wat er wel goed gaat.
- Gebruik concrete voorbeelden. “Je communicatie kan beter” is vaag. “Je kunt actiever zijn in teammeetings” is dan een duidelijkere manier van feedback geven.
- Maak het tweerichtingsverkeer. Vraag ook feedback over jou als werkgever. Dat laat leiderschap zien en zo kun jij ook groeien als werkgever.
- Leg afspraken vast. Wat zijn de next steps? Gaan jullie door? Zijn er ontwikkelpunten en zo ja, welke zijn dit?
- Bespreek gevoelige situaties vooraf met een HR-professional.
Het is soms verstandig om de situatie van tevoren te bespreken met een HR-professional. Zeker bij gevoelige gesprekken, zoals aan het einde van een proeftijd helpt het om goed voorbereid te zijn. Onze payroll-dienstverlening biedt je een vaste HR-expert die jouw organisatie kent en met je meedenkt over de juiste aanpak.
Wil je sparren over een situatie of advies op maat? Plan dan vrijblijvend een adviesgesprek met één van onze HR-professionals.

Groei met een beetje hulp van Mettom
Als ondernemer wil je vooruit en blijven groeien. En dat lukt alleen met een sterk team om je heen. Bij Mettom helpen we je om een goede werkgever te zijn, zónder dat je daar een eigen HR-afdeling voor nodig hebt.
Van slimme checklists en formulieren tot persoonlijk advies: wij zorgen dat jij met vertrouwen kunt bouwen aan je bedrijf én je team. Zodat je medewerker niet alleen de proeftijd doorkomt, maar ook echt groeit binnen jouw organisatie. Wij ontzorgen jou in al je personeelszaken en daardoor behoud jij de focus op je bedrijf.
Berekenen wat jouw payrolltarief is?
Meer weten over hoe wij je helpen met goed werkgeverschap? Check onze dienstverlening of neem vrijblijvend contact op.
Misschien vind je dit ook interessant
Gerelateerde artikelen

Ziek tijdens proeftijd: Wat zijn de gevolgen?

Hoe zit het met een transitievergoeding in de proeftijd?
